Kjøre Norton-søk for å se etter trusler på PC-en

Nortons enhetssikkerhetsprodukt oppdaterer automatisk virusdefinisjoner og gjennomsøker PC-en din jevnlig og automatisk for å se etter en rekke trusler. Hvis du har vært frakoblet eller mistenker at du har et virus, kan du kjøre følgende manuelt:

• Smart Scan for å sjekke problemer med sikkerhet, ytelse, nettverk og personvern og beskytte det digitale livet ditt.

• Hurtigsøk for å analysere områdene på datamaskinen som er mest sårbare for trusler.

• Fullstendig søk for å analysere hele systemet, inkludert mindre sårbare programmer, filer og pågående prosesser som ikke blir sjekket under et Hurtigsøk.

• Egendefinert søk for å analysere individuelle filer eller mapper hvis du mistenker at de er risikoutsatt.

Etter at du har installert Norton, kan det første søket ta en time eller mer for å analysere hele systemet.

Kjør et Hurtigsøk, Fullstendig søk eller Egendefinert søk

1. Åpne enhetssikkerhetsproduktet fra Norton.

Hvis du ser vinduet Min Norton, går du til Enhetssikkerhet og klikker på Åpne.

2. Dobbeltklikk på Sikkerhet og klikk deretter på Søk i hovedvinduet til Norton-produktet.

3. I vinduet Søk, ved siden av Søk og oppgaver, velger du ett av følgende:

• Smart Scan > Kjør

• Hurtigsøk > Kjør

• Fullstendig søkKjør

• Egendefinert søk > , og klikk deretter på Kjør ved siden av Søk på stasjon, Søk i mappe eller Søk i fil for å navigere til komponentene du vil gjennomsøke.

4. Gå til vinduet Resultatoversikt og klikk på Fullfør.

Hvis noen av elementene krever spesiell oppmerksomhet, kan du gå gjennom risikoene i vinduet Trusler oppdaget.

Fullstendig søk

Fullstendig søk utfører et dyptgående søk på datamaskinen for å fjerne virus og andre sikkerhetstrusler. Alle oppstartssektorer, filer og pågående prosesser som brukeren har tilgang til, blir kontrollert. Dette gjennomsøker datamaskinen grundig, og tar lengre tid.

Når en du kjører et fullstendig søk som administrator, søkes det derfor i flere filer enn når du kjører et søk uten administratorrettigheter.

Kjør et fullstendig søk

1. Åpne enhetssikkerhetsproduktet fra Norton.

Hvis du ser vinduet Min Norton, går du til Enhetssikkerhet og klikker på Åpne.

2. Dobbeltklikk på Sikkerhet og klikk deretter på Søk i hovedvinduet til Norton-produktet.

3. I vinduet Søk, under Søk og oppgaver, klikker du på Fullstendig søk.

4. Klikk på Go.

Egendefinert søk

Iblant kan det hende at du vil gjennomsøke en bestemt fil, flyttbare stasjoner, en av stasjonene på datamaskinen, eller mapper eller filer på datamaskinen. Hvis du for eksempel har en ekstern stasjon og mistenker at det er et virus på den, kan du gjennomsøke bare den stasjonen. Og hvis du har mottatt en komprimert fil i en e-post, og mistenker at filen inneholder et virus, kan du søke gjennom dette elementet.

Gjennomsøke enkeltelementer

1. Åpne enhetssikkerhetsproduktet fra Norton.

Hvis du ser vinduet Min Norton, går du til Enhetssikkerhet og klikker på Åpne.

2. Dobbeltklikk på Sikkerhet og klikk deretter på Søk i hovedvinduet til Norton-produktet.

3. I vinduet Søk, under Søk og oppgaver, klikker du på Egendefinert søk.

4. Klikk på Go.

5. I vinduet Søk gjør du ett av følgende:

• Når du skal søke på bestemte stasjoner, klikker du på Kjør ved siden avSøk på stasjon, velger stasjonene du vil søke på, og klikker på Søk.

• Når du skal søke i bestemte mapper, klikker du på Kjør ved siden avFolder Scan, velger mappene du vil søke i, og klikker på Søk.

• Når du skal søke i bestemte filer, klikker du på Kjør ved siden avSøk i fil, velger filene du vil søke i, og klikker på Søk. Du kan også trykke på Ctrl og merke flere filer.

6. Gå til vinduet Resultatoversikt og klikk på Fullfør.

Hvis enkelte elementer krever handlinger fra deg, må du vurdere dem og iverksette det anbefalte tiltaket.

Norton Power Eraser-søk

Norton Power Eraser er et kraftig verktøy for eliminering av skadelig programvare, som hjelper deg med å bli kvitt sikkerhetsrisikoer som er vanskelige å fjerne. Norton Power Eraser bruker mer aggressive teknikker enn en normal søkeprosess. Noen ganger er det en risiko at Norton Power Eraser merker et legitimt program for fjerning. Gjennomgå søkeresultat grundig før du fjerner noen filer med Norton Power Eraser.

Last ned Norton Power Eraser og kjør et søk (i Windows 11/10/8/7)

1. Last ned Norton Power Eraser.

2. Trykk på Ctrl- + J-tasten for å åpne vinduet Nedlastinger i nettleseren. Deretter dobbeltklikker du på filen NPE.exe.

Hvis vinduet Brukerkontokontroll vises, klikker du på Ja eller Fortsett.

3. Les lisensavtalen og klikk på Godta.

Hvis du allerede har godtatt lisensavtalen, ser du ikke dette spørsmålet igjen.

Norton Power Eraser søker etter den nye versjonen og laster den ned automatisk hvis den er tilgjengelig.

4. I vinduet Norton Power Eraser velger du Fullstendig systemsøk og klikker på Kjør nå.

5. Hvis du vil inkludere et rootkit-søk, klikker du på Innstillinger og går til Innstillinger for søking og logging. Sett alternativet til Inkluder rootkit-søk (krever omstart av datamaskinen) og klikk på Bruk.

6. Når du blir bedt om å starte datamaskinen på nytt, klikker du på Start på nytt.

7. Vent til søket er fullført og følg instruksjonene på skjermen.

Laste ned Norton Power Eraser og kjøre et søk (Windows XP/Vista)

• Last ned Norton Power Eraser.

• Trykk på Ctrl- + J-tasten for å åpne vinduet Nedlastinger i nettleseren. Deretter dobbeltklikker du på filen NPE.exe.

Hvis vinduet Brukerkontokontroll vises, klikker du på Ja eller Fortsett.

• Les lisensavtalen og klikk på Godta.

Norton Power Eraser søker etter den nye versjonen, og spør deg om du vil laste den ned hvis den er tilgjengelig.

• I vinduet Norton Power Eraser klikker på du ikonet Søk etter risikoelementer.

• Som standard utfører Norton Power Eraser et rootkitsøk som krever en omstart. Når du blir bedt om å starte datamaskinen på nytt, klikker du på Start på nytt.

Hvis du ikke vil inkludere rootkit-søket, går du til Innstillinger og fjerner avmerkingen for Inkluder søk etter rootkits (krever at du starter datamaskinen på nytt).

• Vent til søket er fullført og følg instruksjonene på skjermen.