Tietokone hidas -ongelmien ratkaiseminen

Ajan myötä tietokoneen kiintolevylle kerääntyy tarpeettomia tiedostoja ja tiedostojen palasia. Huonot tietokoneen käyttötottumukset hidastavat nekin tietokoneen toimintaa.

Norton voi parantaa tietokoneen nopeutta suorituskyvyn hallinta- ja optimointityökalujen avulla.

Luulen, että tietokoneeni on saanut tartunnan

Lataa ja suorita Norton Power Eraser, jotta voit tarkistaa ja poistaa uhat tietokoneeltasi. Valitse käyttöjärjestelmäsi mukainen vaihtoehto.

Windows 10/8/7

1. Lataa Norton Power Eraser.

2. Paina Ctrl + J, mikä avaa selaimen Lataukset -ikkunan, ja kaksoisnapsauta NPE.exe -tiedostoa.

Jos Käyttäjätilien valvonta -ikkuna aukeaa, valitse Kyllä tai Jatka.

3. Lue käyttöoikeussopimus ja valitse Hyväksy.

Jos olet jo hyväksynyt käyttöoikeussopimuksen, et näe kehotetta uudelleen.

Norton Power Eraser lataa automaattisesti uuden version aina kun mahdollista.

4. Valitse Norton Power Eraser -ikkunasta Täydellinen järjestelmäntarkistus ja valitse Suorita nyt.

5. Jos haluat sisällyttää tarkistukseen rootkit-ohjelmien tarkistuksen, valitse Asetukset ja valitse sitten Tarkistus- ja lokiasetukset -kohdasta Suorita myös rootkit-tarkistus (edellyttää tietokoneen uudelleenkäynnistystä). Valitse sitten Käytä.

6. Kun tietokone kehotetaan käynnistämään uudelleen, napsauta Käynnistä uudelleen.

Odota tarkistuksen valmistumista. Noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Windows XP/Vista

1. Lataa Norton Power Eraser.

2. Paina Ctrl + J, mikä avaa selaimen Lataukset -ikkunan, ja kaksoisnapsauta NPE.exe -tiedostoa.

Jos Käyttäjätilien valvonta -ikkuna aukeaa, valitse Kyllä tai Jatka.

3. Lue käyttöoikeussopimus ja valitse Hyväksy.

Norton Power Eraser kehottaa lataamaan uuden version aina kun mahdollista.

4. Napsauta Norton Power Eraser -ikkunasta Tarkista riskit -kuvaketta.

5. Norton Power Eraser suorittaa oletusarvoisesti rootkit-tiedostojen tarkistuksen ja edellyttää järjestelmän käynnistämistä uudelleen. Kun tietokone kehotetaan käynnistämään uudelleen, napsauta Käynnistä uudelleen.

Jos et halua suorittaa rootkit-tiedostojen tarkistusta, siirry kohtaan Asetukset ja poista valinta kohdasta Ota mukaan rootkit-tiedostojen tarkistus (tietokone on käynnistettävä uudelleen).

6. Odota tarkistuksen valmistumista. Noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Tietokoneen käynnistymisen nopeuttaminen

Tietokoneessa on monia ohjelmia, jotka on määritetty käynnistymään automaattisesti, kun tietokone käynnistetään. Nämä voivat olla ohjelmia, joita käytetään vain harvoin jos koskaan tai joiden olemassaolosta et ollut edes tietoinen. Mitä enemmän ohjelmia tietokoneen käynnistymisen yhteydessä käynnistetään, sitä kauemmin käynnistyminen kestää. Nortonin käynnistyksen hallinnan avulla voit poistaa käynnistysohjelmia käytöstä tai viivästyttää niiden käynnistämistä, jotta tietokoneen käynnistäminen nopeutuu.

Käynnistyskohteiden poistaminen käytöstä tai viivästyttäminen

1. Käynnistä Nortonin laitesuojaustuote.

Jos näet Oma Norton -ikkunan, napsauta Laitteen turvallisuus -kohdan vierestä Avaa.

2. Kaksoisnapsauta Norton-tuotteen pääikkunassa kohtaa Suorituskyky ja valitse sitten Käynnistyksen hallinta.

3. Tee Käynnistyksen hallinta -ikkunassa seuraavaa:

• Poista Käytössä/Ei käytössä -sarakkeessa valintamerkit sellaisten ohjelmien kohdalta, joita ei käytetä, jotta niitä ei käynnistetä tietokoneen käynnistymisen yhteydessä.

