Norton-scans uitvoeren om uw pc op bedreigingen te controleren

Virusdefinities worden automatisch bijgewerkt en uw pc wordt regelmatig op een reeks bedreigingen gescand. Als u offline bent geweest of vermoedt dat u een virus heeft, kunt u handmatig het volgende uitvoeren:

• Smart Scan om op beveiligings-, prestatie-, netwerk- en privacyproblemen te controleren en uw digitale leven veilig te helpen houden.

• Snelle scan om gebieden van uw computer te analyseren die het meest kwetsbaar zijn voor bedreigingen.

• Volledige scan om uw hele systeem te analyseren, inclusief minder kwetsbare toepassingen, bestanden en actieve processen die tijdens een snelle scan niet worden gecontroleerd.

• Aangepaste scan om afzonderlijke bestanden, mappen or stations te analyseren als u vermoedt dat ze gevaar lopen.

Nadat u uw Norton-product heeft geïnstalleerd, kan de eerste scan een uur of langer duren om uw volledige systeem te analyseren.

Een Snelle scan, Volledige scan of Aangepaste scan uitvoeren

1. Open uw Norton-product voor apparaatbeveiliging.

Wanneer u naast Apparaatbeveiliging het venster Mijn Norton ziet, klikt u op Openen.

2. Dubbelklik op Beveiliging in het hoofdvenster van het Norton-product. Klik vervolgens op Scans.

3. In het venster Scans naast Scans en taken selecteert u een van de volgende:

• Smart Scan > Start

• Snelle scan > Start

• Volledige scan > Start

• Aangepaste scan > Start. Klik vervolgens op Uitvoeren naast Scan van station, Scan van map of Scan van bestand om naar de onderdelen te gaan die u wilt scannen.

4. Klik in het venster Resultatenoverzicht op Voltooien.

Als items aandacht vereisen, kunt u de risico's beoordelen in het venster Bedreigingen gedetecteerd.

Volledige scan

Volledige scan is een uitgebreide scan van uw computer om virussen en andere beveiligingsbedreigingen te verwijderen. Hierbij worden alle opstartrecords, bestanden en actieve processen gecontroleerd waartoe de gebruiker toegang heeft. Hiermee wordt uw computer grondig en langduriger onderzocht.

Wanneer een volledige scan wordt uitgevoerd door iemand met beheerdersrechten, worden er meer bestanden gescand dan wanneer de scan zonder beheerdersrechten wordt uitgevoerd.

Een volledige scan uitvoeren

1. Open uw Norton-product voor apparaatbeveiliging.

Wanneer u naast Apparaatbeveiliging het venster Mijn Norton ziet, klikt u op Openen.

2. Dubbelklik op Beveiliging in het hoofdvenster van het Norton-product. Klik vervolgens op Scans.

3. Klik in het venster Scans onder Scans en taken op Volledige scan.

4. Klik op Start.

Aangepaste scan

U wilt misschien zo nu en dan een bepaald bestand, verwisselbare stations, een vaste schijf, of alle mappen of bestanden op uw computer scannen. Wanneer u bijvoorbeeld met verwisselbare media werkt en vermoedt dat een virus aanwezig is, kunt u die specifieke schijf scannen. Heeft u in een e-mailbericht een gecomprimeerd bestand ontvangen en vermoedt u dat het een virus bevat, dan kunt u dat specifieke element scannen.

Afzonderlijke elementen scannen

1. Open uw Norton-product voor apparaatbeveiliging.

Wanneer u naast Apparaatbeveiliging het venster Mijn Norton ziet, klikt u op Openen.

2. Dubbelklik op Beveiliging in het hoofdvenster van het Norton-product. Klik vervolgens op Scans.

3. Klik in het venster Scans onder Scans en taken op Aangepaste scan.

4. Klik op Start.

5. In het venster Scans voert u een van de volgende handelingen uit:

• Als u specifieke stations wilt scannen, klikt u op Uitvoeren naast Scan van station, vervolgens selecteert u de stations die u wilt scannen en tot slot klikt u op Scannen.

• Als u specifieke mappen wilt scannen, klikt u op Uitvoeren naast Scan van map, vervolgens selecteert u de mappen die u wilt scannen en tot slot klikt u op Scannen.

• Als u specifieke bestanden wilt scannen, klikt u op Uitvoeren naast Scan van bestand, vervolgens selecteert u de bestanden die u wilt scannen en tot slot klikt u op Toevoegen. U kunt ook de Ctrl-toets ingedrukt houden om meerdere bestanden te selecteren die u wilt scannen.

6. Klik in het venster Resultatenoverzicht op Voltooien.

Als items aandacht vereisen, kunt u deze beoordelen en de aanbevolen actie ondernemen.

Norton Power Eraser-scan

Norton Power Eraser is een krachtig verwijderingsprogramma voor malware waarmee u beveiligingsrisico's kunt opruimen die moeilijk te verwijderen zijn. Norton Power Eraser maakt gebruik van agressievere technieken dan het normale scanproces. Daardoor bestaat er soms het risico dat Norton Power Eraser een betrouwbaar programma voor verwijdering markeert. Controleer scanresultaten zorgvuldig voordat u bestanden met Norton Power Eraser verwijdert.

Norton Power Eraser downloaden en een scan uitvoeren (op Windows 11/10/8/7)

1. DownloadenNorton Power Eraser

2. Druk op de toetsen Ctrl + J om het venster Downloads in uw browser te openen en dubbelklik op het bestand NPE.exe.

Wanneer het venster Gebruikersaccountbeheer wordt weergegeven, klikt u op Ja of Doorgaan.

3. Lees de licentieovereenkomst en klik vervolgens op Ik ga akkoord.

Als u de licentieovereenkomst al heeft geaccepteerd, wordt u niet opnieuw gevraagd dit te doen.

Norton Power Eraser controleert of de nieuwe versie beschikbaar is en downloadt deze automatisch.

4. Selecteer in het venster Norton Power Eraser de optie Volledige systeemscan en klik op Nu uitvoeren.

5. Als u de rootkit-scan wilt opnemen, klikt u op Instellingen en schakelt u onder Scan-en logboekinstellingen de optie Rootkit-scan opnemen (computer moet opnieuw worden opgestart) en klik op Toepassen.

6. Wanneer u wordt gevraagd de computer opnieuw te starten, klikt u op Opnieuw opstarten.

7. Wacht tot de scan voltooid is en volg de aanwijzingen op het scherm.

Norton Power Eraser downloaden en een scan uitvoeren (op Windows XP/Vista)

• DownloadenNorton Power Eraser

• Druk op de toetsen Ctrl + J om het venster Downloads in uw browser te openen en dubbelklik op het bestand NPE.exe.

Wanneer het venster Gebruikersaccountbeheer wordt weergegeven, klikt u op Ja of Doorgaan.

• Lees de licentieovereenkomst en klik op Accepteren.

Norton Power Eraser controleert of de nieuwe versie beschikbaar is en als dit zo is, wordt u gevraagd deze te downloaden.

• Klik in het venster Norton Power Eraser op het pictogram Scannen op risico's.

• Norton Power Eraser voert standaard een rootkitscan uit waarna het systeem opnieuw moet worden opgestart. Wanneer u wordt gevraagd de computer opnieuw te starten, klikt u op Opnieuw opstarten.

Als u geen rootkit-scan wilt opnemen, gaat u naar Instellingen en schakelt u de optie Rootkit-scan opnemen (computer moet opnieuw worden opgestart) uit.

• Wacht tot de scan voltooid is en volg de aanwijzingen op het scherm.