Ongewenste pop-ups of siteomleidingen op Mac verwijderen

Mac OS X is kwetsbaar voor mogelijk ongewenste programma's of adware en browserkapers. Dit soort programma's of werkbalken genereren webverkeer en verzamelen verkoopleads voor andere dubieuze sites. Ze geven mogelijk ook advertenties en gesponsorde links in uw webbrowser weer. Zulke werkbalken zijn meestal samengebundeld met bepaalde gratis programma's die u downloadt en installeert. Deze bundels bevatten een gebruiksrechtovereenkomst die u moet aanvaarden om de software te downloaden en te installeren. De overeenkomst geldt voor alle software in de bundel, inclusief de ongewenste werkbalken. Omdat de gebruiksrechtovereenkomst is aanvaard, beschouwt Norton deze niet als schadelijk, ook al voert de werkbalk verdachte activiteiten uit.

Als uw Mac geïnfecteerd is met malware, kunnen de volgende symptomen optreden:

• Reclamebanners worden weergegeven op webpagina's die u bezoekt.

• Wanneer u naar een website gaat, wordt u willekeurig omgeleid naar een andere website die u niet wilt bezoeken.

• Browserpop-ups worden weergegeven en raden nepupdates of andere software aan.

• Andere ongewenste adwareprogramma's kunnen (zonder uw medeweten) worden geïnstalleerd.

Bekende ongewenste programma's of werkbalken zijn onder andere VSearch, Conduit, Genieo, GoPhoto, Jollywallet, Savekeep, MacShop, Yontoo, Shopper Helper Pro, Slick Savings, PallMall, Awesome Screenshot.

Adware installeert meestal een nieuwe werkbalk in de internetbrowser en verandert de standaardinstellingen van de zoekmachine naar een zoekmachine van een derde partij. Verwijder de extensies en stel de browser opnieuw in om de ongewenste werkbalken en zoekmachines volledig te verwijderen.

Afhankelijk van uw browser selecteert u een van de volgende opties.

Gebruikt u openbare wifi?

Openbare wifi vindt u bijvoorbeeld op vliegvelden, in cafés, winkelcentra, restaurants en hotels, waarmee u gratis toegang krijgt tot internet. Hoewel openbare wifi handig is, zijn er risico's verbonden aan het gebruik van dergelijke netwerken.

Bescherm uw informatie tegen nieuwsgierige blikken met een VPN (Virtual Private Network), zoals Norton Secure VPN.

Meer informatie Video bekijken