Ongewenste werkbalken, browseradd-ons, extensies en adware van uw Windows-computer verwijderen

Deze ongewenste werkbalken zijn een soort adware ook gekend als browserkapers. Een browserkaper verandert de startpagina van uw browser en standaardzoekmachine zonder uw toestemming in een andere.

De werkbalken zijn meestal samengebundeld met bepaalde gratis programma's die u downloadt en installeert. Deze bundels bevatten een gebruiksrechtovereenkomst die u moet aanvaarden om de software te downloaden en te installeren. De overeenkomst geldt voor alle software in de bundel, inclusief de ongewenste werkbalken. Aangezien een gebruiksrechtovereenkomst is geaccepteerd, worden deze op dit moment niet als schadelijk beschouwd door het Norton-product, ook al vertoont de werkbalk verdacht gedrag.

Voer LiveUpdate en vervolgens Volledige scan uit om ongewenste werkbalken te verwijderen. Wordt het probleem hiermee niet verholpen, download dan Norton Power Eraser en voer dit programma uit om de ongewenste werkbalken, toepassingen en adwares te verwijderen. Als Norton Power Eraser de ongewenste werkbalken niet verwijdert, moet u ze handmatig verwijderen via Software of Een programma verwijderen in het Configuratiescherm.

STAP 1

LiveUpdate uitvoeren

1. Open uw Norton-product voor apparaatbeveiliging.

Wanneer u naast Apparaatbeveiliging het venster Mijn Norton ziet, klikt u op Openen.

2. Dubbelklik op Beveiliging en klik vervolgens op LiveUpdate in het hoofdvenster van het Norton-product.

3. Klik op OK wanneer Norton LiveUpdate is voltooid.

4. Voer LiveUpdate uit totdat het bericht 'Uw Norton-product heeft de recentste beveiligingsupdates' wordt weergegeven.

5. Sluit alle programma's af en start de computer opnieuw op.

STAP 2

Volledige scan uitvoeren

1. Open uw Norton-product voor apparaatbeveiliging.

Wanneer u naast Apparaatbeveiliging het venster Mijn Norton ziet, klikt u op Openen.

2. Dubbelklik op Beveiliging in het hoofdvenster van het Norton-product. Klik vervolgens op Scans.

3. Selecteer in het venster Scans de optieVolledige scan en klik op Start.

4. Wanneer de scan is voltooid, klikt u op Voltooien.

5. Start de computer opnieuw op.

Ziet u nog steeds ongewenste werkbalken, ga dan naar stap 3.

STAP 3

Norton Power Eraser - Scan voor ongewenst toepassingen downloaden en uitvoeren

Norton Power Eraser is compatibel met Windows 7 SP1 en nieuwere besturingssystemen.

1. Afhankelijk van uw Windows-versie downloadt u een van de volgende bestanden:
    • Op 64-bits Windows: Norton Power Eraser.
    • Op 32-bits Windows: Norton Power Eraser.

2. Druk op de toetsen Ctrl + J om het venster Downloads in uw browser te openen en dubbelklik op het bestand NPE.exe.

3. Lees de licentieovereenkomst en klik op Ik ga akkoord.

Als u de licentieovereenkomst al heeft geaccepteerd, wordt u niet opnieuw gevraagd dit te doen.

Norton Power Eraser controleert of de nieuwe versie beschikbaar is en downloadt deze automatisch.

4. Selecteer in het venster Norton Power Eraser de optie Scannen op ongewenste toepassingen en klik op Nu uitvoeren.

5. Wanneer Norton Power Eraser de scan heeft voltooid, worden de scanresultaten weergegeven in het venster Scannen op ongewenste toepassingen voltooid.

Als er geen ongewenste toepassingen op uw computer zijn gedetecteerd, wordt het bericht Geen bedreigingen gevonden weergegeven. Klik op Gereed.

6. Als er wel ongewenste toepassingen zijn gedetecteerd, klikt u in het venster Scan ongewenste toepassingen voltooid naast de ongewenste toepassing of werkbalk op Verwijderen.

