Mer information om bedrägerier inom teknisk support och hur du undviker dem

Det finns företag som låtsas vara leverantörer av programvarusupport. De är ofta baserade i USA och har callcenter i andra länder. De påstår sig erbjuda supporttjänster för större teknikföretags räkning för att få tillgång till och utnyttja kundernas personliga information. De skapar falska webbplatser, erbjuder kostnadsfria säkerhetsgenomsökningar och skickar varningsmeddelanden för att få dig att tro att din dator är smittad. De vinner ofta kundernas förtroende genom falska beskrivningar av sin relation till välrenommerade företag, och utnyttjar kundernas rädsla för att få datorerna smittade av virus och malware.

Olika typer av bedrägerier inom teknisk support

• Här följer några vanliga scenarier för bedrägerier inom teknisk support:

• Reklam/avgiftsbelagd sökning/förvirrande sökresultat

Avgiftsbelagda sökningar används regelbundet av vilseledande företag för att göra reklam för sina supporttjänster. Om du som Norton-kund kontaktar dem, påstår de att de är en legitim Norton-supportpartner, men det stämmer inte. De tar betalt för sina tjänster och kan stjäla din personlig information eller installera skadlig programvara på datorn.

• Telefonförsäljning

Vissa vilseledande företag ringer upp Norton-kunder för att erbjuda hjälp med virusborttagning, åtgärda problem med appar eller för att förnya produktprenumerationer. Så fort de har fått ditt förtroende kan de utföra en fjärrsession på din dator för att ta bort Norton-produkten och installera sina egna produkter. När de fått åtkomst till enheten kan de stjäla din personlig information.

• Popupvarningar/annonser

En del vilseledande företag använder falska popupvarningar som påstår att datorn har smittats av ett virus. Dessa popupfönster påminner om varningarna från Nortons virussökning eller andra legitima säkerhetsvarningar.

• Bedrägeri via e-post

Vissa vilseledande företag använder sig av skrämseltaktik och skickar e-postmeddelanden om nätfiske, och varnar dig om att datorn är sårbar eller erbjuder dig att förnya din befintliga Norton-prenumeration för att behålla skyddet.

Vad kan du göra om du råkar ut för bedrägerier?

1. Kör en sökning med verktyget Norton Power Eraser för att kontrollera att datorn inte är smittad. Mer information finns i Så här laddar du ner och kör Norton Power Eraser

2. *Du kan också lämna in ett klagomål hos lämplig myndighet.

3. Om du fortfarande misstänker att datorn är smittad kontaktar du Norton-supporten.

Många Norton-användare har delat med sig av sina erfarenheter för det här problemet i vårt Community-forum. Se inlägg från andra användare om teknisk support-bedrägerier på Norton Community.

Sök efter lösningar eller kontakta oss.

DOCID: v105274822_EndUserProfile_sv_se
Operativsystem: Windows, Mac OS X
Senast ändrat: 20/11/2017