Nettsvindel og hvordan du unngår det

Internett-svindel er ulike former for svindel, tilrettelagt av nettkriminelle på Internett. Svindel kan skje på mange forskjellige måter – via e-postmeldinger med nettfisking, sosiale medier, SMS-meldinger på mobilen, falske anrop om teknisk støtte, skremmeprogram og mer. Hovedformålet med disse formene for svindel kan omfatte kredittkorttyveri, innhenting av brukerpåloggings- og passordlegitimasjon, og til og med identitetstyveri.

Her er noen av de vanligste formene for nettsvindel,

E-postsvindel

E-post- og tekstmeldinger som utgir seg for å være Norton prøver ofte å skape en følelse av at det haster ved å true med å belaste kredittkortet ditt dersom du ikke svarer. De kan også omfatte advarsler om utløpte antivirusinnstillinger eller en infeksjon på datamaskinen. De fleste inneholder en presserende forespørsel om at du kontakter noen, og ber leseren om å logge på et falskt nettsted, åpne et vedlegg, ringe et 800-nummer eller svare med personopplysninger eller kontoinformasjon.

Du må aldri klikke på koblinger i mistenkelige e-postmeldinger. Videresend slike mistenkelige e-poster som vedlegg til spam@norton.com.

Se Bekreft at en e-postmelding du mottar fra Norton, er ekte for listen over legitime domener.

Eksempel på e-postmelding:

Sample email

Enkelte svindlere sender også e-poster som ser ut som de er fra et anerkjent selskap (f.eks. PayPal, Microsoft). E-posten inneholder Norton-fornyelsesvarsel, inkluderer en vedlagt faktura og et telefonnummer du kan ringe for å annullere en ventende kredittkortbelastning.

For å unngå denne typen svindler se opp for tilbud som virker for gode til å være sanne og se etter stave- eller grammatikkfeil i tilbudet.

Sample alt text

Teknisk støtte-svindel

Selskaper som utgir seg for å være leverandører av programvarestøtte. De hevder at de tilbyr programvarestøtte på vegne av ledende teknologiselskaper for å få tilgang til og utnytte brukernes personopplysninger. De får ofte tilliten din ved å gi et uriktig bilde av forholdet de har til anerkjente selskaper. De misbruker også frykten for at datamaskinen skal bli infisert med virus og skadeprogrammer. Mange bruker hundrevis av dollar på ubrukelig programvare og falske støttetjenester, noe som ofte fører til ubevisst nedlasting av farlig programvare som gjør datamaskinene deres sårbare for svindlere. Hvis du vil ha mer informasjon, leser du Teknisk støtte-svindel.

Svindel på sosiale medier

Svindel på sosiale medier er en rekke innlegg du ser i nyhetsfeedene dine – alle har som mål å få deg til å klikke på en kobling som potensielt kan være vert for et skadeprogram. Hvis du vil vite mer om de ulike typene svindel i sosiale medier, kan du lese artikkelen Finn ut mer om svindel i sosiale medier.

Mobilapp- og SMS/TXT-svindel

Svindel med mobiltelefon kan komme i mange former, men de vanligste er nettfiskingsapper og svindeltekstmeldinger. Disse er designet for å se ut som ekte vare, akkurat som e-postmeldinger med nettfisking. Det er det samme premisset, men i stedet for e-postmeldinger, sendes skadeprogrammet gjennom en falsk app eller en SMS/TXT.

Tips og bestepraksis for å unngå nettsvindel

• Ikke åpne e-postmeldinger, klikk på koblinger og/eller last ned vedlegg fra tvilsomme kilder.
  • Ikke tro på fristende tilbud. Hvis du tror et tilbud er for godt til å være sant, er det sannsynligvis det.
  • Bruk tofaktorgodkjenning. Sammen med sterke, unike passord, kan det ikke skade å legge til et ekstra lag med sikkerhet på de digitale kontoene dine.
  • Pass på at du bruker oppdatert antivirusprogramvare. Hold deg informert om nye typer skadeprogrammer som er i sirkulasjon.
  • Ikke svar på forespørsler om personopplysninger eller passord.
  • Avvis uønskede råd eller hjelp. Svindlere ber enten om hjelp med informasjon eller tilbyr å hjelpe deg, ofte ved utgi seg for å tilby teknisk støtte.

Neste trinn hvis du har blitt utsatt for svindel

1. Endre følgende passord: til datamaskinen, finansinstitusjoner, Norton-kontoen og eventuelle andre passordbeskyttede nettsteder som du besøker.
  2. Kjør et fullstendig søk for virus på datamaskinen.
  3. Bruk Norton Power Eraser som bruker en mer intensiv metode for datamaskinsøk for å oppdage mer komplekse trusler enn et tradisjonelt antivirusprogram er i stand til.
  4. Ta kontakt med selskapet som belastet deg og be om en refusjon. Hvis du ikke kan få refusjon direkte fra selskapet, kontakter du banken for å rapportere problemet.
  5. Send en klage til egnet myndighet:

Konkurranse- og forbrukermyndigheter over hele verden.

Bla gjennom sidene til du finner løsninger eller Kontakt oss.

DOCID: v105274822
Operativsystem: Android;Mac;Windows;iOS
Sist endret: 21/12/2023