7. Volg de instructies op het scherm.

8. Start de computer opnieuw op wanneer de verwijdering is voltooid.

STAP 4

De ongewenste toepassing verwijderen

Als Norton Power Eraser de ongewenste werkbalken niet verwijdert, moet u ze handmatig verwijderen via Software of Een programma verwijderen in het Configuratiescherm.

1. Druk op Windows + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.

2. Typ de volgende tekst en druk op Enter.

appwiz.cpl
  3. Zoek de ongewenste programma's in de lijst met geïnstalleerde programma's.

4. Klik op Verwijderen.

5. Volg de instructies op het scherm.

6. Start de computer opnieuw op wanneer de verwijdering is voltooid.

STAP 5

DNS-instellingen controleren

1. Druk op de toetsen Windows + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.

2. Typ de volgende tekst en druk op Enter.

control
  3. Klik op het pictogram Netwerk en internet en vervolgens op Netwerkcentrum. Klik op Adapterinstellingen wijzigen in het linkerdeelvenster.

In Windows XP: dubbelklik op het pictogram Netwerkverbindingen.

4. Rechtsklik op de actieve netwerkadapter en klik vervolgens op Eigenschappen.

Klik op Ja of Doorgaan wanneer het venster Gebruikersaccountbeheer verschijnt.

5. In het venster Eigenschappen van netwerkverbinding, onder 'Deze verbinding heeft de volgende onderdelen nodig', klikt u op Internet Protocol (TCP/IP) of Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4).

6. Klik op Eigenschappen.

7. Controleer de DNS-serverinstellingen op het tabblad Algemeen van het venster Eigenschappen voor Internet Protocol (TCP/IP).

• Als het keuzerondje Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen is geselecteerd, wordt het DNS-serveradres automatisch geconfigureerd.

• Controleer de serveradressen als het keuzerondje De volgende DNS-serveradressen gebruiken is ingeschakeld. Zorg dat de weergegeven DNS-serveradressen hetzelfde zijn als de adressen die u van uw internetaanbieder of netwerkbeheerder heeft gekregen.

STAP 6

Uw browserinstellingen opnieuw instellen

Naargelang uw browser moet u de instellingen van de browser opnieuw instellen om de ongewenste werkbalk en zoekmachine te verwijderen.

Google Chrome

1. Start Google Chrome.

2. Klik in de rechterbovenhoek op Google Chrome aanpassen en beheren en klik op Instellingen.

3. Klik op Geavanceerd.

4. Klik onder Resetten en opruimen op Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden.

5. Klik in het venster Instellingen resetten? op Instellingen resetten.

Mozilla Firefox

1. Start Mozilla Firefox.

2. Klik in de rechterbovenhoek op Menu openen en klik vervolgens op Help.

3. Klik in het menu Help op Probleemoplossingsinformatie.

4. Klik in het venster Probleemoplossingsinformatie op Firefox opfrissen.

5. Klik in het bevestigingsvenster op Firefox opfrissen.

6. Klik op Voltooien.

7. Klik op Menu openen, klik op Bibliotheek > Geschiedenis en klik vervolgens op Recente geschiedenis wissen.

8. In de vervolgkeuzelijst Te wissen tijdsperiode de optie Alles.

9. Selecteer alle opties en klik op Nu wissen.

Microsoft Edge

1. Start Microsoft Edge.

2. Klik in de rechterbovenhoek op Instellingen en meer en selecteer Instellingen.

3. Selecteer in het venster Instellingen de optie Instellingen opnieuw instellen.

4. Klik in het rechtervenster onderInstellingen opnieuw instellen op Instellingen herstellen naar hun standaardwaarden​.

5. Klik in het venster Instellingen opnieuw instellen op Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (oudere versie)

1. Microsoft Edge starten

2. Klik in de rechterbovenhoek op Instellingen en meer en selecteer Instellingen.

3. Klik op het linkertabblad op Privacy en beveiliging.

4. Klik in het venster Privacy en beveiliging onder Browsegegevens wissen op Kies wat u wilt wissen.

5. Selecteer Browsegeschiedenis, Cookies en opgeslagen websitegegevens, Gegevens en bestanden in de cache en Downloadgeschiedenis.

6. Klik op Wissen.