Nätbedrägerier och hur undviker du dem

Internetbedrägerier är olika typer av bedrägerier som utförs av nätbrottslingar på internet. Bedrägerier kan ske på en mängd olika sätt, bland annat genom nätfiske via e-post, sociala medier, SMS-meddelanden på mobilen, falska tekniska supportsamtal, skrämselprogram med mera. Det huvudsakliga syftet för de här typerna av bedrägerier varierar mellan allt från kreditkortsstöld, kapning av användarnamn- och lösenordsuppgifter och till och med identitetsstöld.

Här är några av de vanligaste nätbedrägerierna,

Bedrägeri via e-post

E-post- och SMS-meddelanden som utger sig för att vara Norton försöker ofta skapa en känsla av en nödsituation genom att hota med att debitera kreditkortet om du inte svarar. De kan också innehålla varningar om antivirusinställningar som upphört att gälla eller om en smitta på datorn. De flesta har en brådskande begäran om att kontakta någon och ber läsaren att logga in på en falsk webbplats, öppna en bifogad fil, ringa ett nummer som börjar på 800 eller svara med sina person- eller kontouppgifter.

Klicka aldrig på länkar i misstänkta e-postmeddelanden. Vidarebefordra sådana misstänkta e-postmeddelanden i en bilaga till spam@norton.com.

Se Verifiera att ett e-postmeddelande du fått från Norton är äkta för en lista över legitima domäner.

Exempel på e-post:

Sample email

Vissa bedragare skickar även e-post som ser ut att komma från ansedda företag (t.ex. PayPal, Microsoft). E-posten innehåller ett meddelande om Norton-förnyelse, en bifogad faktura och ett telefonnummer som du kan ringa för att annullera en pågående kreditkortsavgift.

Se upp för erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna och kontrollera om det finns stavnings- eller grammatikfel i erbjudandet för att undvika dessa typer av bedrägerier.

Sample alt text

Bedrägerier med falsk teknisk support

Företag som utger sig för att vara leverantörer av programvarusupport påstår sig erbjuda programvarusupporttjänster på uppdrag av kända teknikföretag så att de kan få åtkomst till och utnyttja din personliga information. De vinner ofta ditt förtroende genom falska beskrivningar av sin relation till välrenommerade företag, och utnyttjar din rädsla för att få datorerna smittade av virus och malware. Många spenderar tusentals kronor på värdelösa programvarutjänster och falska supporttjänster, vilket ofta resulterar i att man ovetandes laddar ner farlig programvara som öppnar upp datorerna för bedrägerier. Mer information finns i artikeln Bedrägerier med falsk teknisk support.

Bedrägerier i sociala medier

Sociala mediebedrägerier finns i en mängd olika inlägg som du ser i nyhetsflödet, alla med målet att du klickar på en länk som kan vara en värd för malware. Mer information om olika typer av bedrägerier i sociala medier finns i artikeln Läs mer om bedrägerier i sociala medier.

Bedrägerier via mobilappar och SMS

Bedrägerier på mobiltelefonen kan ta sig uttryck i många olika former, men de vanligaste är nätfiskeappar och bedrägliga SMS-meddelanden. De har utformats för att se ut som riktiga meddelanden, precis som nätfiskemeddelanden. Dessa utgår från samma princip, men i stället för att skicka malware genom e-postmeddelanden så skickas den genom en falsk mobilapp eller SMS-meddelanden.

Tips och bästa praxis för att undvika nätbedrägerier

• Undvik att öppna e-postmeddelanden, klicka på länkar och/eller ladda ner bifogade filer från tvivelaktiga källor.
  • Tro inte på lockande erbjudanden. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, så är det förmodligen det.
  • Använd tvåfaktorsautentisering. Utöver starka och unika lösenord så skadar det aldrig att lägga till ett extra lager av säkerhet till dina onlinekonton.
  • Se till att du använder en uppdaterat antivirusprogramvara. Håll dig informerad om nya typer av malware som cirkulerar.
  • Svara inte på förfrågningar om personuppgifter eller lösenord.
  • Avvisa råd eller hjälp som du inte har bett om. Bedragare ber dig antingen om hjälp med information, eller så erbjuder de sig att hjälpa dig, ofta genom att utge sig för att vara teknisk support.

Så här ska du göra om du har blivit utsatt för bedrägeri

1. Ändra dina lösenord: det här gäller datorn, banker, Norton-kontot och alla andra lösenordskyddade webbplatser som du besöker.
  2. Kör en fullständig sökning efter virus på datorn.
  3. Använd Norton Power Eraser som tillämpar en intensiv metod för att söka igenom datorn för att upptäcka de mer komplexa hoten som ett traditionellt antivirusprogram inte upptäcker.
  4. Kontakta företaget som tog betalt och begär en återbetalning. Kontakta din bank och rapportera problemet om du inte får en återbetalning direkt från företaget.
  5. Lämna in ett klagomål hos lämplig myndighet:

Konkurrens- konsumentskyddsmyndigheter globalt.

Sök efter lösningar eller kontakta oss.

DOCID: v105274822
Operativsystem: Android;Mac;Windows;iOS
Senast ändrat: 21/12/2023