Falskt tilbud

Et falsk tilbud som sprer seg gjennom sosiale medier med poster, og hevder at de gir brukerne sjanse til å vinne premier. Men svindleren vil ikke holde dette løftet, i stedet ledes brukeren til en undersøkelse eller til et skadelig nettsted, som overbeviser dem om å spre tilbudet ytterligere, eller å sende personopplysninger.

Hva er poster?

Mange sosiale nettverk har en "vegg" eller en status- eller hjemmeside der brukerens siste aktiviteter kan sees av venner og kontakter. Normalt, når det blir postet en ny post på brukerens statusside, vil venner av brukeren bli varslet om nyhetene. Dette er en av hovedmåtene som sosiale nettverk kan kommunisere med mange brukere, og det som gjør dem kraftfulle som kommunikasjonskanaler.

Svindlere kan dra fordeler av denne funksjonen og spre skadelige poster til tillitsfulle brukere. De bruker ofte kompromitterte konti på sosiale media, svindlerske mediakonto eller konti som ser ut som om de kommer fra et legitimt merke for å få svindelen til å virke mer pålitelig.

Hvordan virker denne svindelen?

Svindleren poster rundt på sosiale media, og hevder å ha store premier, som ferier, flybilletter, populære dingser, gavekort eller andre luksusprodukter. De retter ofte kommentaren til en bruker som har snakket om et spesielt merke eller bruker en fristende overskrift for å få oppmerksomhet rundt posten.

Figur 1. En svindler forsøker å lure en Twitter-bruker med et svindeltilbud

Så snart brukeren klikker på koblingen blir de sendt til et annet nettsted som er under svindlerens kontroll. Dette nettstedet kan spørre brukeren om å legge inn personopplysningene, som så kan brukes til å registrere offeret på en dyr abonnementstjeneste eller sende søppelpost til offeret. Koblingen kan også dirigere brukere til en undersøkelse, som lar svindleren tjene penger hver gang noen tar undersøkelsen.

Noen av svindlene ber brukeren om å poste meldingen på nytt for å bli kvalifisert til å vinne premien. Dette sprer svindelen ytterligere.

Variasjoner av svindelen

Svindlere kan også bruke svindler med falske tilbud for å få flere følgere og få penger fra brukeren. Svindleren kan love å sende brukeren en premie eller penger hvis brukeren oppgir sin kontaktinformasjon. De kan spørre offeret om å sende en liten avgift for å dekke portoutgifter. Men offeret vil aldri motta denne premien.

Etter å ha oppnådd en stor mengde følgere, kan svindlerne selge kontoen til en annen part, som kan omdefinere kontoen til sine egne formål.

Figur 2. Instagram-svindel bruker identiteter som lotterivinnere fra virkeligheten og hevder å tilby følgere pengepremier

Tilleggsinformasjon

Hjalp denne informasjonen?

DOCID: v99844639_retail_no_no
Sist endret: 21/08/2014