Optimalisatie

De opslagruimte op een schijf is verdeeld in afzonderlijke eenheden. Deze eenheden worden clusters genoemd. Wanneer bestanden naar de schijf worden geschreven, worden ze opgedeeld in stukjes ter grootte van een cluster. Als alle delen van een bestand zich in aansluitende of aangrenzende clusters bevinden, kan het bestand snel worden geopend.

Op de vaste schijf van de computer worden alle bestanden, toepassingen en het Windows-besturingssysteem bewaard. De stukjes informatie waaruit uw bestanden bestaan, worden mettertijd over de schijf verspreid. Dit proces wordt fragmentatie genoemd. Hoe vaker u uw computer gebruikt, des te gefragmenteerder de vaste schijf wordt.

Wanneer u een gefragmenteerd bestand opent, werkt de schijf trager. De stationskop moet namelijk alle fragmenten van het bestand opzoeken, laden, opslaan en traceren. Als ook de vrije ruimte is gefragmenteerd, moet de stationskop misschien voldoende vrije ruimte opsporen om tijdelijke bestanden of pas toegevoegde bestanden op te slaan.

Tijdens optimalisatie worden bestandsfragmenten in aansluitende of aangrenzende clusters herschikt. Wanneer de stationskop alle bestandsgegevens op één locatie vindt, kan het bestand sneller in het geheugen worden gelezen. Bovendien wordt met optimalisatie de bruikbare vrije ruimte op de schijf gemaximaliseerd door de meest en minst gebruikte bestanden in aparte groepen in te delen. Vrije ruimte wordt tijdens het optimalisatieproces geconsolideerd om te voorkomen dat pas toegevoegde bestanden worden gefragmenteerd. Achter grote gegevensstructuren wordt extra vrije ruimte toegevoegd zodat deze bestanden niet meteen worden gefragmenteerd als ze groter worden.

U kunt uw opstartvolume handmatig optimaliseren via de optie Optimalisatie in het venster Prestaties.

U kunt ook instellen dat Norton 360 Online uw opstartvolume of de lokale schijf met het opstartvolume moet defragmenteren wanneer uw computer niet actief is. Wanneer Norton 360 Online detecteert dat een toepassing op uw computer wordt geïnstalleerd, wordt de optimalisatie automatisch gepland. Het optimalisatieproces wordt gestart wanneer uw computer de volgende keer niet actief is.

U kunt de optie Optimalisatie voor inactiviteit in het venster Beheerinstellingen gebruiken om het opstartvolume tijdens inactiviteit te optimaliseren.

Het opstartvolume optimaliseren

Optimalisatie voor inactiviteit

Systeeminformatie

Blader naar oplossingen of neem contact met ons op.

DOCID: v23920582_N360_N360SOS_6_nl_nl
Besturingssysteem: Windows 7,Windows Vista,Windows XP
Laatste wijziging: 30/03/2011