Skydd mot Petya-utpressningsprogrammet

Vad är Petya-utpressningsprogrammet?

Petya har funnits sedan 2016. Det skiljer sig från typiska utpressningsprogram eftersom det inte bara krypterar filer utan också skriver över och krypterar huvudstartblocket (MBR). I det här senaste angreppet visas ett utpressningsmeddelande med uppmaning om att betala lösensumma på 300 USD i bitcoins för att återställa filer på smittade datorer. Mer information finns i Utbrott av Petya-utpressningsprogram.

Är jag skyddad mot detta hot?

Symantec- och Norton-användare är skyddade mot utpressningsprogrammet Petya. Kör LiveUpdate för att försäkra dig om att du har de senaste virusdefinitionerna och kör sedan en fullständig systemsökning.

STEG 1

Kör LiveUpdate

1. Starta Norton.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Säkerhet i huvudfönstret och klicka sedan på LiveUpdate.

3. Klicka på OK när Norton LiveUpdate har slutförts.

4. Fortsätt köra LiveUpdate tills du ser meddelandet "Din Norton-produkt har de senaste skyddsuppdateringarna".

5. Avsluta alla program och starta om datorn.

STEG 2

Kör en fullständig systemsökning

1. Starta Norton.

Om du ser fönstret Mitt Norton bredvid Enhetssäkerhet ska du klicka på Öppna.

2. Dubbelklicka på Säkerhet i huvudfönstret och sedan på Sökningar.

3. Välj Fullständig systemsökning i fönstret Sökningar och klicka sedan på Kör.

4. Klicka på Slutför när sökningen har slutförts.