Hjälp för barn

Välkommen till Norton Family!

Internet är som bekant ett fantastiskt ställe för att göra hemläxan, snacka med kompisar, ta reda på intressanta saker, ha kul och spela spel. Men det finns också hackare och tangentloggningsprogram som använder internet för att stjäla din personliga information och ta sig in i din enhet. De använder informationen på sätt som kan innebära risk för din fysiska säkerhet och ditt välmående. Dina föräldrar har valt Norton Family för att skydda dig när du surfar på nätet. Det här programmet är installerat på din enhet och skyddar dig från olämpligt innehåll på nätet. Om dina föräldrar inte har nämnt detta kommer de snart att diskutera internetsäkerheten med dig och en del grundläggande regler som du behöver följa när du använder internet.

De här reglerna måste du känna till:

• Chatta aldrig med, och skriv inte e-post till människor du inte känner.

• Lämna aldrig ut dina personlig information till någon på internet. Här menas adresser, telefonnummer, vilken skola du går i, var skolan ligger samt köpkortsnummer.

• Bestäm aldrig möte med någon som du har träffat på internet.

• Säg alltid till en förälder omedelbart om du får ett meddelande eller en bild som gör att du känner dig hotad, rädd eller illa till mods.

• Avslöja aldrig dina lösenord för någon.

• Skicka aldrig ut bilder på dig själv eller dina familjemedlemmar utan att först fråga en förälder.

• Skicka aldrig något som kan skada mottagaren eller uppfattas som illvilligt. Skicka inget som kan få mottagaren att bli arg, ledsen eller rädd. Tänk dig för innan du skickar något.

• Ladda aldrig ner eller installera program på enheten utan att först be en förälder om tillåtelse. Säg till en förälder om du vill registrera en webbplatstjänst. Detta gäller även e-postkonton och sociala nätverk.

• Betala inte för tjänster som du inte har pengar till. Om du vill köpa något ska du be en förälder om tillåtelse innan du handlar.