Vanliga frågor: darknet

Darknet är ett dolt lager av internet som kräver specifik programvara för att komma åt och är inte tillgängligt för sökmotorer. Darknet är populärt bland nätbrottslingar eftersom de kan förbli anonyma och ospårbara. Nätbrottslingar som hackar sig in på konton och stjäl personlig information väntar ofta flera månader eller till och med år innan de använder den. De kan träffa andra nätbrottslingar anonymt på dolda darknet-webbplatser eller privata forum för att sälja personlig information som kan användas för att begå identitetsstöld eller andra brott.

Hur skiljer sig darknet från deep web och den ytliga webben?

Den ytliga webben består av webbplatser som är indexerade (eller katalogiserade) av sökmotorer.
Darknet är ett dolt lager av internet som inte är tillgängligt för eller indexeras av sökmotorer och kräver specifik programvara för åtkomst. Detta område är populärt bland brottslingar eftersom de kan förbli anonyma och ospårbara när de kommunicerar. Darknet är en enorm marknadsplats där hackare och tjuvar utbyter information, varor och tjänster. Information som avslöjas vid dataförlust, intrång eller läckt information kan köpas och säljas på darknet som “listor” av identitetstjuvar. Information som är föremål för handel på darknet kan vara gammal eller kan till och med visas flera månader eller år efter att din personliga information har avslöjats. Darknet utgör en liten del av deep web.

Hur får man tillgång till darknet?

Darknet är endast tillgängligt om du laddar ner ett speciellt webbläsarprogram med öppen källkod. Sådan programvara använder vanligtvis krypteringsteknik för att hjälpa användare att vara anonyma online. Den gör detta, till viss del, genom att dirigera anslutningar via servrar runt om i världen, vilket gör dem mycket svårare att spåra.

Jag har aldrig varit på darknet. Hur hamnade min information på darknet?

Du behöver inte vara på darknet för att din information ska hamna där. Information som stulits eller avslöjats vid dataförlust eller intrång, eller läckt information, kan köpas och säljas på darknet som “listor” av identitetstjuvar. Denna information kan vara gammal eller kan till och med visas igen flera månader eller år efter att informationen har avslöjats.

Vad innebär det att min information har avslöjats på darknet? Har mina konton blivit hackade?

”Exponerad” information betyder inte nödvändigtvis att dina konton har hackats. Du kan vara proaktiv och vidta flera åtgärder för att skydda dig själv. Ändra ditt lösenord för den webbplats/tjänst som nämns i meddelandet. Dessutom, om du använder samma lösenord för flera onlinekonton, ska du se till att du även ändrar dessa lösenord. Aktivera tvåfaktorsautentisering när det erbjuds av en webbplats eller tjänst. Besök vår Stödartikel för Dark Web Monitoring för en fullständig lista med användbara tips och riktlinjer.

Kan min personliga information avslöjas om jag har avslutat prenumerationen på en webbplats eller inaktiverat mitt konto?

Även om du kan ha avslutat prenumerationen på en webbplats eller kan ha inaktiverat ditt konto, kan dina data fortfarande finnas i deras datasystem och kan avslöjas vid en dataförlust, ett intrång eller någon annan typ av dataläckage.

§ För Norton-erbjudanden som erbjuds av en tjänsteleverantör eller via kanaler utanför USA kan tjänsten LifeLock-skydd mot identitetsstöld, planfunktionsnamn och funktionalitet skilja sig från de tjänster som erbjuds direkt av Norton. Kontakta tjänsteleverantören för mer information om Norton-erbjudanden.