Tietokoneen tartunnasta ilmoittavien väärennettyjen ponnahdusikkunoiden tai teknistä tukea tarjoavien huijausviestien poistaminen

Mitä ovat väärennetyt ponnahdusikkunat tai teknistä tukea tarjoavat huijaukset?

Väärennetyt ponnahdusikkunat tai tekniseen tukeen liittyvät internet-huijaukset ovat yhä yleisempiä verkossa. Huijauksessa yritetään manipuloinnin ja pelottelun avulla saada uhri tarttumaan syöttiin. On vilpillisiä yrityksiä, jotka uskottelevat väärennettyjen ponnahdusikkunoiden avulla käyttäjille, että näiden tietokone on saanut virustartunnan. Nämä ponnahdusikkunat näyttävät Nortonin virustarkistushälytyksiltä tai muilta luotettavilta tietoturvavaroituksilta.

Väärennettyjen ponnahdusikkunoiden tai teknisen tuen huijausten tunnistaminen ja välttäminen

• Tarkastele viestiä tarkkaan. Katso, onko siinä ilmeisiä merkkejä huijauksesta, kuten väärin kirjoitettuja sanoja, kielioppivirheitä tai epäammattimaisen näköisesti toteutettuja kuvia.

• Hae ponnahdusikkunassa ilmoitettua puhelinnumeroa internetistä todetaksesi sen aitous.

• Norton-tukiedustajat eivät koskaan soita käyttäjille pyytämättä tietokoneella esiintyvien ongelmien takia. Sinulle soitetaan vain, jos olet pyytänyt sitä.

VAIHE 1

Suorita täydellinen järjestelmäntarkistus

Suorittamalla tarkistuksen Norton-tuotteella voit tunnistaa väärennettyjen ponnahdusikkunoiden tai teknisen tuen huijausten tekemät muutokset tai niiden asentamat harhaanjohtavat sovellukset ja kumota tai poistaa ne.

1. Käynnistä Norton.

Jos näet Oma Norton -ikkunan, napsauta Laitteen turvallisuus -kohdan vierestä Avaa.

2. Valitse pääikkunasta kaksoisnapsauttamalla Tietoturva ja valitse sitten LiveUpdate.

3. Kun Norton LiveUpdate on valmis, valitse OK.

4. Suorita LiveUpdate, kunnes näkyviin tulee ilmoitus "Norton-tuotteessasi on viimeisimmät suojauspäivitykset".

5. Sulje kaikki ohjelmat ja käynnistä tietokone uudelleen.

VAIHE 2

Norton Power Eraser -tarkistuksen suorittaminen

1. Lataa Norton Power Eraser.

2. Valitse Tallenna.

3. Valitse sijainniksi Työpöytä ja napsauta Tallenna.

4. Suorita Norton Power Eraser kaksoisnapsauttamalla NPE.exe -tiedostoa.

Jos Käyttäjätilien valvonta -ikkuna aukeaa, valitse Kyllä tai Jatka.

5. Lue käyttöoikeussopimus ja valitse Hyväksy.

6. Napsauta Norton Power Eraser -ikkunasta Tarkista riskit -kuvaketta.

7. Norton Power Eraser suorittaa oletusarvoisesti rootkit-tiedostojen tarkistuksen ja edellyttää järjestelmän käynnistämistä uudelleen. Kun tietokone kehotetaan käynnistämään uudelleen, napsauta Käynnistä uudelleen. Jos et halua suorittaa rootkit-tiedostojen tarkistusta, siirry Asetukset ja poista valinta kohdasta Suorita myös rootkit-tarkistus (edellyttää tietokoneen uudelleenkäynnistystä).

8. Kun tietokone on käynnistetty uudelleen, tarkistus aloitetaan automaattisesti. Noudata näyttöön tulevia ohjeita.

VAIHE 3

Harhautusohjelman tunnistaminen ja poistaminen Norton Power Eraser -työkalulla

1. Napsauta Norton Power Eraser -ikkunasta Ei-toivottujen sovellusten tarkistus -kuvaketta.

Kun Norton Power Eraser saa tarkistuksen valmiiksi, tarkistuksen tulokset tulevat näkyviin Ei-toivottujen sovellusten tarkistus valmis -ikkunaan.

2. Valitse Ei-toivottujen sovellusten tarkistus valmis -ikkunassa näkyvän ei-toivotun sovelluksen tai työkalurivin vierestä Poista.

