Likejacking

"Likejacking" er en type triks som brukes av online svindlere som drar nytte av en sosial delings- og godkjenningsfunksjon som finnes på Facebook for å utbre rekkevidden til svindlene. Brukere blir vanligvis presentert tilbud som muligheten til å vinne en premie. Hvis en bruker klikker på koblingen til premien, Liker de uten å vite det et element på profilen til det sosiale nettverket.

Hva er en "Like"?

Brukere på Facebook kan Like elementer som er postet på andre Facebook-sider, eller selv historier som finnes på alle nettsider som tillater sosial deling gjennom Facebook. Mange av oss har for eksempel sett nettsteder og blogger med et tommelen opp-ikon eller andre Like -knapper som lar brukerne angi at de liker dem. Andre sosiale nettverk har lignende funksjoner, men med forskjellige navn.

Figur 1 : Et Facebook-lignende program viser antallet "Likes"

Elementer som likes av brukere viser ofte antallet liker som de har mottatt. Jo høyere tallet er, jo mer populært virker det som elementet er. Høyere antall virker mer legitimt. Når alt kommer til alt når mange personer liker noe, må det være bra, og det oppmuntrer andre til å se på det også.

La oss tenke oss et bruker-scenario. Anta at vi har en bruker som heter Fred, og han liker et element han har lest på et nettsted. Facebook vil la Freds nettverk med venner få vite at Fred har likt dette. La oss anta at Fred har en venn som heter Barney, og etter at han har sett dette, liker Barney det også. Elementet sendes så til Barneys venner, osv. Som et resultat av denne rekken av hendelser, når innholdet mangedoblede antall mottakere.

Hvordan denne svindelen virker

Svindelen innebærer vanligvis at et offer blir fristet til å se på en sensasjonell video om en nyhet eller en kjendisskadale (det kan være sant eller funnet på). Brukeren blir ofte presentert med et agn i form av en falskt bilde av en video, en kobling til å se på ett eller annet nettsted eller et tilbud om å vinne en premie.

Figur 2 : Et typisk falsk tilbud som fører til en omdirigert side

Hvis brukeren klikker på agnet, kan de uten at de vet om det ende opp med å like et ukjent element som svindleren har satt opp på siden. Dette er fordi svindleren har plassert et usynlig lag på toppen av det elementet som brukeren tror de klikker på.

Figur 3 : Et konseptdiagram viser hvordan "likejacking" virker

Som et resultat av svindler som denne, kan brukere ende opp med å like ting de egentlig ikke liker eller ville være uvillige til å være tilknyttet, som f.eks. ulike medisinske produkter. Disse uønskede Likes kan være synlige for brukerens venner, og kan være pinlige.

Figur 4 : En "Like" som ikke er ment vises på en brukers statusside

Tilleggsinformasjon

Hvis du vil lese mer om denne svindelen eller tips om hvordan du kan holde deg trygg på sosiale media, les gjennom følgende ressurser:

Hjalp denne informasjonen?

DOCID: v96282627_retail_no_no
Sist endret: 23/06/2014