Norton og Blackshades-trusselen

Denne artikkelen inneholder mer informasjon om Blackshades-trusselen og rollen til Norton når det gjelder beskyttelse mot slike angrep. Du har kanskje mottatt en e-post fra Norton angående denne trusselen.

Den 19. mai 2014 skapte Blackshades nyhetsoverskrifter da FBI og Europol kunngjorde at de hadde arrestert dusinvis av personer, mistenkt for nettkriminalitet i tilknytning til den skadelige programvaren. Norton-produkter har lenge vært i stand til å oppdage og blokkere Blackshades fra å angripe datamaskinen.

Hva er Blackshades?

• Blackshades er en stille, men alvorlig trussel. Dette betyr dessverre at hvis datamaskinen din infiseres, vil du ikke merke det før det er for sent. Det er en populær og kraftig skadelig programvare, kjent som eksternt tilgangsverktøy (remote access tool, ofte forkortet RAT). Det brukes av mange nettkriminelle, hvorav flere har veldig lite teknisk kunnskap, for å angripe datamaskiner og utnytte dem for illegal vinning. Hvis du vet hvor du skal lete, kan du se at det selges for så lite som USD 40 på Internett.

Hva gjør Blackshades?

• Når Blackshades er installert på datamaskinen, gir den angriperen fullstendig kontroll over maskinen, men uten at det gjøres synlig for deg. I motsetning til andre typer virus og skadelig programvare hvor virkningene er tydelige, er Blackshades utviklet for å holde seg skjult så lenge som mulig. Dette gir angriperen tid til å bruke et enkelt pek og klikk-grensesnitt, for å:

• Stjele data fra datamaskinen, f.eks. samle inn brukernavn og passord mens du surfer og handler på Internett, og når du bruker nettbank.

• Bla gjennom og stjele filene på datamaskinen

• Ta skjermbilder av det som vises på datamaskinen.

• Bruke kameraet på datamaskinen og til og med ta opp video.

• Få tilgang til direktemeldingsprogrammer og sosiale nettverk. Det spres vanligvis av seg selv via disse nettverkene. Det kan f.eks. publisere en kobling på sidene til vennene dine på sosiale nettverk, slik at disse lures til å klikke på koblingen. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du lese Svindler og spam du bør unngå på Facebook.

Jo lengre det holder seg skjult på maskinen, desto større skade kan angriperen forårsake.

Hvordan kommer Blackshades inn i operativsystemet?

• Angripere kan få tilgang til datamaskinen din på flere måter. Mange vil lure deg til å klikke på en kobling i en e-post eller et innlegg på et sosialt nettverk. Andre inngangspunkter drar nytte av ukjente feil (kalt sårbarheter) i programvaren du kjører på datamaskinen. Normalt sett er den sårbare programvaren nettleseren, så vel som plugin-moduler som brukes i nettleseren, f.eks. for å spille av musikk eller se på filmer. Feilene blir utilsiktede åpne dører når du surfer på nettet, slik at angripere kan få tilgang til systemet ved at du besøker et kompromittert nettsted (ofte omtalt som nettbaserte angrep).

Hvordan beskytter Norton meg?

• Alle sikkerhetsprodukter fra Norton (inkludert Norton AntiVirus, Norton Internet Security og Norton 360, Norton Security, Norton Security med Backup) har flere lag med beskyttelse for å forsvare mot skadelig programvare som Blackshades. Norton begynte å levere beskyttelse mot tidlige varianter av Blackshades den 22. februar 2011, ved hjelp av antivirusteknologi. Siden den gang har Blackshades, lik de fleste typer skadelig kode, fortsatt utviklingen. Det samme har Nortons sikkerhetsprodukter gjort. I dag har disse produktene innarbeidet flere ekstra lag med beskyttelse for å forsvare deg mot Blackshades. Disse inkluderer:

• Inntrengingsforhindringssystem

Et sofistikert inntrengingsforhindringssystem (IPS) som beskytter datamaskiner mot et økende antall sårbarheter (en økning på 23 prosent i 2013 sammenlignet med forrige år). Programvaresårbarheter (eller programvarefeil) er et vanlig inngangspunkt for skadelig programvare på datamaskinen. Les mer om Inntrengingsforhindringssystemet.

• Norton Insight

Et sett med avanserte omdømmeteknologier (Norton Insight), som drar nytte av vårt globale informasjonsnettverk for å samle inn data om filer, nettsteder og IP-adresser, slik at vi raskt kan skille mellom hva som er trygt eller farlig for brukerne. Les mer om Omdømmebasert beskyttelse.

• SONAR

Et sett med proaktive forsvarsteknologier (SONAR), som overvåker programvareadferd i sanntid, for å se etter tegn på skadelig aktivitet som vanlig antivirus kan overse. Les mer om Adferdsbasert beskyttelse.

• Norton Safe Web

En Norton Safe Web-verktøylinje i nettleseren som bidrar til å sikre at nettstedene du besøker, er trygge og ikke under angrep. Les mer om Norton Safe Web.

Hvis du ikke er en Norton-kunde, bør du vurdere å ta en prøvetur. Når du har installert Norton-produktet, gjennomsøker det datamaskinen din for å se etter trusler som Blackshades, og fjerner dem. Det vil også overvåke datamaskinen kontinuerlig mens du surfer på Internett, slik at du er trygg mot angrep som Blackshades.

Hvis du har en datamaskin som allerede er alvorlig infisert, og du dermed ikke kan installere Norton-produktet, kan du kjøre Norton Power Eraser først for å rense opp datamaskinen før du installerer produktet.