Ladda ner och kör Norton Power Eraser - kostnadsfritt verktyg för borttagning av virus och malware

Norton Power Eraser är ett kostnadsfritt verktyg som du kan ladda ner och köra för att ta bort malware och hot från din dator. Programmet kan användas även om du redan har en Symantec-produkt eller någon annan säkerhetsprodukt på datorn. Om du inte kan starta datorn i normalläge kan du köra programmet i felsäkert läge. Norton Power Eraser är enkelt att ladda ner och söker snabbt igenom din dator på jakt efter de mest aggressiva datorvirusen. Du behöver inte installera det här programmet.

Verktyget Norton Power Eraser är endast kompatibelt med datorer som har Microsoft Windows-operativsystem. Det fungerar inte med datorer som kör Mac OS X.

Norton Power Eraser använder aggressiva metoder för att upptäcka hot, och det kan hända att legitima program markeras för borttagning. Du bör därför noga gå igenom sidan med sökresultat innan du tar bort några filer. Om du tar bort ett legitimt program av misstag kan du köra Norton Power Eraser för att granska tidigare reparationssessioner och ångra dem.

Ladda ner Norton Power Eraser

1. Ladda ner Norton Power Eraser.

2. Klicka på Spara.

3. Välj att spara filen på skrivbordet och klicka sedan på Spara.

4. Dubbelklicka på filen NPE.exe för att köra Norton Power Eraser.

Om fönstret User Account Control visas klickar du på Ja eller Fortsätt.

5. Läs igenom licensavtalet och klicka på Acceptera.

Norton Power Eraser söker efter och laddar ner den nya versionen (om det finns någon).

Kör en sökning

1. Klicka på ikonen Sök efter risker i Norton Power Eraser -fönstret.

2. Norton Power Eraser utför som standard en rootkitsökning vilken kräver att systemet startas om. Klicka på Starta om när du uppmanas att starta om datorn.

Om du inte vill utföra rootkitsökningen går du till Inställningar och avmarkerar alternativet Inkludera rootkitsökning (kräver omstart av datorn).

3. Vänta tills sökningen är klar.

Åtgärda riskerna

1. När Norton Power Eraser har slutfört sökningen visas sökresultatet. De poster som Norton Power Eraser anser vara risker får statusen Skadlig och den rekommenderade åtgärden är Ta bort. De poster som kräver närmare granskning har statusen Okänd.

2. Gör något av följande, beroende på situationen:

• Om meddelandet Inga risker hittades visas så hittade Norton Power Eraser inga risker på din dator. Klicka på OK för att avsluta programmet.

• Om det finns filer med statusen Skadlig så markeras automatiskt kryssrutan Ta bort under Åtgärd. Du rekommenderas att ta bort dessa filer.

• Om du ser filer med statusen Okänd så klickar du på molnikonen bredvid var och en av dem. Filen skickas då till en Symantec-server och söks igenom med traditionella motorer för signaturbaserad upptäckt.

• Om molnsökningens resultat ger statusen Skadlig för någon fil klickar du på kryssrutan Ta bort.

• Om molnsökningens resultat är Inte ett känt hot ska du inte klicka på kryssrutan Ta bort. Filen kanske inte är ett hot och behöver analyseras ytterligare.

3. Kontrollera att kryssrutan Skapa en systemåterställningspunkt innan du fortsätter med korrigeringen är markerad.

4. Klicka på Korrigera nu.

5. Om du ombeds att starta om datorn för att slutföra borttagningen klickar du på Starta om nu.

6. Klicka på Klar när risken har tagits bort.

Vad gör jag om det inte fungerade?