Skydd mot Coinminer-malware

Vad är CoinMiner-malware?

Coinminers (även kallade cryptocurrency miners) är program som genererar Bitcoin, Monero, Ethereum eller andra cryptovalutor som stiger i popularitet. När de avsiktligt körs för ens egen skull kan de vara en värdefull inkomstkälla.

Däremot har malwareskapare utformat hot och virus som använder vanlig tillgänglig brytningsprogramvara för att dra nytta av andras beräkningsresurser (CPU, GPU, RAM, nätverksbandbredd och ström) utan deras vetskap eller samtycke (dvs kryptojacking).

Vad typer av kryptovalutabrytare finns det?

Det finns många olika sätt att tvinga en dator eller en enhet att bryta kryptovaluta. Det här är de tre huvudtyperna av kryptobrytare:

• Körbara : Dessa är typiska skadliga eller potentiellt oönskade program (PUA) körbara filer (.exe) placerade på datorn och utformade för att bryta kryptovalutor.

• Browserbaserade kryptovalutabrytare : Dessa JavaScript (eller liknande teknik) brytare arbetar i en webbläsare och konsumerar resurser så länge som webbläsaren är öppen på webbplatsen. Vissa gruvarbrytare används avsiktligt av webbplatsens ägare i stället för att köra annonser (t.ex. Coinhive), medan andra har införts på en legitim webbplats utan webbplatsägarens vetskap eller samtycke.

• Advanced Fileless Miners : är en typ av malware som har uppstått, som utför sitt gruvarbete i datorns minne genom att felaktigt använda legitima verktyg som PowerShell. Ett exempel är MSH.Bluwimps, som utövar ytterligare skadliga handlingar utöver gruvdriften.

Hur vet jag om min enhet används för myntutvinning?

Myntbrytare körs på olika plattformar, inklusive:

• Windows

• Mac

• Linux

• Android

• Sakernas internet (IoT) -enheter

Norton-produkter ger normalt en varning när filer relaterade till myntbrytning hittas, för att påkalla din uppmärksamhet. Även om de baseras på öppen källkod och är allmänt använda, kan brytningsprogramvara vara potentiellt oönskade applikationer (PUA).

Indikationer på att en dator används för gruvdrift omfattar:

• Hög CPU och GPU användning

• Överhettning

• Kraschar eller startar om ofta

• Lång svarstid

• Ovanlig nätverksaktivitet (t.ex. anslutningar till gruvrelaterade webbplatser eller IP-adresser).

Är jag skyddad mot detta malware?

Norton skyddar dig mot Coinminer-malware. Kör LiveUpdate för att se till att dina Norton-definitioner är aktuella och kör fullständig systemsökning.

• Stäng webbläsarfliken där den upptäckta webbadressen är öppen. Du bör undvika att besöka den upptäckta webbplatsen.

• Det upptäckta potentiella Coinminer-malwareprogrammet eller filen ska tas bort från datorn. Du bör undvika att använda programmet.

STEG 1

Kör LiveUpdate

1. Starta Norton.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Säkerhet i huvudfönstret och klicka sedan på LiveUpdate.

3. Klicka på OK när Norton LiveUpdate har slutförts.

4. Fortsätt köra LiveUpdate tills du ser meddelandet "Din Norton-produkt har de senaste skyddsuppdateringarna".

5. Avsluta alla program och starta om datorn.

STEG 2

Kör en fullständig systemsökning

1. Starta Norton.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Säkerhet i huvudfönstret och sedan på Sökningar.

3. Välj Fullständig systemsökning i fönstret Sökningar och klicka sedan på Kör.

4. Klicka på Slutför när sökningen har slutförts.

Hur kan jag utesluta den här webbplatsen eller programmet?

När du utesluter objekt från sökningar minskar skyddsnivån, så du bör endast göra det när det verkligen behövs.

Om du vill få åtkomst till en webbplats, fil eller ett program som blockeras av Norton gör du något av följande.

Hur kan jag vitlista den här webbplatsen eller programmet?

Om din programvara för närvarande upptäckts av Norton som skadlig och du vill rapportera den som en falsk positiv, se Norton varnar felaktigt om att en fil är infekterad eller om ett program eller en webbplats är misstänkt.

Sök efter lösningar eller kontakta oss.

DOCID: v125881893
Operativsystem: Windows
Senast ändrat: 19/07/2019