Vervalste pop-upberichten of scamberichten van technische ondersteuning verwijderen waarin wordt gemeld dat de computer is geïnfecteerd

Valse viruswaarschuwingen zijn misleidende cyberbeveiligingsbedreigingen die hackers ontwerpen om te proberen verschillende soorten malware af te leveren op een mogelijk kwetsbaar apparaat. En hoewel we graag zouden willen geloven dat we alleen maar een venster hoeven te sluiten, is er soms meer voor nodig om van dergelijke pop-ups af te komen.

Hoe werken valse viruswaarschuwingen?

Valse viruswaarschuwingen hebben twee motieven: ze willen u op een geïnfecteerde link laten klikken waarmee een drive-by-download wordt geactiveerd of ze willen u naar een valse website leiden om niet-bestaande antivirussoftware te kopen. En net als bij cyberaanvallen zoals phishing en smishing hebben deze valse viruswaarschuwingen vaak een dringende toon die bedoeld is om slachtoffers bang te maken zodat ze ondoordachte beslissingen nemen.

Klik bij virusscams nooit op iets in het bericht. Sluit het scherm gewoon. Als ze blijven verschijnen, kunt u de onderstaande verwijderingstips gebruiken om uw apparaat weer normaal te laten werken.

Hoe herkent u een valse viruswaarschuwing?

How to spot a fake virus alert

Een veelgestelde vraag van internetgebruikers is: 'Hoe zien valse viruswaarschuwingen eruit?' Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen dat u met een valse viruswaarschuwing te maken heeft:

• Betalingsverzoeken: legitieme antivirusservices vragen nooit om een betaling voordat u de services kunt uitproberen.
  • Verzoeken om telefonisch contact op te nemen: hackers kunnen een telefoonnummer toevoegen dat u moet bellen zodat ze u kunnen overtuigen uw bankgegevens te delen om antivirussoftware te kopen.
  • Dringende toon: hackers wekken vaak een gevoel van urgentie om gebruikers ervan te overtuigen dat hun valse viruswaarschuwing legitiem is.
  • Slecht taalgebruik: sommige hackers letten niet op de details bij het maken van valse viruswaarschuwingen.
  • Amateuristische opmaak: sommige hackers hebben niet de professionele ontwerpvaardigheden die nodig zijn om hun valse viruswaarschuwingen er legitiem uit te laten zien.

Sommige mensen hebben constant te maken met dit soort pop-ups. In dat geval moet u misschien stappen ondernemen om de malware die deze valse viruswaarschuwingen creëert, helemaal te verwijderen.

Hoe kom ik van pop-ups met valse viruswaarschuwingen af?

How to get rid of fake virus pop-up

Volg de onderstaande stappen om een einde te maken aan valse viruswaarschuwingen op uw apparaat, die uw persoonlijke cyberveiligheid in gevaar brengen.

STAP 1

Sluit uw browser af

Het eerste wat u moet doen bij ontvangst van een valse viruswaarschuwing is uw browser sluiten. Probeer uw browser normaal te sluiten door op het kruisje in de rechterbovenhoek te klikken. U kunt de onderstaande alternatieve methoden gebruiken:
Windows:

1. Gebruik de Windows-sneltoetsen Ctrl + Shift + Q, of Alt + F4 + Q.
  2. Als dat niet werkt, drukt u op Ctrl+Alt+Delete om Taakbeheer te openen. Zoek de browser op in de actieve processen en klik op Taak beëindigen om de browser geforceerd te sluiten.

MacOS:

1. Gebruik de sneltoets Command + Q om de browser te sluiten.
  2. Als dat niet werkt, klikt u op het Apple-menu  in de hoek van het scherm en selecteert u Forceer stop.
  3. Selecteer uw webbrowser en klik op de knop Forceer stop.
STAP 2

Verwijder verdachte apps of extensies

Als u per ongeluk een onveilige site hebt bezocht, kunt u kwetsbaar zijn voor een drive-by-download waarmee kwaadaardige software en programma's worden geïnstalleerd die de valse viruswaarschuwingen kunnen veroorzaken. Als dat het geval is, moet u verdachte apps en/of extensies die u niet herkent, vinden en verwijderen.
Het zou voldoende moeten zijn om ze naar de prullenbak te verplaatsen en die map leeg te maken. Maar als ze hardnekkig zijn en niet kunnen worden verwijderd, kunt u stap drie overslaan en gewoon de fabrieksinstellingen opnieuw instellen. Hiermee verwijdert u alle niet-essentiële apps en software van uw computer.
STAP 3

Scan op malware

Als u uw computer doorzoekt en geen verdachte bestanden vindt, is het raadzaam antivirussoftware te downloaden, als u die nog niet heeft. U kunt de software gebruiken om uw computer te scannen op malware die zich mogelijk verbergt. En als de scan een bedreiging ontdekt, kan de software die verwijderen en uw apparaat beschermen tegen verdere schade.

