Kör Norton-sökningar för att kontrollera om det finns hot på datorn

Norton Device Security-produkten uppdaterar automatiskt virusdefinitioner och söker regelbundet igenom datorn efter en rad hot. Om du har varit offline eller misstänker att du har ett virus kan du manuellt köra följande:

• Smart Scan kontrollerar säkerhets-, prestanda-, nätverks- och integritetsproblem för att hjälpa dig att hålla ditt digitala liv säkert.

• Snabbsökning för att analysera områden på datorn som är mest utsatta för hot.

• Fullständig sökning för att analysera hela systemet inklusive mindre sårbara program, filer och andra löpande processer än de som kontrollerades vid en Snabbsökning.

• Anpassad sökning för att analysera enskilda filer, mappar och enheter om du misstänker att de är riskhotade.

När du har installerat Norton-produkten kan den första sökningen ta en timme eller mer för att analysera hela systemet.

Kör en Snabbsökning, Fullständig sökning eller anpassad sökning

1. Öppna Norton Device Security-produkten.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Säkerhet i Norton-produktens huvudfönster och klicka sedan på Sökningar.

3. Välj något av följande i fönstret Sökningar, bredvid Sökningar och uppgifter:

• Smart Scan > Kör

• Snabbsökning > Kör

• Fullständig sökning > Kör

• Anpassad sökning > Kör, klicka sedan Kör bredvid Sök enhet, Sök mapp eller Filsökning för att navigera till de komponenter som du vill söka igenom.

4. I fönstret Resultatsammanfattning, klicka på Avsluta.

Om några objekt kräver en åtgärd kan du granska riskerna i fönstret Upptäckta hot.

Fullständig sökning

I en fullständig sökning utförs en omfattande sökning av datorn för att ta bort virus och andra säkerhetshot. Alla startblock, filer och pågående processer som användare har tillgång till kontrolleras. Detta söker igenom datorn noggrant och tar längre tid.

När du kör en fullständig sökning som administratör, genomsöks fler filer än när du kör sökningen utan administratörsbehörigheter.

Kör en fullständig sökning

1. Öppna Norton Device Security-produkten.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Säkerhet i Norton-produktens huvudfönster och klicka sedan på Sökningar.

3. I fönstret Sökningar under Sökningar och uppgifter klickar du på Fullständig sökning.

4. Klicka på Kör.

Anpassad sökning

Ibland kanske du vill söka igenom en viss fil eller vissa flyttbara enheter, enheter på datorn, mappar eller filer i datorn. Om du arbetar på en flyttbar lagringsenhet och misstänker att du har ett virus kan du välja att söka igenom just den enheten. Om du får en komprimerad fil i ett e-postmeddelande och misstänker att den innehåller ett virus, kan du välja att söka igenom just det objektet.

Så här söker du igenom enskilda objekt

1. Öppna Norton Device Security-produkten.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Säkerhet i Norton-produktens huvudfönster och klicka sedan på Sökningar.

3. Klicka på Anpassad sökning i fönstret Sökningar under Sökningar och uppgifter.

4. Klicka på Kör.

5. Gör något av följande i fönstret Sökningar:

• Om du vill söka igenom vissa enheter klickar du på Kör bredvid Genomsökning av enhet, markerar de enheter du vill ha genomsökta och klickar på Sök.

• Om du vill söka igenom vissa mappar klickar du på Kör bredvid Genomsökning av mapp, markerar de mappar du vill ha genomsökta och klickar på Sök.

• Om du vill söka igenom vissa filer klickar du på Kör bredvid Genomsökning av fil, markerar de filer du vill ha genomsökta och klickar på Lägg till. Du kan också trycka på Ctrl och markera flera filer som ska genomsökas.

6. I fönstret Resultatsammanfattning, klicka på Avsluta.

Om några objekt behöver åtgärdas, granska dem och genomför rekommenderade åtgärder.

Norton Power Erasersökning

Norton Power Eraser är ett kraftfullt verktyg för borttagning av malware så att du kan rensa ut säkerhetsrisker som är svåra att ta bort. Norton Power Eraser använder aggressivare tekniker än normala sökningsprocesser och ibland kan det hända att Norton Power Eraser markerar legitima program för borttagning. Granska sökningsresultat noggrant innan du tar bort filer med Norton Power Eraser.

Ladda ner Norton Power Eraser och kör en sökning (på Windows 11/10/8/7)

1. Ladda ner Norton Power Eraser

2. Tryck på tangenterna Ctrl + J för att öppna fönstret Nedladdningar i webbläsaren och dubbelklicka på NPE.exe-filen.

Om fönstret Kontroll av användarkonto visas klickar du på Ja eller Fortsätt.

3. Läs igenom licensavtalet och klicka på Godkänn.

Om du redan har godkänt licensavtalet kommer du inte att bli ombedd att godkänna det igen.

Norton Power Eraser söker efter och laddar automatiskt ner den nya versionen (om det finns någon).

4. I fönstret Norton Power Eraser väljer du Fullständig systemsökning och klickar på Kör nu.

5. Om du vill inkludera rootkitsökningen klickar du på Inställningar och växlar till alternativet Inkludera rootkitsökning (kräver omstart av datorn) under Inställningar för sökning och logg och klickar på Tillämpa.

6. Klicka på Starta om när du uppmanas att starta om datorn.

7. Vänta tills sökningen är slutförd och följ anvisningarna på skärmen.

Ladda ner Norton Power Eraser och kör en sökning (på Windows XP/Vista)

• Ladda ner Norton Power Eraser

• Tryck på tangenterna Ctrl + J för att öppna fönstret Nedladdningar i webbläsaren och dubbelklicka på NPE.exe-filen.

Om fönstret Kontroll av användarkonto visas klickar du på Ja eller Fortsätt.

• Läs igenom licensavtalet och klicka på Godkänn.

Norton Power Eraser söker efter och uppmanar dig att ladda ner den nya versionen (om det finns någon).

• I fönstret Norton Power Eraser klickar du på ikonen Sök efter risker.

• Norton Power Eraser utför som standard en rootkit-sökning, vilken kräver att systemet startas om. Klicka på Starta om när du uppmanas att starta om datorn.

Om du inte vill utföra rootkitsökningen går du till Inställningar och avmarkerar alternativet Inkludera rootkitsökning (kräver omstart av datorn).

• Vänta tills sökningen är slutförd och följ anvisningarna på skärmen.