Kyberhuijaukset ja niiden välttäminen

Internet-huijaukset ovat kyberrikollisten internetissä tekemiä petoksia. Huijaaminen voi tapahtua monin tavoin: tietojenkalasteluviestien avulla, sosiaalisessa mediassa, puhelimeen lähettyjen tekstiviestien kautta, teknistä tukea hyödyntävänä huijauksena, pelotteluohjelmien avulla – eikä siinä vielä kaikki. Tällaisten huijausten pyrkimyksenä on luottokorttitietojen varastaminen, tunnistetietojen sieppaaminen tai jopa identiteettivarkaus.

Seuraavassa on joitakin yleisimpiä kyberhuijauksia,

Sähköpostihuijaukset

Sähköpostit ja tekstiviestit, joiden lähettäjät väittävät edustavansa Nortonia, yrittävät usein hoputtaa sinua uhkaamalla veloittaa luottokorttiasi, jollet vastaa. Ne voivat myös sisältää varoituksia vanhentuneista virustorjunta-asetuksista tai tartunnasta tietokoneellasi. Useimmiten niissä pyydetään ottamaan kiireellisesti yhteyttä johonkuhun: lukijaa pyydetään kirjautumaan väärennetylle sivustolle, avaamaan liitetiedosto, soittamaan 800-numeroon tai antamaan henkilö- tai tilitietoja.

Älä koskaan napsauta epäilyttävien sähköpostiviestien sisältämiä linkkejä. Lähetä epäilyttävät sähköpostiviestit liitetiedostona osoitteeseen spam@norton.com.

Katso luotettavien toimialueiden luettelo artikkelista Nortonilta saamasi sähköpostin aitouden varmistaminen.

Esimerkkiviesti:

Sample email

Joskus huijarit lähettävät sähköpostiviestejä, jotka näyttävät siltä, kuin niiden lähettäjä olisi luotettava yhtiö (esimerkiksi PayPal tai Microsoft). Sähköpostiviesti sisältää Nortonin uusimisilmoituksen ja laskun liitetiedostona sekä puhelinnumeron, johon soittamalla voi peruuttaa odottavan luottokorttimaksun.

Voit välttää tämäntyyppiset huijaukset varomalla liian hyvältä vaikuttavia tarjouksia ja tarkistamalla tarjoukset mahdollisten kirjoitus- tai kielioppivirheiden varalta.

Sample alt text

Teknisen tuen huijaukset

Ohjelmistotukea tarjoaviksi palveluiksi tekeytyvät yritykset väittävät tarjoavansa ohjelmistotukipalveluita suurten teknologiayritysten puolesta ja pyrkivät näin pääsemään käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi ja hyödyntämään niitä. Huijauksessa luottamuksesi pyritään saavuttamaan esiintymällä luotettavien yritysten kumppanina. Niissä käytetään hyväksi pelkoasi tietokoneen saamasta virus- tai haittaohjelmatartunnasta. Monet käyttävät satoja euroja hyödyttömiin ohjelmistoihin ja huijaustukipalveluihin ja usein myös tietämättään lataavat samalla vaarallisia ohjelmistoja, joiden kautta huijarit pääsevät käsiksi tietokoneelle tallennettuihin tietoihin. Lisätietoja on artikkelissa Teknisen tuen huijaukset.

Sosiaalisen median huijaukset

Sosiaalisen median huijauksia ovat monenlaiset julkaisut, joita näkyy uutissyötteessä. Niiden tarkoitus on huijata käyttäjää napsauttamaan linkkiä, joka saattaa johtaa haittaohjelmatartuntaan. Lue lisää erilaisista sosiaalisen median huijauksista artikkelista Lisätietoja sosiaalisen median huijauksista.

Mobiilisovellus- ja tekstiviestihuijaukset

Mobiililaitteita hyödyntäviä huijauksia on monenlaisia, mutta yleisimpiä ovat tietojenkalastelusovellukset ja huijaustekstiviestit. Ne on suunniteltu näyttämään hyvin uskottavilta, aivan kuten tietojenkalastelusähköpostiviestitkin. Periaate on sama, mutta sähköpostin sijaan haittaohjelmat välitetään väärennetyn sovelluksen tai tekstiviestin kautta.

Vihjeet ja parhaat käytännöt kyberhuijauksien välttämiseksi

• Älä avaa sähköpostiviestejä, napsauta linkkejä tai lataa liitteitä kyseenalaisista lähteistä.
  • Älä usko houkuttelevia tarjouksia. Jos sinusta tuntuu, että tarjous on liian hyvä ollakseen totta, se todennäköisesti onkin.
  • Käytä kahden tekijän todennusta. Vahvojen, yksilöllisten salasanojen lisäksi verkkotilit kannattaa suojata toisellakin suojauskerroksella.
  • Varmista, että tietokone on suojattu päivitetyllä virustorjuntaohjelmistolla. Pysy selvillä uusista haittaohjelmatyypeistä.
  • Älä vastaa viesteihin, joissa pyydetään henkilökohtaisia tietoja tai salasanoja.
  • Älä ota vastaan apua tai neuvoja, joita et ole pyytänyt. Huijarit joko pyytävät tietojasi tai tarjoavat sinulle apua tekeytyen usein teknisen tuen edustajiksi.

Toimintaohjeet, jos olet joutunut huijauksen kohteeksi

1. Vaihda seuraavat salasanat: tietokone, verkkopankki,Norton-tili ja kaikki muut salasanasuojatut verkkosivustot, joita käytät.
  2. Suorita täydellinen tarkistus tarkistaaksesi tietokoneen virusten varalta.
  3. Käytä Norton Power Eraser -työkalua, joka käyttää tarkistuksessa perusteellisempaa menetelmää tunnistaakseen myös monimutkaisemmat uhat, joita perinteinen virustorjuntaohjelmisto ei tunnista.
  4. Ota yhteyttä sinua veloittaneeseen yritykseen ja pyydä hyvitystä. Jollet saa hyvitystä suoraan yritykseltä, ilmoita ongelmasta pankillesi.
  5. Ilmoita huijauksesta asianmukaiselle viranomaiselle:

Kilpailu- ja kuluttajansuojaviranomaiset kautta maailman.

Selaa ratkaisuja tai ota yhteyttä.

DOCID: v105274822
Käyttöjärjestelmä: Android;Mac;Windows;iOS
Muokattu viimeksi: 21/12/2023