Suojaus Coinminer-haittaohjelmalta

Mikä on Coinminer-haittaohjelma?

Coinminerit (kutsutaan myös kryptovaluutan louhijoiksi) ovat ohjelmia, jotka louhivat Bitcoin-, Monero-, Ethereum- tai muita kryptovaluuttoja, joiden suosion kasvu kiihtyy. Ne voivat osoittautua arvokkaaksi tulonlähteeksi, jos niitä käytetään omaksi hyödyksi.

Haittaohjelmien kirjoittajat ovat kuitenkin luoneet uhkia ja viruksia, jotka käyttävät yleisesti saatavilla olevia louhintaohjelmistoja hyödyntäen jonkun muun tietojenkäsittelyresursseja (suoritin, grafiikkasuoritin, RAM-muisti, verkkokaistanleveys ja teho) ilman heidän tietämystään tai suostumustaan (ts. cryptojacking).

Minkä tyyppisiä louhijoita on olemassa?

On olemassa monia erilaisia tapoja pakottaa tietokone tai laite louhimaan kryptovaluuttaa. Kolme pääasiallista louhijatyyppiä:

• Suoritettavat tiedostot : Nämä ovat tyypillisiä haitallisia tai potentiaalisesti ei-toivottujen sovellusten suoritettavia tiedostoja, jotka asennetaan tietokoneeseen ja jotka on suunniteltu louhimaan kryptovaluuttaa.

• Selainpohjaiset kryptovaluutan louhijat : Nämä JavaScriptillä (tai vastaavalla tekniikalla) toteutetut louhijat tekevät työnsä internet-selaimessa ja käyttävät resursseja niin kauan kuin selain on avoinna verkkosivustolla. Verkkosivuston omistaja käyttää joitakin louhijoita (esim. Coinhivea) tarkoituksellisesti mainosten sijasta, kun taas toiset on lisätty kelvolliselle verkkosivustolle ilman verkkosivuston omistajan tietämystä tai suostumusta.

• Kehittyneet tiedostottomat louhijat : Esiin on noussut haittaohjelmia, jotka käyttävät tietokoneen muistia louhintaan väärinkäyttämällä PowerShellin kaltaisia kelvollisia työkaluja. Yksi esimerkki näistä on MSH.Bluwimps, joka suorittaa louhinnan lisäksi muita haitallisia tekoja.

Mistä tiedän, onko laitettani käytetty kolikoiden louhintaan?

Louhijat toimivat monilla eri alustoilla, mukaan luettuina seuraavat:

• Windows

• Mac

• Linux

• Android

• esineiden internet (IoT) -laitteet.

Norton-tuotteet tyypillisesti varoittavat, kun louhintaan liittyviä tiedostoja löytyy, kiinnittääkseen huomiosi niihin. Vaikka louhintaohjelmistot olisivatkin laajalti käytettyjä avoimen lähdekoodin ohjelmia, ne voivat olla mahdollisesti ei-toivottuja sovelluksia.

Merkkejä tietokoneen käytöstä louhintaan ovat

• suorittimen ja grafiikkasuorittimen suuri käyttö

• ylikuumeneminen

• kaatumiset tai useat uudelleenkäynnistymiset

• hitaat vasteajat

• epätavallinen verkkotoiminta (esim. yhteydet louhintaan liittyviin verkkosivustoihin tai IP-osoitteisiin).

Olenko suojassa tältä uhkalta?

Norton suojaa tietokonettasi Coinminer-haittaohjelmalta. Suorita LiveUpdate varmistaaksesi, että Nortonin määritykset ovat ajan tasalla ja suorita täydellinen järjestelmäntarkistus.

• Sulje selainvälilehti, jolla tunnistettu URL-osoite on avoinna. Vältä tunnistetun verkkosivuston käyttämistä.

• Tunnistettu mahdollinen Coinminer-haittaohjelma tai -tiedosto pitää poistaa tietokoneelta. Älä käytä ohjelmaa.

VAIHE 1

LiveUpdaten suorittaminen

1. Käynnistä Norton.

Jos näet Oma Norton -ikkunan, napsauta Laitteen turvallisuus -kohdan vierestä Avaa.

2. Valitse pääikkunasta kaksoisnapsauttamalla Tietoturva ja valitse sitten LiveUpdate.

3. Kun Norton LiveUpdate on valmis, valitse OK.

4. Suorita LiveUpdate, kunnes näkyviin tulee ilmoitus "Norton-tuotteessasi on viimeisimmät suojauspäivitykset".

5. Sulje kaikki ohjelmat ja käynnistä tietokone uudelleen.

VAIHE 2

Suorita täydellinen järjestelmäntarkistus

1. Käynnistä Norton.

Jos näet Oma Norton -ikkunan, napsauta Laitteen turvallisuus -kohdan vierestä Avaa.

2. Valitse pääikkunasta kaksoisnapsauttamalla Tietoturva ja valitse sitten Tarkistukset.

3. Valitse Tarkistukset -ikkunasta Täydellinen järjestelmäntarkistus ja napsauta Siirry.

4. Kun tarkistus on valmis, valitse Valmis.

Kuinka verkkosivusto tai ohjelma ohitetaan?

Ohitukset heikentävät suojauksen tasoa, eikä niitä tulisi käyttää, jos siihen ei ole erityistä tarvetta.

Jos haluat käyttää Nortonin estämää verkkosivustoa, tiedostoa tai ohjelmaa, toimi seuraavasti.

Kuinka verkkosivusto tai ohjelma lisätään sallittujen luetteloon?

Jos Norton tunnistaa ohjelmiston haitalliseksi ja haluat ilmoittaa, että kyseessä on virheellinen esiintymä, lue artikkeli Norton antaa virheellisen hälytyksen tartunnan saaneesta tiedostosta tai epäilyttävästä ohjelmasta tai verkkosivustosta.

Selaa ratkaisuja tai ota yhteyttä.

DOCID: v125881893_EndUserProfile_fi_fi
Käyttöjärjestelmä: Windows
Muokattu viimeksi: 20/11/2018