Åtgärda problem med långsam dator

Det är viktigt att datorn körs med maximal prestanda. Med tiden samlas onödiga filer och fragment på hårddisken under regelbunden användning av datorn. Dåliga datorvanor bidrar även till att göra datorn långsam. Exempelvis att använda flera program samtidigt, försätta datorn i viloläge i stället för att starta om den, surfa på internet med flera webbläsarfönster, lägga till pluginprogram och tjänster och försumma regelbundet underhåll. Allt detta kan leda till låg datorprestanda.

Här är bästa praxis för optimal datorprestanda:

• Starta om datorn minst en gång om dagen

• Läs in minimalt antal program under starten

• Kör inte flera säkerhetsprogram tillsammans

• Ta bort oönskade pluginprogram för webbläsare

• Ta bort tillfälliga och oönskade filer

• Kör Windows Updates regelbundet eller aktivera automatiska uppdateringar

• Uppdatera alla program regelbundet

• Defragmentera hårddisken ofta

Norton kan hjälpa till med flera av dessa åtgärder. Följ dessa anvisningar för att optimera datorn med Norton.

STEG 1

Hantera startobjekt

Du kanske har många program som läses in under starten vilket kan göra startprocessen långsam. Med Norton-funktionen Starthanterare kan vi hjälpa dig att hantera startprogram och minska starttiden

1. Starta Norton.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Prestanda i Norton-fönstret och klicka sedan på starthanteraren.

3. I fönstret Starthanteraren under Fördröj start väljer du det program du vill fördröja starten för.

Om du är osäker på vilket program du ska fördröja, kan du granska resultatet under användning av resurser. Om programmet har en hög resursanvändning, rekommenderar vi att du lägger till det i Fördröj start.

4. Klicka på Tillämpa och sedan på Stäng.

STEG 2

Defragmentera datorns hårddisk

Med tiden blir hårddisken defragmenterad. Om du optimerar de permanenta hårddiskarna kan effektiviteten och tillförlitligheten förbättras. Norton söker automatiskt efter fragmentering på dina permanenta hårddiskar och optimerar dem om mer än 10 procent är fragmenterat.

1. Starta Norton.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Prestanda i huvudfönstret och klicka sedan på Optimera disk.

3. Klicka på Stäng när aktiviteten är klar.

STEG 3

Ta bort tillfälliga och oönskade filer

Norton-filrensning tar bort tillfälliga filer för Internet Explorer och Mozilla Firefox och oönskade filer från Windows tillfälliga mapp. Tillfälliga filer kan försämra prestanda för surfning på internet och göra datorn långsam.

1. Starta Norton.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Prestanda och sedan på Filrensning i Norton-fönstret.

3. När de tillfälliga filerna har tagits bort, klickar du på Stäng

Gå till nästa rad för att ta bort tillfälliga internetfiler i Google Chrome. Om du inte har installerat Google Chrome, går du till steg 4.

4. Tryck på Ctrl+ Skift + Del- tangenterna för att öppna fönstret Rensa webbinformation i Google Chrome,

5. Högst upp i listrutan i fönstret Rensa webbinformation väljer du tidens början.

6. Alternativen väljs efter standard i fönstret. Klicka på Rensa webbinformation.

STEG 4

Avinstallera alla säkerhetsprodukter som inte kommer från Norton

Varje säkerhetsprogramvara är avsedd att fungera oberoende på en dator. Flera säkerhetslösningar på en dator är i allmänhet inte optimerade att fungera tillsammans vilket resulterar i prestandaförsämring.

1. Öppna dialogrutan Kör genom att trycka på Windows -tangenten + R.

2. Skriv följande text och tryck sedan på Retur :

appwiz.cpl

3. I listan över installerade program markerar du den säkerhetsprodukt som inte kommer från Norton och klickar sedan på Avinstallera eller Ta bort.

4. Följ anvisningarna på skärmen.

5. Starta om datorn när avinstallationen är klar.

Du kan också läsa programdokumentationen eller kontakta programtillverkaren för att få anvisningar om hur du tar bort en säkerhetsprodukt som inte kommer från Norton.

Om datorn fortfarande är långsam efter att du har utfört alla dessa steg väljer du det alternativ som bäst beskriver din situation:

Undrar du varför datorn är långsam? Med Norton Computer Tune Up-tjänsten hjälper våra experter dig att optimera inställningarna i datorn och förbättra starthastigheten så att datorn blir som ny.

Lär dig mer

Sök efter lösningar eller kontakta oss.

DOCID: v59066932_EndUserProfile_sv_se
Operativsystem: Windows
Senast ändrat: 06/11/2018