Vervalste pop-upberichten of scamberichten van technische ondersteuning verwijderen waarin wordt gemeld dat de computer is geïnfecteerd

Wat zijn vervalste pop-upberichten of scamberichten van de technische ondersteuning?

Een vervalste pop-up of scambericht van de technische ondersteuning is een vorm van internetfraude die tegenwoordig steeds meer voorkomt op internet. De scam maakt gebruik van social engineering-technieken en angsttactiek om het slachtoffer aan te moedigen in de val te trappen. Sommige frauduleuze bedrijven maken gebruik van valse pop-upwaarschuwingen waarin wordt geclaimd dat uw computer door een virus is geïnfecteerd. Deze pop-ups zien eruit als een waarschuwing van een Norton-virusscan of een andere legitieme beveiligingswaarschuwing.

Hoe kunt u valse pop-upberichten en scamberichten van de technische ondersteuning identificeren en vermijden?

• Lees het bericht aandachtig door. Let op typerende tekens van fraude, zoals spelfouten, onprofessionele afbeeldingen en slechte grammatica.

• Voer een zoekopdracht op internet uit naar het telefoonnummer dat in de pop-up wordt vermeld, om de legitimiteit te verifiëren.

• U zult nooit een ongewenst telefoontje van Norton Support ontvangen om problemen met uw computer op te lossen. U wordt alleen gebeld als u daarom heeft gevraagd.

STAP 1

Een volledige systeemscan uitvoeren

Voer een scan uit met uw Norton-product en herstel de gemaakte wijzigingen of misleidende toepassingen die door de valse pop-upberichten en scamberichten van de technische ondersteuning zijn geïnstalleerd.

1. Start Norton.

Wanneer u naast Apparaatbeveiliging het venster Mijn Norton ziet, klikt u op Openen.

2. Dubbelklik in het hoofdvenster op Beveiliging en vervolgens op LiveUpdate.

3. Klik op OK wanneer Norton LiveUpdate is voltooid.

4. Voer LiveUpdate uit totdat het bericht 'Uw Norton-product heeft de recentste beveiligingsupdates' wordt weergegeven.

5. Sluit alle programma's af en start de computer opnieuw op.

STAP 2

De Norton Power Eraser-scan uitvoeren

1. Downloaden Norton Power Eraser.

2. Klik op Opslaan.

3. Selecteer Bureaublad als locatie en klik vervolgens op Opslaan.

4. Dubbelklik op het bestand NPE.exe om Norton Power Eraser uit te voeren.

Wanneer een vraag wordt weergegeven in het venster Gebruikersaccountbeheer, klikt u op Ja of Doorgaan.

5. Lees de licentieovereenkomst en klik op Accepteren.

6. Klik in het venster Norton Power Eraser op het pictogram Scannen op risico's.

7. Norton Power Eraser voert standaard een rootkit-scan uit waarna het systeem opnieuw moet worden opgestart. Wanneer u wordt gevraagd de computer opnieuw te starten, klikt u op Opnieuw opstarten. Als u geen rootkit-scan wilt opnemen, gaat u naar Instellingen en schakelt u de optie Rootkitscan opnemen (computer moet opnieuw worden opgestart) uit.

8. Wanneer de computer opnieuw is opgestart, wordt de scan automatisch gestart. Volg de instructies op het scherm.

STAP 3

Misleidende toepassing scannen en verwijderen met Norton Power Eraser

1. Klik in het venster Norton Power Eraser op het pictogram Scan voor ongewenste toepassingen.

Wanneer Norton Power Eraser de scan heeft voltooid, worden de scanresultaten weergegeven in het venster Scan ongewenste toepassingen voltooid.

2. Klik in het venster Scan ongewenste toepassingen voltooid naast de ongewenste toepassing of werkbalk op Verwijderen.

3. Volg de instructies op het scherm.

4. Start de computer opnieuw op wanneer de verwijdering is voltooid.

STAP 4

DNS-instellingen controleren

1. Druk op de toetsen Windows + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.

2. Typ de volgende tekst en druk op Enter.

control

3. Klik op het pictogram Netwerk en internet en vervolgens op Netwerkcentrum. Klik op Adapterinstellingen wijzigen in het linkerdeelvenster.

In Windows XP: dubbelklik op het pictogram Netwerkverbindingen.

4. Rechtsklik op de actieve netwerkadapter en klik vervolgens op Eigenschappen.

Klik op Ja of Doorgaan wanneer het venster Gebruikersaccountbeheer verschijnt.

5. In het venster Eigenschappen van netwerkverbinding, onder 'Deze verbinding heeft de volgende onderdelen nodig', klikt u op Internet Protocol (TCP/IP) of Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4).

6. Klik op Eigenschappen.

7. Controleer de DNS-serverinstellingen op het tabblad Algemeen van het venster Eigenschappen voor Internet Protocol (TCP/IP).

• Controleer de serveradressen als het keuzerondje De volgende DNS-serveradressen gebruiken is ingeschakeld. Zorg dat de weergegeven DNS-serveradressen hetzelfde zijn als de adressen die u van uw internetaanbieder of netwerkbeheerder hebt gekregen.

• Als het DNS-serveradres met 85.255.11x.x begint, is het waarschijnlijker dat de DNS-cache het doelwit is geworden van een pharming-aanval.

STAP 5

Een back-up van bladwijzers en favorieten maken

Maak een back-up van uw bladwijzers en favorieten voordat u de browserinstellingen reset.

• Afhankelijk van uw browser voert u een van de volgende handelingen uit:

• Voor Microsoft Internet Explorer: klik op Bestand en selecteer Importeren en exporteren. Selecteer Naar een bestand exporteren en klik op Volgende. Selecteer Favorieten en klik op Volgende. Selecteer de map Favorieten en klik op Volgende. Klik op Bladeren om een locatie te selecteren waar u het bestand wilt exporteren, en klik op Exporteren.

• Voor Microsoft Edge: klik in de rechterbovenhoek op het pictogram Meer en selecteer Instellingen. Klik onder Favorieten en andere gegevens importeren op Importeren uit een andere browser. Klik onder Een bestand importeren of exporteren op Naar bestand exporteren. Selecteer een locatie waar u het bestand wilt exporteren, en klik op Opslaan.

• Voor Google Chrome: klik in de rechterbovenhoek op het pictogram Google Chrome aanpassen en beheren en klik op Bladwijzers en vervolgens Bladwijzerbeheer. Klik op de pagina Bookmarkmanager op Organiseren en selecteer Bladwijzers exporteren naar HTML-bestand. Selecteer een locatie waar u het bestand wilt exporteren, en klik op Opslaan.

• Voor Mozilla Firefox: klik op het pictogram Uw bladwijzers tonen en selecteer Alle bladwijzers tonen. Klik in het venster Bibliotheek op Importeren en reservekopie maken en selecteer Bladwijzers exporteren naar HTML. Selecteer een locatie waar u het bestand wilt exporteren, en klik op Opslaan.

STAP 6

Browserinstellingen opnieuw instellen

• Scammers installeren meestal een nieuwe werkbalk in uw browsers en veranderen de standaardinstellingen van de zoekmachine naar een zoekmachine van een derde partij. U moet de instellingen van de browser resetten om de ongewenste werkbalken en zoekmachines te verwijderen.

Afhankelijk van uw browser voert u een van de volgende handelingen uit:

Officiële Norton Support vragen?

Officiële Norton-ondersteuning is altijd gratis voor huidige abonnees.

Blader naar oplossingen of neem contact met ons op.

DOCID: v122764455
Besturingssysteem: Windows
Laatste wijziging: 28/06/2020