Bescherming tegen de Petya-ransomware

Wat is de Petya-ransomware?

Petya bestaat sinds 2016. Het is anders dan de gemiddelde ransomware: het versleutelt bestanden niet alleen, maar overschrijft en versleutelt ook de hoofdopstartrecord. In deze laatste aanval wordt op geïnfecteerde computers een boodschap weergegeven met de eis om $ 300 dollar in bitcoins te betalen teneinde bestanden te herstellen. Lees over de uitbraak van Petya-ransomware voor meer informatie.

Ben ik beschermd tegen deze bedreiging?

Symantec- en Norton-gebruikers worden beschermd tegen de Petya-ransomware. Voer LiveUpdate uit om te zorgen dat u de recentste virusdefinities heeft en voer dan een volledige systeemscan uit.

STAP 1

LiveUpdate uitvoeren

1. Start Norton.

Wanneer u naast Apparaatbeveiliging het venster Mijn Norton ziet, klikt u op Openen.

2. Dubbelklik in het hoofdvenster op Beveiliging en vervolgens op LiveUpdate.

3. Klik op OK wanneer Norton LiveUpdate is voltooid.

4. Voer LiveUpdate uit totdat het bericht 'Uw Norton-product heeft de recentste beveiligingsupdates' wordt weergegeven.

5. Sluit alle programma's af en start de computer opnieuw op.

STAP 2

Een volledige systeemscan uitvoeren

1. Start Norton.

Wanneer u naast Apparaatbeveiliging het venster Mijn Norton ziet, klikt u op Openen.

2. Dubbelklik op Beveiliging in het hoofdvenster en klik vervolgens op Scans.

3. Klik in het venster Scans op Volledige systeemscan en vervolgens op Start.

4. Wanneer de scan is voltooid, klikt u op Voltooien.