• Valitse Viivekäynnistys -sarakkeesta ohjelmat, joiden haluat käynnistyvän vasta tietokoneen käynnistymisen jälkeen.

4. Valitse Käytä ja sitten Sulje.

Video

Ohjelmien käynnistämisen ja tiedostojen avaamisen nopeuttaminen

Optimoi levy -työkalu järjestelee tiedoston palaset, jotka ovat ajan myötä hajonneet eri puolille kiintolevyä. Tietokoneen suorituskyky paranee ja sitä myöten työntekosi tehostuu.

Optimoi levy -työkalun suorittaminen

1. Käynnistä Nortonin laitesuojaustuote.

Jos näet Oma Norton -ikkunan, napsauta Laitteen turvallisuus -kohdan vierestä Avaa.

2. Kaksoisnapsauta Norton-tuotteen pääikkunassa Suorituskyky ja valitse sitten Optimoi levy.

3. Kun työkalu on suoritettu, valitse Sulje.

Tietokonetta hidastavien tilapäistiedostojen ja -kansioiden poistaminen

Aina kun tietokoneella selataan tai ladataan tiedostoja, tietokone tallentaa tilapäisiä tiedostoja. Niitä ei tarvitse säilyttää, mutta ne kerääntyvät kiintolevylle ja hidastavat tietokoneen toimintaa. Tiedostojen poistaminen -työkalu poistaa turhat tiedostot ja nopeuttaa tietokoneen toimintaa.

Tilapäistiedostojen ja -kansioiden poistaminen

1. Käynnistä Nortonin laitesuojaustuote.

Jos näet Oma Norton -ikkunan, napsauta Laitteen turvallisuus -kohdan vierestä Avaa.

2. Kaksoisnapsauta Norton-tuotteen pääikkunassa kohtaa Suorituskyky ja valitse sitten Tiedostojen poistaminen.

3. Kun työkalu on suoritettu, valitse Sulje.

Video

Käynnistysaseman optimointi

Käynnistysaseman optimointi maksimoi käytettävissä olevan vapaan tilan siten, että pirstoutuneet tiedostot järjestellään viereisiksi tai yhtenäisiksi klustereiksi. Kun kiintolevyn lukupää käyttää kaikkia tiedostotietoja yhdessä sijainnissa, tiedosto luetaan muistiin nopeammin.

Käynnistysaseman optimointi

1. Käynnistä Nortonin laitesuojaustuote.

Jos näet Oma Norton -ikkunan, napsauta Laitteen turvallisuus -kohdan vierestä Avaa.

2. Kaksoisnapsauta Norton-tuotteen pääikkunassa kohtaa Suorituskyky ja valitse sitten Kaaviot.

3. Napsauta valintaa Optimoi, joka sijaitsee suojauksen tilakaavion yläosassa Kaaviot -ikkunassa.

Suorituskyvyn parantaminen pelattaessa tai katsottaessa elokuvia

Joskus tietoturvaohjelmisto käynnistyy kesken pelin tai elokuvan ja hyydyttää näytön huonoimmalla mahdollisella hetkellä. Koko näytön tilan tunnistus -työkalun avulla voit tunnistaa, milloin käytössä on ohjelma, jonka toimintaan ei saa tulla keskeytyksiä. Näissä tapauksissa Norton odottaa, kunnes ohjelma suljetaan, ennen kuin se suorittaa suojauksen vaatimat taustatehtävät.

Koko näytön tunnistuksen käyttöönotto

1. Käynnistä Nortonin laitesuojaustuote.

Jos näet Oma Norton -ikkunan, napsauta Laitteen turvallisuus -kohdan vierestä Avaa.

2. Valitse Norton-tuotteen pääikkunassa Asetukset.

3. Valitse Asetukset -ikkunasta Hallinta-asetukset.

4. Siirrä Hiljaisen tilan asetukset -kohdan Koko näytön tilan tunnistus -rivillä oleva kytkin Käytössä -asentoon.

5. Valitse Käytä ja sitten Sulje.

Ihmetteletkö, miksi tietokoneesi toimii hitaasti? Norton Computer Tune Up -palvelun asiantuntijat auttavat optimoimaan tietokoneesi asetukset, jotta tietokoneen käynnistys nopeutuu ja suorituskyky palautuu uuden veroiseksi. (saatavana vain yhdysvaltalaisille asiakkaille)

Selaa ratkaisuja tai ota yhteyttä.

DOCID: v59066932
      Käyttöjärjestelmä: Windows
      Muokattu viimeksi: 01/11/2021