Ta bort Wannacry-utpressningsprogram från datorn

Det här är en typ av hot som kallas utpressningsprogram. De visar meddelanden om att du måste skicka pengar för att låsa upp datorn. Utpressningsprogram begränsar åtkomsten till datorn och begär att du ska betala en lösensumma till skaparen av hotet för att kunna använda datorn igen. Detta hot uppmanar användaren att skicka pengar i form av bitcoins. Ladda ner och kör en sökning med Norton Bootable Recovery Tool för att ta bort det här hotet.

De filer som krypteras av utpressningsprogrammet Wannacry förblir krypterade. Norton-produkter avkodar inte filer som har drabbats av dessa hot. Du kan dock ersätta filerna med en tidigare säkerhetskopia om du har en lösning med säkerhetskopiering.

STEG 1

Ladda ner Norton Bootable Recovery Tool

1. Ladda ner och installera Norton Bootable Recovery Tool på en dator som inte är smittad.

2. Klicka på Ladda ner.

3. Följ anvisningarna på skärmen för att ladda ner och spara ISO-filen för Norton Bootable Recovery Tool på datorn.

4. Skapa en startbar dvd eller ett startbart USB-återställningsmedia med den nedladdade ISO-filen.

STEG 2

Sök igenom datorn med Norton Bootable Recovery Tool

1. Sätt i återställningsmediet (en dvd-skiva eller USB-enhet med Norton Bootable Recovery Tool). Sätt igång eller starta om datorn.

2. Du kommer till BIOS-läget genom att trycka på den tangent som visas på skärmen omedelbart efter att datorn startas om.

3. Markera den dvd-skiva eller USB-enhet där du skapade Norton Bootable Recovery Tool. Tryck sedan på Enter.

Om du använder en UEFI-kompatibel dator, väljer du återställningsmedia under alternativet Äldre start istället för UEFI-start. Återställningsmediet är en dvd-skiva eller USB-enhet med Norton Bootable Recovery Tool.

4. Norton Bootable Recovery Tool startar automatiskt efter nedräkningen.

Om startmenyn visas på sidan Välkommen till NBRT väljer du Starta.

Om det inte går att starta väljer du Start (grundläggande video).

5. Välj önskat språk i listrutan Välj språk och klicka på OK.

6. Läs igenom licensavtalet och klicka på Godkänn.

7. Klicka på Starta sökning.

8. Granska sökresultaten i fönstret Sökningen slutförd.

Det finns som standard en vald reparationsåtgärd för alla upptäckta hot. Du kan även välja lämplig åtgärd för varje enskilt hot.

Gå igenom sökresultaten noggrant innan du åtgärdar hoten eftersom de filer som tas bort inte kan återställas.

9. Klicka på Åtgärda.

10. Klicka på OK i Bekräftelsefönstret.

11. I fönstret Reparation klickar du på Fortsätt.

12. Klicka på Sök igen i fönstret Starta om datorn.

13. Granska sökresultaten i fönstret Sökningen slutförd och klicka på Åtgärda.

14. Klicka på OK i Bekräftelsefönstret.

15. I fönstret Reparation klickar du på Fortsätt.

16. Klicka på Starta om.

Sök efter lösningar eller kontakta oss.

DOCID: v122270824
Operativsystem: Windows
Senast ändrat: 22/07/2020