Ta bort falska popup-fönster eller bedrägeri meddelande om teknisk support som säger att datorn är infekterad

Vad är falska popup-fönster och bedrägerimeddelanden om teknisk support?

Falska popup-fönster och bedrägerimeddelanden om teknisk support är en typ av bedrägeri som blir allt vanligare på internet. Bedrägeriet använder social manipulering och skrämseltaktik för att lura offret. En del vilseledande företag använder falska popup-varningar som påstår att datorn har smittats av ett virus. Dessa popup-fönster är gjorda för att se ut som varningarna från Nortons virussökning eller andra legitima säkerhet varningar.

Hur identifierar och undviker jag falska popup-fönster och bedrägerier via teknisk support?

• Undersök meddelandet noga. Leta efter uppenbara tecken på bedrägeri, till exempel dålig stavning, oprofessionell grafik och dålig grammatik.

• Sök på internet efter telefonnumret som anges i popup-fönstret för att bekräfta dess giltighet.

• Du får aldrig oombedda samtal från Norton-support om att åtgärda problem med din dator. Du får bara telefonsamtal om du har begärt det.

STEG 1

Kör en fullständig systemsökning

Gör en sökning med Norton-produkten för att identifiera och lösa de ändringar som har gjorts eller vilseledande program som installerats av falska popup-fönster och bedrägerimeddelanden om teknisk support.

1. Starta Norton.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Säkerhet i huvudfönstret och klicka sedan på LiveUpdate.

3. Klicka på OK när Norton LiveUpdate har slutförts.

4. Fortsätt köra LiveUpdate tills du ser meddelandet "Din Norton-produkt har de senaste skyddsuppdateringarna".

5. Avsluta alla program och starta om datorn.

STEG 2

Kör Norton Power Eraser-sökningen

1. Ladda ner Norton Power Eraser.

2. Klicka på Spara.

3. Välj att spara filen på skrivbordet och klicka sedan på Spara.

4. Kör Norton Power Eraser genom att dubbelklicka på filen NPE.exe.

Om fönstret User Account Control visas klickar du på Ja eller Fortsätt.

5. Läs igenom licensavtalet och klicka på Godkänn.

6. Klicka på ikonen Sök efter risker i Norton Power Eraser -fönstret.

7. Norton Power Eraser utför som standard en rootkitsökning vilken kräver att systemet startas om. Klicka på Starta om när du uppmanas att starta om datorn. Om du inte vill utföra rootkitsökningen går du till Inställningar och avmarkerar alternativet Inkludera rootkitsökning (kräver omstart av datorn).

8. När datorn har startats om så startar sökningen automatiskt. Följ anvisningarna på skärmen.

STEG 3

Söka efter och ta bort vilseledande program med Norton Power Eraser

1. Klicka på ikonen Sök oönskade program i Norton Power Eraser -fönstret.

När Norton Power Eraser har slutfört sökningen visas resultatet i fönstret Sökning efter oönskade program slutförd.

2. Klicka på Avinstallera intill det oönskade programmet eller verktygsfältet i fönstret Sökning efter oönskade program slutförd.

3. Följ anvisningarna på skärmen.

4. Starta om datorn när avinstallationen är klar.

STEG 4

Kontrollera om det finns felaktiga DNS-inställningar

1. Öppna dialogrutan Kör genom att trycka på Windows -tangenten + R.

2. Skriv följande text och tryck sedan på Enter :

control

3. Klicka på ikonen Nätverk och Internet och sedan på Nätverks- och delningscenter. Klicka på Ändra inställningar för nätverkskort i det vänstra fältet.

Windows XP: Dubbelklicka på ikonen Nätverksanslutningar.

4. Högerklicka på det nätverkskort som för närvarande är aktivt och klicka sedan på Egenskaper.

Om User Account Control-fönstret visas, klickar du på Ja eller Fortsätt.

5. I fönstret Egenskaper för nätverksanslutning under Den här anslutningen använder följande objekt klickar du på Internet Protocol (TCP/IP) eller Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4).

6. Klicka på Egenskaper.

7. Kontrollera DNS-serverinställningarna på fliken Allmänt i fönstret Egenskaper för Internet Protocol (TCP/IP).

• Om alternativknappen Använd följande DNS-serveradresser är markerad kontrollerar du serveradresserna. Kontrollera att de DNS-serveradresser som visas motsvarar dem som du fått av internetleverantören eller nätverksadministratören.

• Om DNS-serverns adress börjar på 85.255.11x.x så har troligen DNS-cachen förgiftats genom ett pharmingangrepp.

STEG 5

Säkerhetskopiera bokmärken och favoriter

Gör en säkerhetskopia av dina bokmärken och favoriter innan du återställer webbläsarens inställningar.

• Gör något av följande, beroende på vilken webbläsare du har:

• För Microsoft Internet Explorer: Klicka på Fil och Välj Importer och exportera. Välj Exportera till en fil och klicka på Nästa. Välj Favoriter och klicka på Nästa. Välj mappen Favoriter och klicka på Nästa. Klicka Bläddra till och Välj en plats att exportera filen till och klicka på Exportera.

• För Microsoft Edge: Klicka på ikonen Mer i det övre högra hörnet och välj Inställningar. Under Importera favoriter och annan info klickar du på Importera från en annan webbläsare. Under Importera eller exportera en fil klickar du på Exportera till fil. Välj en plats att exportera filen till och klicka på Spara.

• Google Chrome: Klicka på ikonen för att anpassa och styra Google Chrome i det övre högra hörnet och klicka på Bokmärken och sedan på Bokmärkshanteraren. På sidan Bokmärkeshanteraren klicka på Ordna och Välj Exportera bokmärken till HTML-fil. Välj en plats att exportera filen till och klicka på Spara.

• For Mozilla Firefox: Klicka på ikonen för att visa dina bokmärken och välj Visa alla bokmärken. I fönstret Bibliotek klickar du på Importera och säkerhetskopiera och väljer Exportera bokmärken till HTML. Välj en plats att exportera filen till och klicka på Spara.

STEG 6

Återställa webbläsarens inställningar

• Bedragare brukar installera ett nytt verktygsfält i din webbläsare och ändra inställningarna för standardsökmotor till en sökmotor från tredje part. Återställ webbläsarens inställningar, för att ta bort alla oönskade verktygsfält och sökmotorer.

Gör något av följande, beroende på vilken webbläsare du har:

Så här får du officiell Norton-support.

Vår officiella Norton-support är alltid gratis för kunder som prenumererar på tjänsten.

Sök efter lösningar eller kontakta oss.

DOCID: v122764455
Operativsystem: Windows
Senast ändrat: 11/05/2020