3. Noudata näyttöön tulevia ohjeita.

4. Kun asennuksen poistaminen on suoritettu, käynnistä tietokone uudelleen.

VAIHE 4

Tarkasta, että DNS-asetukset ovat oikeat

1. Avaa Suorita-valintaikkuna painamalla näppäinyhdistelmää Windows + R.

2. Kirjoita seuraava teksti ja paina Enter -näppäintä:

control

3. Napsauta Verkko ja Internet -kuvaketta ja valitse sen jälkeen Verkko- ja jakamiskeskus. Valitse vasemmasta ruudusta Muuta sovittimen asetuksia.

Windows XP: Kaksoisnapsauta Verkkoyhteydet -kuvaketta.

4. Napsauta aktiivista verkkosovitinta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Ominaisuudet.

Jos Käyttäjätilien valvonta -ikkuna aukeaa, valitse Kyllä tai Jatka.

5. Valitse Verkkoyhteyden ominaisuudet -ikkunan Tämä yhteys käyttää seuraavia kohteita -kohdasta Internet-protokolla (TCP/IP) tai Internet-protokolla versio 4 (TCP/IPv4).

6. Valitse Ominaisuudet.

7. Tarkista DNS-palvelimen asetukset Internet-protokollan (TCP/IP) ominaisuusikkunan Yleiset -välilehdeltä.

• Jos Käytä seuraavaa DNS-palvelimen osoitetta -radiopainike on valittu, tarkista palvelinosoitteet. Varmista, että DNS-palvelimien osoitteet ovat samat kuin ne, jotka olet saanut internet-palveluntarjoajaltasi tai verkon ylläpitäjältäsi.

• Jos DNS-palvelimen osoite alkaa 85.255.11x.x, DNS-välimuisti on todennäköisesti joutunut sivustoharhautushyökkäyksen kohteeksi.

VAIHE 5

Kirjanmerkkien ja suosikkien varmuuskopiointi

Varmuuskopioi kirjanmerkkisi ja suosikkisi ennen kuin palautat selainasetukset.

• Tee jokin seuraavista toimista selaimesi mukaan:

• Microsoft Internet Explorer: Valitse Tiedosto ja valitse Tuo ja vie. Valitse Vie tiedostoon ja sitten Seuraava. Valitse Suosikit ja sitten Seuraava. Valitse Suosikit -kansio ja sitten Seuraava. Napsauta Selaa ja valitse sijainti, johon tiedosto viedään. Valitse sitten Vie.

• Microsoft Edge: Napsauta oikean yläkulman Lisää -kuvaketta ja valitse Asetukset. Valitse Tuo suosikkeja ja muita tietoja -kohdasta Tuo toisesta selaimesta. Valitse Tuo tai vie tiedosto -kohdasta Vie tiedostoon. Valitse sijainti, johon tiedosto viedään. Valitse sitten Tallenna.

• Google Chrome: Napsauta oikeasta yläkulmasta Google Chromen mukautus- ja hallintapainiketta ja valitse Kirjanmerkit ja sitten Kirjanmerkkien hallinta. Valitse Kirjanmerkkien hallinta -sivulta Järjestä ja sitten Vie kirjanmerkit HTML-tiedostoon. Valitse sijainti, johon tiedosto viedään. Valitse sitten Tallenna.

• Mozilla Firefox: Napsauta Kirjanmerkit -kuvaketta ja valitse sitten Näytä kaikki kirjanmerkit. Valitse Arkisto -ikkunasta Tuo ja varmuuskopioi ja valitse sitten Vie kirjanmerkit HTML-tiedostoon. Valitse sijainti, johon tiedosto viedään. Valitse sitten Tallenna.

VAIHE 6

Selaimen asetusten palauttaminen

• Huijarit asentavat yleensä selaimiin uuden työkalurivin ja muuttavat oletushakukoneen joksikin toiseksi hakukoneeksi. Poista ei-toivotut työkalurivit ja hakukoneet täysin palauttamalla selainasetukset.

Tee jokin seuraavista toimista selaimesi mukaan:

Miten saan virallista Norton-tukea?

Virallinen Norton-tuki on aina tilaajille ilmaista.

Selaa ratkaisuja tai ota yhteyttä.

DOCID: v122764455
Käyttöjärjestelmä: Windows
Muokattu viimeksi: 28/06/2020