Internetoplichting en hoe u dit kunt vermijden

Internetoplichting is een vorm van fraude die door cybercriminelen op internet wordt gepleegd. Oplichting kan op talloze manieren plaatsvinden: via phishingmails, social media, sms-berichten op uw mobiele telefoon, neptelefoontjes voor technische ondersteuning, scareware en meer. Het belangrijkste doel van dit soort oplichting varieert van creditcarddiefstal tot het vastleggen van inlog- en wachtwoordgegevens en zelfs identiteitsdiefstal.

Dit zijn een aantal van de meest voorkomende vormen van internetoplichting:

Oplichting via e-mail

E-mails en sms-berichten die van Norton lijken te komen en u onder druk zetten door middel van dreigementen om kosten in rekening te brengen via uw creditcard als u niet reageert. Dit kunnen ook waarschuwingen zijn over verlopen antivirusinstellingen of een infectie op uw computer. De meeste bevatten een urgent verzoek om contact op te nemen. De lezer wordt gevraagd zich aan te melden op een nepsite, een bijlage te openen, een 800-nummer te bellen of te reageren met persoonlijke of accountinformatie.

Klik nooit op een link in verdachte e-mails. Stuur dergelijke verdachte e-mails als bijlage door naar spam@norton.com.

Raadpleeg Verifiëren of een van Norton ontvangen e-mail legitiem is voor de lijst met legitieme domeinen.

Voorbeeldmail:

Sample email

Sommige oplichters sturen ook e-mails die eruitzien alsof ze van een gerenommeerd bedrijf komen (bv. PayPal, Microsoft). De e-mail bestaat uit een melding van Norton voor verlenging, een bijgevoegde factuur en een telefoonnummer dat u kunt bellen om een openstaande creditcardbetaling te annuleren.

Pas op voor aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn en kijk of er spel- of grammaticafouten in de aanbieding staan om dit soort scams te vermijden.

Sample alt text

Helpdeskfraude

Bedrijven die zich voordoen als aanbieders van softwareondersteuning. Ze beweren dat ze services voor softwareondersteuning leveren namens grote technologiebedrijven om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens en deze te misbruiken. Ze winnen doorgaans uw vertrouwen door een verkeerd beeld te geven van hun relatie met gerenommeerde bedrijven en spelen in op uw angst voor computervirussen en malware. Velen geven honderden euro's uit aan nutteloze software en nepondersteuning. Vaak wordt onbewust gevaarlijke software gedownload waarmee oplichters toegang kunnen krijgen tot hun computer. Lees voor meer informatie het artikel Helpdeskfraude.

Oplichting op social media

Oplichting op social media betreft een scala aan berichten in uw nieuwsfeeds. U wordt aangemoedigd op een link te klikken die mogelijk malware bevat. Lees het artikel Meer informatie over oplichting op social media voor meer informatie over de verschillende vormen die dit kan aannemen.

Oplichting via mobiele apps en sms-/tekstberichten

Oplichting via een mobiele telefoon kan vele vormen aannemen, maar de meest voorkomende zijn phishing-apps en frauduleuze sms-berichten. Deze apps zijn ontworpen om op het echte werk te lijken, net als phishingmails. Het is precies hetzelfde uitgangspunt, maar de malware wordt doorgegeven via een nep-app in plaats van via e-mails.

Tips en beste praktijken om internetoplichting te voorkomen

• Open geen e-mails, klik niet op links en/of download geen bijlagen van dubieuze bronnen.
  • Geloof niet in die verleidelijke aanbiedingen. Als u denkt dat iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.
  • Gebruikt tweeledige authenticatie. Het kan nooit kwaad naast een sterk, uniek wachtwoord een extra beschermingslaag aan uw online accounts toe te voegen.
  • Zorg ervoor dat u bijgewerkte antivirussoftware gebruikt. Blijf op de hoogte van nieuwe soorten malware die de ronde doen.
  • Ga niet in op verzoeken om persoonlijke informatie of wachtwoorden.
  • Wijs ongevraagd advies of ongevraagde hulp af. Oplichters vragen uw hulp met informatie of bieden aan u te helpen, vaak door zich voor te doen als technische ondersteuning.

Wat te doen als u bent opgelicht

1. Wijzig uw wachtwoorden: van uw computer, financiële instellingen, Norton-account en andere wachtwoordbeveiligde websites die u bezoekt.
  2. Voer een Volledige scan uit voor virussen op uw computer.
  3. Gebruik Norton Power Eraser voor een intensievere scan van uw computer om complexere bedreigingen te detecteren die een traditioneel antivirusprogramma niet vindt.
  4. Neem contact op met het bedrijf dat u kosten in rekening heeft gebracht en vraag om een terugbetaling. Als u geen rechtstreeks terugbetaling van het bedrijf kunt krijgen, neem dan contact op met uw bank om het probleem te melden.
  5. Dien een klacht in bij de relevante autoriteit:

Mededingingsautoriteiten en instanties voor consumentenbescherming wereldwijd.

Blader naar oplossingen of neem contact met ons op.

DOCID: v105274822
Besturingssysteem: Android;Mac;Windows;iOS
Laatste wijziging: 21/12/2023