Dotyczy: Android,Mac,Windows,iOS
Lista kombinacji poświadczeń to zbiór nazw użytkowników lub adresów poczty elektronicznej oraz powiązanych z nimi haseł, utworzony przez cyberprzestępców z danych pochodzących z różnych naruszeń bezpieczeństwa danych. Gdy Twoje dane logowania zostaną znalezione na takiej liście w ciemnej sieci, otrzymasz powiadomienie. W tym artykule dowiesz się, jak wyświetlić ujawnione hasło i jakie działania podjąć, aby zabezpieczyć swoje konta.
Ujawnione hasło podane w powiadomieniu dotyczącym ciemnej sieci zostało zamaskowane ze względów bezpieczeństwa. Aby je całkowicie odsłonić, wykonaj podane niżej czynności.
Kliknij łącze w powiadomieniu.
Otrzymasz kod weryfikacyjny na ujawniony adres e-mail podany w powiadomieniu.
Jeśli nie otrzymasz kodu weryfikacyjnego, poszukaj wiadomości e-mail od adresu no-reply@myidentity.norton.com w folderze ze spamem lub wiadomościami-śmieciami.
Może wystąpić opóźnienie. Sprawdź foldery ponownie za 5 minut lub później. Jeśli kod nadal do Ciebie nie dotrze, skontaktuj się z usługodawcą internetowym, aby rozwiązać ten problem.
Nie należy wysyłać wielu żądań, ponieważ pogorszy to tylko sytuację.
Aby zobaczyć hasło, wpisz otrzymany kod.
Gdy upewnimy się, że podany adres e-mail należy do Ciebie, hasło zostanie odsłonięte i wyświetlone.
Pamiętaj, że hasło może być starsze niż to używane obecnie.
Aby zabezpieczyć dane, zastąp hasło w witrynach, w których zostało użyte, nowym, unikatowym i silnym hasłem.
Zmień ujawnione hasło we wszystkich witrynach, w których mogło być używane.
Wybierz unikatowe silne hasło we wszystkich witrynach, w których mogło być używane. Zaleca się, aby nie używać tego samego hasła za każdym razem.
Przejrzyj raporty kredytowe i sprawdź, czy nie ma nowych alertów o zapytaniach kredytowych lub podejrzanej aktywności. Rozważ zamrożenie informacji w kartotece kredytowej.
Skonfiguruj uwierzytelnianie dwuskładnikowe, jeśli jest dostępne w witrynie.
Jeśli otrzymałeś drugie powiadomienie dotyczące tego samego adresu e-mail i już go zweryfikowałeś, zobaczysz częściowo zamaskowane hasło z ikoną oka obok niego.
Musisz kliknąć ikonę oka, aby wyświetlić w pełni ujawnione hasło.
Po zarchiwizowaniu powiadomienia hasło nie będzie już widoczne.
Czy ten artykuł był pomocny?