Om optimalisering

Lagringsplassen på en disk er delt opp i atskilte enheter. Disse enhetene kalles klynger. Når filer skrives til disken, deles de opp i små klynger. Når alle fildelene er plassert i samme klynge eller i nærliggende klynger, går det raskt å åpne filen.

Harddisken til datamaskinen inneholder alle filer og programmer, og Windows-operativsystemet. Over tid spres informasjonsdelene som filene består av, rundt omkring på harddisken. Dette kalles fragmentering. Jo mer du bruker datamaskinen, jo mer fragmentert blir harddisken.

Når du skal åpne en fragmentert fil, jobber harddisken hardere, og dermed tregere. Det går saktere fordi harddiskhodet må finne, laste, lagre og holde styr på alle filfragmentene. Hvis den ledige plassen også er fragmentert, kan det hende at harddiskhodet må lete seg fram til nok ledig plass til å lagre midlertidige eller nye filer.

Når du kjører en optimalisering, omorganiseres filfragmentene slik at de plasseres i nærliggende eller sammenhengende klynger. Når harddiskhodet har tilgang til alle fildataene på samme sted, leses filen inn i minnet raskere. Optimalisering gir også størst mulig utbytte av den ledige plassen på en disk, ved å gruppere filer som brukes mye, og filer som brukes lite, sammen. Ledig plass slås sammen, for å unngå fragmentering av nye filer. Optimaliseringen rydder ekstra plass for store datastrukturer, slik at de kan vokse uten at de fragmenteres igjen med én gang.

Du kan optimalisere oppstartsvolumet manuelt med alternativet Optimaliser i vinduet Oppsummering.

Du kan også velge at Norton 360 Online skal defragmentere oppstartsvolumet eller den lokale disken med oppstartsvolumet når datamaskinen er inaktiv. Norton 360 Online planlegger automatisk en optimalisering når det registrerer at du har installert et nytt program på datamaskinen. Optimaliseringen starter neste gang datamaskinen er inaktiv.

Du kan bruke alternativet Optimalisering når datamaskinen er inaktiv i delen Administrasjonsinnstillinger for å optimalisere oppstartsvolumet når datamaskinen er inaktiv.

Optimalisere oppstartsvolumet

Om Optimalisering når datamaskinen er inaktiv

Om System Insight

Hjalp denne informasjonen?

DOCID: v23920582_N360_N360SOS_6_no_no
Operativsystem: Windows 7,Windows Vista,Windows XP
Sist endret: 30/03/2011