UKK: Pimeä verkko

Pimeä verkko on internetin piilotettu kerros, jonka käyttö vaatii erityistä ohjelmistoa ja johon hakukoneilla ei pääse. Pimeä verkko on suosittu kyberrikollisten keskuudessa, koska siellä he voivat pysyä nimettöminä ja tavoittamattomissa. Kyberrikolliset, jotka hakkeroivat tilejä ja varastavat henkilökohtaisia tietoja, odottavat usein kuukausia tai jopa vuosia käyttääkseen niitä. He voivat tavata muita kyberrikollisia nimettömästi piilotetuilla pimeän verkon sivustoilla tai yksityisillä foorumeilla myydäkseen henkilötietoja, joita voidaan käyttää identiteettivarkauksien tai muiden rikosten tekemiseen.

Kuinka pimeä verkko eroaa syväverkosta ja pintaverkosta?

Pintaverkko koostuu verkkosivustoista, joita hakukoneet indeksoivat (eli luetteloivat).
Pimeä verkko on internetin piilotettu kerros, johon hakukoneet eivät pääse ja jota ne eivät voi indeksoida ja jonka käyttö vaatii erityisen ohjelmiston. Tätä aluetta suositaan rikollisten keskuudessa, koska siellä voi kommunikoidessaan pysyä tuntemattomana ja jäljittämättömissä. Pimeä verkko on valtava markkinapaikka, jossa hakkerit ja varkaat vaihtavat tietoja, tavaroita ja palveluja. Identiteettivarkaat voivat ostaa ja myydä tietoturvarikkomusten, hakkeroinnin tai tietovuotojen seurauksena paljastuneita tietoja "luetteloina" pimeässä verkossa. Pimeässä verkossa vaihdettavat tiedot voivat olla vanhoja tai jopa ilmestyä sinne uudelleen useita kuukausia tai vuosia henkilökohtaisten tietojen paljastumisen jälkeen. Pimeä verkko muodostaa pienen osan syvästä verkosta.

Kuinka pimeään verkkoon pääsee?

Pimeä verkko on käytettävissä vain, jos lataat erityisen avoimen lähdekoodin selainohjelmiston. Tällaiset ohjelmistot käyttävät yleensä salaustekniikkaa, jonka avulla käyttäjät voivat säilyttää anonymiteettinsä verkossa. Tämä tapahtuu osittain reitittämällä yhteyksiä palvelinten kautta ympäri maailmaa, mikä tekee verkkoliikenteestä paljon vaikeampaa seurata.

En ole koskaan ollut pimeässä verkossa. Kuinka tietoni joutuivat pimeään verkkoon?

Sinun ei tarvitse itse käydä pimeässä verkossa tietojesi päätymiseksi sinne. Tietomurroissa tai hakkerointitapauksissa varastettuja, paljastettuja tai vuotaneita tietoja voidaan ostaa ja myydä pimeässä verkossa identiteettivarkaiden luomina ”luetteloina”. Nämä tiedot voivat olla vanhoja tai ilmestyä uudelleen jopa useita kuukausia tai vuosia tietojen altistumisen paljastumiselle jälkeen.

Mitä tarkoittaa, että tietojani paljastuu pimeässä verkossa? Onko tilejäni hakkeroitu?

”Paljastuneet” tiedot eivät välttämättä tarkoita sitä, että tileillesi on murtauduttu. Voit toimia ennakoiden ja tehdä monia asioita turvallisuutesi eteen. Vaihda ilmoituksessa mainitun sivuston/palvelun salasana. Jos lisäksi käytät samaa salasanaa useammalla verkkotilillä, muista vaihtaa myös nämä salasanat. Ota kahden tekijän todennus käyttöön aina, kun sivusto tai palvelu sitä tarjoaa. Käy katsomassa täydellinen vinkki- ja ohjeluettelo Dark Web Monitoring -tukiartikkelistamme.

Voivatko henkilötietoni paljastua, jos olen peruuttanut verkkosivuston tilauksen tai deaktivoinut tilini?

Vaikka olet ehkä lopettanut verkkosivuston seuraamisen tai deaktivoinut tilisi, tietosi saattavat silti edelleen olla sivustojen tietojärjestelmissä ja altistua tietomurrolle, hakkeroinnille tai muun tyyppiselle tietovuodolle.

§ Palveluntarjoajan tai muualla kuin Yhdysvalloissa kanavien kautta tarjottujen Norton-palvelujen kohdalla LifeLock-identiteettivarkaussuojapalvelut ja -hyvitykset, tilausten ominaisuuksien nimet sekä toiminnot voivat poiketa Nortonin tarjoamista palveluista. Pyydä palveluntarjoajaltasi lisätietoja tarjolla olevista Norton-tilauksista.

Selaa ratkaisuja tai ota yhteyttä.

DOCID: v133629658
Käyttöjärjestelmä: Android;Mac;Windows;iOS
Muokattu viimeksi: 18/12/2023