Vanlige spørsmål: det mørke nettet

Det mørke nettet er et skjult lag av internett som krever spesifikk programvare for tilgang, og som ikke kan søkes i med vanlige søkemotorer. Det mørke nettet er populært blant nettkriminelle fordi det er et sted hvor de kan være anonyme og ikke sporbare. Nettkriminelle som hacker seg inn på kontoer og stjeler personopplysninger, venter ofte måneder eller år med å bruke den. De kan møte andre nettkriminelle anonymt på skjulte mørke nettsteder eller private fora for å selge personopplysninger som kan brukes til å begå identitetstyveri eller andre forbrytelser.

Hvordan skiller det mørke nettet seg fra det dype nettet og overflatenettet?

Overflatenettet består av nettsteder som er indeksert (eller katalogisert) av søkemotorer.
Det mørke nettet er et skjult lag på Internett, som ikke er tilgjengelig eller indeksert av søkemotorer. Du må ha spesifikk programvare for å få tilgang til det. Dette området er populært blant kriminelle fordi de kan være anonyme og ikke-sporbare når de kommuniserer. Det mørke nettet er en enorm markedsplass der hackere og tyver utveksler informasjon, varer og tjenester. Informasjon som er eksponert gjennom datainnbrudd og hacking eller annen lekket informasjon kan kjøpes og selges på det mørke nettet som «lister» av identitetstyver. Opplysninger som selges på det mørke nettet, kan være gamle eller de kan vises på nytt flere måneder eller år etter at personopplysningene dine ble lekket/eksponert. Det mørke nettet utgjør en liten del av det dype nettet.

Hvordan får man tilgang til det mørke nettet?

Det mørke nettet er bare tilgjengelig hvis du laster ned et spesielt nettleserprogram med åpen kildekode. Slik programvare bruker vanligvis krypteringsteknologi for å hjelpe brukere med å være anonyme på nett. Dette gjør de delvis ved å omdirigere tilkoblinger gjennom servere over hele verden, noe som gjør det mye vanskeligere å spore dem.

Jeg har aldri vært på det mørke nettet. Hvordan havnet opplysningene mine på det mørke nettet?

Du trenger ikke å være på det mørke nettet for at opplysningene dine skal havne der. Identitetstyver kan kjøpe og selge opplysninger som er stjålet eller eksponert ved datainnbrudd eller hacking, eller lekkede opplysninger, i form av «lister». Disse opplysningene kan være gamle eller til og med vises flere måneder eller år etter at opplysningene ble eksponert.

Hva betyr det at opplysningene mine er eksponert på det mørke nettet? Har kontoene mine blitt hacket?

«Eksponert» informasjon betyr ikke nødvendigvis at kontoene dine har blitt hacket. Du kan være proaktiv og treffe flere tiltak for å beskytte deg selv. Endre passordet for nettstedet/tjenesten som nevnes i varslingen. I tillegg – hvis du bruker det samme passordet for mange nettkontoer, må du også endre disse passordene. Aktiver tofaktorgodkjenning når det tilbys av et nettsted eller en tjeneste. Se Støtteartikkelen vår om Dark Web Monitoring, der du finner en fullstendig liste over andre nyttige tips og en veiledning.

Kan personopplysningene mine bli eksponert hvis jeg har meldt meg ut fra et nettsted eller deaktivert kontoen min?

Selv om du kan avregistrere deg fra et nettsted eller deaktivere kontoen, kan dataene dine fremdeles finnes i datasystemene. Der for kan de eksponeres under et datainnbrudd, en hackinghendelse eller andre typer lekkasjer.

§Norton-planer du kjøper fra en tjenesteleverandør eller gjennom andre kanaler utenfor USA, kan avvike betydelig fra tjenestene som tilbys direkte fra Norton. Dette gjelder blant annet tjenestene, dekningen, plannavnene og funksjonaliteten som kommer med LifeLock-beskyttelse mot identitetstyveri. Kontakt tjenesteleverandøren for å få informasjon om hva som er inkludert i Norton-planen.