Radera filer permanent med Dataradering i Norton Utilities Ultimate

När du tar bort en fil i Windows raderas den inte helt. Filen eller innehållet i filen kan enkelt återställas och visas. Du måste radera filerna för att få bort filrester och spår som lämnats av borttagna filer.

Norton Utilities Ultimates funktion Dataradering hjälper dig att permanent och säkert radera filer och mappar. Denna funktion hjälper också till att säkerställa att dina filer aldrig kan återställas när du säljer, skänker bort eller återvinner din dator.

Radera filer med Dataradering

1. Öppna Norton Utilities Ultimate.

2. På huvudmenyn klickar du på Dataradering.

3. I fönstret Dataradering klickar du på Välj filer.

4. Välj filerna som du vill radera och klicka på Öppna.

Vänta tills Norton Utilities Ultimate har lagt till de valda filerna i listan över filer som ska raderas. Om du vill lägga till fler filer i raderingslistan använder du alternativet Lägg till filer.

5. Klicka på Radera.

6. I bekräftelsefönstret klickar du på Radera.

Vänta tills Norton Utilities Ultimate har slutfört filraderingsproceduren.

7. När proceduren är slutförd klickar du på Klar.

Du kan också högerklicka på en mapp eller fil som du vill radera och välja Lägg till i Norton Dataradering i snabbmenyn. Vidare kan du välja flera objekt på samma sätt som i Windows. Alternativet Lägg till i Norton Dataradering är endast tillgängligt när kryssrutan Lägg till Dataradering i Windows-snabbmenyn är markerad i inställningsfönstret för Dataradering.

Alternativen i snabbmenyn syns bara när Norton Utilities Ultimate körs i bakgrunden. Alternativen i snabbmenyn är inte synliga om du inte ser Norton Utilities Ultimate-fältet i Windows-meddelandefältet.

När som helst under raderingen kan du pausa eller avbryta raderingsproceduren. Om du inte vill att en fil ska raderas klickar du på Pausa > raderingsikonen (’X’) bredvid filen > Hoppa över för att undanta den specifika filen från radering.

Norton Utilities Ultimate meddelar dig om du av misstag inkluderat systemfiler bland filerna som ska raderas. Radering av systemfiler kan påverka datorns normala funktion. Vi avråder dig från att radera systemfiler.

Konfigurera inställningar för Dataradering

1. Öppna Norton Utilities Ultimate.

2. På huvudmenyn klickar du på Inställningar > Dataradering.

3. I fönstret med inställningar för Dataradering konfigurerar du följande inställningar:

• Lägg till Dataradering i Windows-snabbmenyn: Aktiverar Lägg till i Norton Dataradering-alternativet i Windows-snabbmenyn. Du kan högerklicka på en mapp eller fil och välja Lägg till i Norton Dataradering i snabbmenyn för att radera objektet direkt.

• Raderingsprioritering: Välj en prioriteringsinställning i listrutan. Följande alternativ finns:

• Låg prioritet: Välj den här inställningen för att ge radering låg prioritet så att du kan utföra andra uppgifter.

• Hög prioritet: Välj den här inställningen för att radering ska prioriteras över andra processer som körs.

• Välj en raderingsalgoritm: Välj en algoritm i listrutan. Följande alternativ finns:

• Slumpmässig algoritm: Med denna algoritm görs överskrivning i ett steg, och data raderas effektivt på minimal tid.

• Gutmann-algoritmMed denna algoritm görs överskrivning i 35 steg, och data raderas från magnetiska media på ett säkert sätt. Denna algoritm skapades av Peter Gutmann och erbjuder en hög säkerhetsnivå, men tar längre tid att slutföra.

• DoD 5250.22-M-algoritm: Med denna algoritm görs överskrivning i 3 steg. Den erbjuder en hög säkerhetsnivå men tar tid att slutföra. USA:s militär och myndigheter litar på denna algoritm för att radera mycket känsliga dokument på ett säkert sätt.

Sök efter lösningar eller kontakta oss.

DOCID: v20230821121949328
Operativsystem: Windows
Senast ändrat: 31/10/2023