Afpersingsmails

Wat zijn afpersingsmails?

Dat is een soort online scam, waarbij oplichters beweren dat ze het apparaat van hun slachtoffer hebben gehackt en dat ze gevoelige en privégegevens zullen verspreiden als ze geen losgeld krijgen.

Hoe werken afpersingsmails?

Cybercriminelen gebruiken verschillende scammails met verschillende inhoud. Ze hebben echter een aantal dingen gemeen.

• De onderwerpregel van de e-mail bevat de echte naam, het telefoonnummer of een oud wachtwoord van het slachtoffer.

• E-mailadressen van de ontvanger worden gespooft – scammails komen van het eigen account van de ontvanger

• Er wordt beweerd dat het apparaat van de gebruiker is gehackt en dat malware is geïnstalleerd om toegang te krijgen tot hun webcam en de gebruiker te filmen tijdens het bezoek aan de websites.

• Ze dreigen de video van een gebruiker naar zijn/haar contacten te sturen, tenzij het slachtoffer een bepaald bitcoinbedrag betaalt.

Hoe weten oplichters het wachtwoord van een gebruiker?

De oplichters achter afpersingspogingen gebruiken lijsten van gebruikersnamen, wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens die mogelijk zijn gecompromitteerd en verzameld tijdens een van de vele datalekken die zich bij grote online services hebben voorgedaan.

Als oplichters mijn wachtwoord hebben, betekent dit dan dat mijn antivirusprogramma heeft gefaald?

Nee. Hoewel een cybercrimineel uw wachtwoord in handen kan krijgen door op uw apparaat in te breken (en dat is waarom goede antivirusbescherming zo belangrijk is!), kan dit ook door inbreuk van een website van derden of een online service waar u dat wachtwoord heeft gebruikt.

Wat te doen als u een afpersingsmail ontvangt?

• Reageer niet en stuur geen geld naar de oplichter.

• Wijzig onmiddellijk uw wachtwoorden. Dit geldt voor e-mail en alle accounts, inclusief bankrekeningen en pincodes. Maak sterke, ingewikkelde, nieuwe wachtwoorden met een verwarrende reeks cijfers en symbolen.

• Voer een Volledige scan op uw computer uit om virussen en onbekende bedreigingen te detecteren.

• (Alleen klanten in de VS) Zoek uit of uw persoonlijke gegevens zijn aangetast.

LifeLock biedt een gratis tool voor het opsporen van inbreuken. Hiermee kunt u achterhalen of uw persoonlijke gegevens zijn aangetast. U vindt het hier: https://www.lifelock.com/breach-detection. Norton LifeLock biedt ook tools die u helpen toezicht1 te houden en uw persoonlijke gegevens te beschermen.

Een verdachte e-mail indienen bij NortonLifeLock

Als u een ongewenste e-mail of scammail ontvangt, kunt u deze rapporteren bij NortonLifeLock. Lees Een ongewenste e-mail of scammail rapporteren bij NortonLifeLock voor meer informatie.

Wat te doen als u erin trapt?

Dat kan iedereen gebeuren. Het is een beangstigend idee en iets dat vaak in blinde paniek resulteert.

Volg de in deze link vermelde instructies: https://us.norton.com/internetsecurity-online-scams-what-to-do-when-you-fall-for-an-email-scam.html

Niemand kan identiteitsdiefstal of cybercriminaliteit volledig voorkomen.

1LifeLock houdt geen toezicht op alle transacties bij alle bedrijven.

Blader naar oplossingen of neem contact met ons op.

DOCID: v131199322