Norton Power Eraser downloaden en een scan uitvoeren

Norton Power Eraser is compatibel met Windows 7 SP1 en nieuwere besturingssystemen.

1. Afhankelijk van uw Windows-versie downloadt u een van de volgende bestanden:
    • Op 64-bits Windows: Norton Power Eraser.
    • Op 32-bits Windows: Norton Power Eraser.

2. Druk op de toetsen Ctrl + J om het venster Downloads in uw browser te openen en dubbelklik op het bestand NPE.exe.

Wanneer u hierom wordt gevraagd, klikt u in het venster Gebruikersaccountbeheer op Ja of Doorgaan.

3. Lees de licentieovereenkomst en klik op Ik ga akkoord.

Als u de licentieovereenkomst al heeft geaccepteerd, wordt u niet opnieuw gevraagd dit te doen.

Norton Power Eraser controleert of de nieuwe versie beschikbaar is en downloadt deze automatisch.

4. Selecteer in het venster Norton Power Eraser de optie Volledige systeemscan en klik op Nu uitvoeren.

5. Als u de rootkit-scan wilt opnemen, klikt u op Instellingen en schakelt u onder Scan- en logboekinstellingen de optie Rootkit-scan opnemen (computer moet opnieuw worden opgestart) in. Klik vervolgens op Toepassen.

6. Wanneer u wordt gevraagd de computer opnieuw te starten, klikt u op Opnieuw opstarten.

Wacht tot de scan is voltooid. Volg de instructies op het scherm.

STAP 4

Stel de fabrieksinstellingen opnieuw in

Dit is een permanentere oplossing om apparaten te ontdoen van pop-ups met valse viruswaarschuwingen, een soort digitale dieptereiniging. Uw vaste schijf wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke instellingen en alle andere bestanden en programma's die op het apparaat zijn opgeslagen, worden verwijderd.

Dit is een goede oplossing voor het verwijderen van pop-upvirussen en verschillende soorten malware. Vergeet echter niet een back-up van al uw persoonlijke informatie te maken voordat deze van uw apparaat wordt verwijderd.

Hoe voorkomt u valse viruswaarschuwingen?

Fake virus pop-up protection tips

Online hackers zetten meestal valstrikken op het web die valse viruswaarschuwingen op uw scherm laten verschijnen. Hier zijn enkele tips om hun hackmethodes twee stappen voor te blijven:

• Vermijd onveilige sites: het bezoeken van onbeveiligde websites kan uw apparaat blootstellen aan verborgen malware en andere cyberbedreigingen.
  • Klik niet op verdachte links of bijlagen: valse viruswaarschuwingen bevatten vaak gevaarlijke links en bijlagen die worden gebruikt om apparaten te infecteren.
  • Gebruik een ad blocker: ad blockers kunnen helpen voorkomen dat valse waarschuwingsberichten worden weergegeven.
  • Schakel automatische updates in: automatische beveiligingsupdates kunnen ervoor zorgen dat uw apparaat goed is voorbereid om mogelijke cyberaanvallen af te weren.
  • Download antivirussoftware: antivirussoftware kan u waarschuwen als een valse viruswaarschuwing malware op uw computer heeft geïnstalleerd.

Laat een valse viruswaarschuwing online winkelen of gamen niet verpesten.
Gebruik onze tips om pop-ups met valse viruswaarschuwingen te verwijderen en uw apparaten te beschermen om deze cyberbedreiging zo ver mogelijk bij u vandaan te houden.

Veelgestelde vragen

Heeft u nog steeds vragen over valse viruswaarschuwingen? Wij hebben antwoorden.

Wat moet u doen als u een valse viruswaarschuwing ziet?
Als u een valse viruswaarschuwing ziet, doet u het volgende:
  1. Sluit uw browser af
  2. Verwijder verdachte apps/extensies
  3. Scan op malware
  4. Stel de fabrieksinstellingen opnieuw in

Is de viruswaarschuwing van Google legitiem?
Nee, Google heeft geen antivirussoftware die gebruikers waarschuwt voor malwarebedreigingen. Als u een dergelijke pop-up ziet, sluit u de browser onmiddellijk.

Hoe zien valse viruswaarschuwingen eruit?
Valse viruswaarschuwingen bevatten vaak het volgende:

• Betalingsverzoeken
  • Verzoeken om telefonisch contact op te nemen
  • Dringende toon
  • Slecht taalgebruik
  • Amateuristische opmaak

Blader naar oplossingen of neem contact met ons op.

DOCID: v122764455