Manuell deling

Manuell deling er når svindlere på nettet villeder brukere til å klikke på dele-knappen for å se innholdet. Svindlerne bruker fristende poster som er sjokkerende, morsomme, seksuelle eller pinlige hendelser og hevder å ha kobling til en tilhørende video. Når brukeren forsøker å se videoen, vil de enten bli bedt om å dele posten eller blir lurt til å klikke på en dele-knapp i et annet språk. Så snart posten har blitt delt, kan brukeren bli bedt om å fylle ut en undersøkelse, registrere seg for et abonnement eller laste ned en skadelig nettleserutvidelse eller program.

Hva er deling?

Facebook-brukere kan dele ting som er postet på andre Facebook-sider eller historier de finner på et nettsted som tillater sosial deling via Facebook. En deleknapp er tatt med på poster og oppdateringer på Facebook. Nettsteder som tillater sosial deling kan også ha en "Share"-knapp for å tillate brukerne å dele innholdet på Facebook. Deling er en svært effektiv måte for å spre online innhold rask, men uheldigvis er svindlere klar over dette.

Figur 1. Et program, Facebook-deling viser antallet ganger innholdet har blitt delt

Hvordan denne svindelen virker

Denne svindelen appellerer til folks nysgjerrighet. Poster som brukes i denne svindelen har en sensasjonell overskrift, og et fristende bile fra en video. Overskriftene vil være om en sjokkerende, pinlig, seksuell eller morsom hendelse, og har til hensikt å få folk til å klikke på koblingen og se på videoen.

Figur 2. Eksempel på en post brukt i en manuell deling av svindel

Så snart brukeren klikker på koblingen, blir de bedt om å dele posten for å se på videoen.

Figur 3. Brukeren blir bedt om å dele posten for å få sett videoen

Hvis brukeren bestemmer at de gjerne vil se videoen, og deler posten, kan de bli sendt til en undersøkelsesside eller et annet tilknyttet nettsted som svindlerne tjener penger på, eller til skadelige nettsteder. Brukerne kan også blir spurt om å laste ned skadelige nettleserutvidelser eller programmer. I mellomtiden har posten blitt delt med brukerens Facebook-kontakter, og svindelen har blitt spredd ytterligere. Brukeren kan i virkeligheten aldri få sett videoen, fordi postene ofte er basert på falske nyhetshistorier.

Figur 4. Etter at posten har blitt delt kan brukeren bli bedt om å gjennomføre en undersøkelse

Variasjoner av svindelen

I noen variasjoner av svindelen er ordet "Share" erstattet med ordet Jaa, som er det finske ordet for å dele, - alt et forsøk på å villede brukere.

Figur 5. Variasjon av en manuelt delingssvindel som erstatter ordet "Share" med Jaa

Tilleggsinformasjon

Hjalp denne informasjonen?

DOCID: v99844648_retail_no_no
Sist endret: 14/07/2014