Åtgärda problem med långsam dator

Med tiden samlas onödiga filer och fragment på hårddisken under regelbunden användning av datorn. Dåliga datorvanor bidrar även till att göra datorn långsam.

Norton kan öka datorns hastighet med prestandahanterings- och optimeringsverktyg.

Jag tror att min dator är smittad

Ladda ner och kör verktyget Norton Power Eraser för att söka efter och ta bort hot från din dator. Välj något av följande beroende på ditt operativsystem.

Windows 10/8/7

1. Ladda ner Norton Power Eraser.

2. Tryck på tangenterna Ctrl + J för att öppna nedladdningsfönstret i webbläsaren och dubbelklicka på NPE.exe -filen.

Om fönstret User Account Control visas klickar du på Ja eller Fortsätt.

3. Läs igenom licensavtalet och klicka på Godkänn.

Om du redan har godkänt licensavtalet kommer du inte att bli ombedd att godkänna det igen.

Norton Power Eraser söker efter och laddar automatiskt ner den nya versionen (om det finns någon).

4. I fönstret Norton Power Eraser väljer du Fullständig systemsökning och klickar på Kör nu.

5. Om du vill inkludera rootkitsökningen klickar du på Inställningar, och under Inställningar för sökning och logg växlar du till alternativet Inkludera rootkitsökning (kräver omstart av datorn) och klickar på Tillämpa.

6. Klicka på Starta om när du uppmanas att starta om datorn.

Vänta tills sökningen är klar. Följ anvisningarna på skärmen.

Windows XP/Vista

1. Ladda ner Norton Power Eraser

2. Tryck på tangenterna Ctrl + J för att öppna nedladdningsfönstret i webbläsaren och dubbelklicka på NPE.exe -filen.

Om fönstret User Account Control visas klickar du på Ja eller Fortsätt.

3. Läs igenom licensavtalet och klicka på Acceptera.

Norton Power Eraser söker efter och uppmanar dig att ladda ner den nya versionen (om det finns någon).

4. Klicka på ikonen Sök efter risker i Norton Power Eraser -fönstret.

5. Norton Power Eraser utför som standard en rootkitsökning vilken kräver att systemet startas om. Klicka på Starta om när du uppmanas att starta om datorn.

Om du inte vill utföra rootkitsökningen går du till Inställningar och avmarkerar alternativet Inkludera rootkitsökning (kräver omstart av datorn).

6. Vänta tills sökningen är klar. Följ anvisningarna på skärmen.

Öka hastigheten vid start av datorn

Många program är konfigurerade att starta när datorn startar. Dessa inkluderar program som du aldrig använder, använder sällan eller inte ens visste att du hade. Ju fler program som startar när du startar datorn, desto längre tid tar det. I Nortons starthanterare kan du inaktivera eller fördröja startprogram så att datorn startar snabbare.

Inaktivera eller fördröj startobjekt

1. Öppna Norton Device Security-produkten.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka Öppna.

2. Dubbelklicka på Prestanda i Norton-produktens huvudfönster och klicka sedan på Starthanteraren.

3. Gör följande i starthanterarens fönster:

• Avmarkera program som du inte använder i kolumnen På/Av för att hindra dem att starta när datorn startas.

• I kolumnen Fördröj start markerar du de program som du vill läsa in när datorn har startats.

4. Klicka på Tillämpa och sedan på Stäng.

Video

Förkorta tiden det tar att läsa in program och filer

Verktyget Optimera hårddisken ordnar och samlar filfragment som sprids över hårddisken med tiden. Det förbättrar datorns prestanda så att du arbetar mer effektivt.

Kör Optimera hårddisken

1. Öppna Norton Device Security-produkten.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka Öppna.

2. Dubbelklicka på Prestanda i Norton-produktens huvudfönster och klicka sedan på Optimera hårddisken.

3. Klicka på Stäng när detta är slutfört.

Ta bort tillfälliga filer och mappar som gör datorn långsam

Varje gång du söker eller laddar ner filer, lagras tillfälliga filer på datorn. Även om du inte behöver behålla dem, samlas de med tiden och kan göra datorn långsammare. Filrensningsverktyg tar bort onödiga filer för att öka datorns hastighet.

Ta bort tillfälliga filer och mappar

1. Öppna Norton Device Security-produkten.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka Öppna.

2. Dubbelklicka på Prestanda i Norton-produktens huvudfönster och klicka sedan på Filrensning.

3. Klicka på Stäng när detta är slutfört.

Video

Optimera startvolymen

När du har optimerat startvolymen får du mer ledigt utrymme eftersom filfragmenten grupperas i intilliggande kluster. På så sätt kan hårddiskens läs- och skrivhuvuden mycket snabbare komma åt filinformationen eftersom den finns lagrad på ett och samma ställe.

Optimera startvolymen

1. Öppna Norton Device Security-produkten.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka Öppna.

2. Dubbelklicka på Prestanda i Norton-produktens huvudfönster och klicka sedan på Diagram.

3. Klicka på Optimera längst upp på diagrammet över säkerhetsstatus i fönstret Diagram.

Förbättra prestandan när jag spelar spel eller tittar på filmer

Har du någon gång spelat ett spel eller tittat på en film när säkerhetsprogrammet startar och skärmen fryser vid sämsta tänkbara tillfälle? Nu kan du konfigurera verktyget Fullskärmsavkänning för att känna av när du kör ett program som inte får avbrytas. Norton väntar sedan tills du är klar med programmet innan bakgrundsuppgifterna som håller dig skyddad körs igen.

Aktivera helskärmsavkänning

1. Öppna Norton Device Security-produkten.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka Öppna.

2. Klicka på Inställningar i Norton-produktens huvudfönster.

3. I fönstret Inställningar klickar du på Administrativa inställningar.

4. Under Inställningar för tyst läge på raden Fullskärmsavkänning flyttar du reglaget till .

5. Klicka på Tillämpa och sedan på Stäng.

Undrar du varför datorn är långsam? Med Norton Computer Tune Up-tjänsten hjälper våra experter dig att optimera inställningarna i datorn och förbättra starthastigheten så att datorn blir som ny. (endast tillgängligt för amerikanska kunder)

Sök efter lösningar eller kontakta oss.

DOCID: v59066932
      Operativsystem: Windows
      Senast ändrat: 01/11/2021