Veelgestelde vragen: Dark web

Het dark web is een verborgen laag van internet waarvoor specifieke software nodig is en die niet toegankelijk is voor zoekmachines. Het dark web is populair onder cybercriminelen, omdat ze hier anoniem en onvindbaar kunnen blijven. Cybercriminelen die accounts hacken en persoonlijke informatie stelen, wachten vaak maanden of zelfs jaren om deze te gebruiken. Ze kunnen andere cybercriminelen anoniem ontmoeten op verborgen sites op het dark web of privéforums om persoonlijke informatie te verkopen die kan worden gebruikt om identiteitsdiefstal of andere misdrijven te plegen.

Waarin verschilt het dark web van het deep en surface web?

Het surface web bestaat uit websites die zijn geïndexeerd (of gecatalogiseerd) door zoekmachines.
Het dark web is een verborgen laag van het internet die niet toegankelijk is voor of geïndexeerd wordt door zoekmachines. Er is specifieke software nodig om toegang te krijgen tot het dark web. Dit gebied is populair onder criminelen, omdat ze tijdens hun communicatie anoniem en onvindbaar kunnen blijven. Het dark web is een enorme marktplaats waar hackers en dieven informatie, goederen en diensten uitwisselen. Informatie die door gegevenslekken, hackingincidenten of gegevensinbreuk aan het licht is gekomen, kan door identiteitsdieven op het dark web in de vorm van 'lijsten' worden gekocht en verkocht. Informatie die op het dark web wordt verhandeld, kan oud zijn of zelfs verschillende maanden of jaren nadat uw persoonlijke gegevens zijn blootgesteld, opnieuw opduiken. Het dark web vormt een klein onderdeel van het deep web.

Hoe werkt de toegang tot het dark web?

Het dark web is alleen toegankelijk als u speciale open-source browsersoftware downloadt. Dergelijke software maakt doorgaans gebruik van versleutelingstechnologie om gebruikers te helpen online anoniem te blijven. Dit gebeurt gedeeltelijk door verbindingen via servers over de hele wereld te leiden, waardoor ze veel moeilijker te traceren zijn.

Ik ben nog nooit op het dark web geweest. Hoe is mijn informatie op het dark web terechtgekomen?

Uw informatie kan op het dark web terechtkomen zonder dat u daar zelf op zit. Gelekte informatie of informatie die bij gegevensinbreuken of hackersactiviteiten is gestolen of blootgesteld, kan op het dark web door identiteitsdieven worden gekocht en verkocht als 'lijsten'. Deze informatie kan oud zijn of zelfs enkele maanden of jaren na blootstelling opnieuw opduiken.

Wat betekent het als mijn informatie op het dark web is blootgesteld? Zijn mijn accounts gehackt?

Als uw informatie is blootgesteld, betekent dat niet per se dat uw accounts zijn gehackt. U kunt proactief verschillende maatregelen treffen om uzelf te helpen beschermen. Wijzig uw wachtwoord voor de site/service die in de melding wordt genoemd. Als u daarnaast hetzelfde wachtwoord voor verschillende online accounts gebruikt, moet u ook deze wachtwoorden wijzigen. Schakel tweeledige authenticatie in wanneer dit wordt aangeboden door een site of service. Lees ons Dark Web Monitoring Support-artikel voor een volledige lijst met nuttige tips en richtlijnen.

Kan mijn persoonlijke informatie worden blootgesteld als ik me bij een website heb afgemeld of mijn account heb gedeactiveerd?

Ook al heeft u zich afgemeld een website of uw account gedeactiveerd, staan uw gegevens mogelijk nog steeds in hun gegevenssystemen en kunnen ze worden blootgesteld bij een gegevenslek, een hackingincident of een ander soort gegevensinbreuk.

§Bij Norton-aanbiedingen die u van een Provider of via andere kanalen buiten de Verenigde Staten heeft ontvangen, kunnen de services en dekking van LifeLock Bescherming tegen identiteitsdiefstal en de namen en functionaliteit van abonnementsfuncties verschillen van de services die direct door Norton worden aangeboden. Neem contact op met uw Provider voor gedetailleerde informatie over de aangeboden Norton-abonnementen.