Tietokone hidas -ongelmien ratkaiseminen

On tärkeää, että tietokone toimii täydellä tehollaan. Ajan myötä tietokoneen kiintolevylle kerääntyy tarpeettomia tiedostoja ja tiedostojen palasia. Huonot tietokoneen käyttötottumukset hidastavat nekin tietokoneen toimintaa. Useiden ohjelmien käyttö samanaikaisesti, tietokoneen asettaminen lepotilaan uudelleenkäynnistämisen sijasta, useiden selainikkunoiden käyttö selailtaessa internetiä, lisäosien ja palveluiden lisääminen sekä säännöllisen ylläpidon laiminlyönti. Kaikki nämä voivat heikentää tietokoneen suorituskykyä.

Näiden parhaiden käytäntöjen avulla saat tietokoneen toimimaan täydellä teholla:

• Käynnistä tietokone uudelleen vähintään kerran päivässä.

• Pidä käynnistyksen yhteydessä ladattavien ohjelmien määrä mahdollisimman pienenä.

• Älä käytä useita tietoturvaohjelmia samanaikaisesti.

• Poista selaimista ei-toivotut lisäosat.

• Poista tilapäiset ja ei-toivotut tiedostot.

• Suorita Windows-päivitys säännöllisesti tai ota käyttöön automaattiset päivitykset.

• Päivitä kaikki ohjelmat säännöllisesti.

• Eheytä kiintolevy usein.

Norton voi auttaa monessa näistä tehtävistä. Optimoi tietokoneesi Nortonin avulla seuraavasti:

VAIHE 1

Käynnistyskohteiden hallinta

Asetuksissa voi olla valittuna monta ohjelmaa, jotka käynnistetään tietokoneen käynnistyksen yhteydessä, mikä hidastaa tietokoneen käynnistymistä. Nortonin käynnistyksen hallinta -toiminnon avulla voit hallita käynnistysohjelmia ja vähentää tietokoneen käynnistysaikaa.

1. Käynnistä Norton.

2. Kaksoisnapsauta Norton-ikkunassa kohtaa Suorituskyky ja valitse sitten Käynnistyksen hallinta.

3. Valitse Käynnistyksen hallinta -ikkunan Viivekäynnistys -kohdasta se ohjelma, jonka käynnistämistä haluat viivyttää.

Jollet ole varma, mitä ohjelmia haluat viivyttää, katso tulos kohdasta Resurssien käyttö. Jos ohjelman resurssien käyttö on suuri, se kannattaa lisätä Viivekäynnistys -kohtaan.

4. Valitse Käytä ja sitten Sulje.

VAIHE 2

Tietokoneen kiintolevyn eheyttäminen

Ajan myötä kiintolevy muuttuu pirstoutuneeksi. Tietokoneen kiintolevyjen optimointi voi parantaa tietokoneen suorituskykyä ja toimintavarmuutta. Norton tarkistaa kiintolevyt automaattisesti niiden pirstoutumisen arvioimiseksi ja optimoi ne, jos ne ovat yli 10-prosenttisesti pirstoutuneita.

1. Käynnistä Norton.

2. Valitse pääikkunasta kaksoisnapsauttamalla Suorituskyky ja valitse sitten Optimoi levy.

3. Kun toiminto on valmis, valitse Sulje.

VAIHE 3

Tilapäisten ja ei-toivottujen tiedostojen poistaminen

Nortonin tiedostojen poistaminen -toiminto poistaa Internet Explorerin ja Mozilla Firefoxin tilapäiset tiedostot sekä ei-toivotut tiedostot Windowsin tilapäiskansiosta. Ajan myötä tilapäiset tiedostot voivat hidastaa internetin selailua ja tietokoneen suorituskykyä.

1. Käynnistä Norton.

2. Valitse Norton-ikkunasta Suorituskyky ja valitse sitten Tiedostojen poistaminen.

3. Kun tilapäiset tiedostot on poistettu, valitse Sulje.

Jos haluat poistaa tilapäiset internet-tiedostot Google Chrome -selaimesta, jatka seuraavalle riville. Jos Google Chromea ei ole asennettu, siirry vaiheeseen 4.

4. Avaa Google Chromessa Poista selaustiedot -ikkuna ja paina näppäimistössä Ctrl + vaihto + Del.

5. Valitse Poista selaustiedot -ikkunan ylälaidan avattavasta valikosta alusta asti.

6. Asetukset on valittu ikkunassa oletuksena. Valitse Poista tiedot.

VAIHE 4

Muiden kuin Norton-tietoturvatuotteiden asennuksen poistaminen

Kaikki tietoturvaohjelmistot on suunniteltu toimimaan itsenäisesti tietokoneella. Tietoturvaohjelmistoja ei ole optimoitu toimimaan tilanteessa, jossa yhdelle tietokoneelle on asennettu useita tietoturvaratkaisuja. Seurauksena on suorituskyvyn heikkenemistä.

1. Avaa Suorita-valintaikkuna painamalla näppäinyhdistelmää Windows + R.

2. Kirjoita seuraava teksti ja paina Enter -näppäintä:

appwiz.cpl

3. Valitse asennettujen ohjelmien luettelosta muun valmistajan kuin Nortonin tietoturvatuote ja valitse sitten Poista tai Poista asennus.

4. Noudata näyttöön tulevia ohjeita.

5. Kun asennuksen poistaminen on suoritettu, käynnistä tietokone uudelleen.

Ohjeet muiden kuin Nortonin tietoturvaohjelmistojen poistamiseen tietokoneelta löytyvät ohjelmiston dokumentaatiosta tai ne voidaan pyytää ohjelmiston valmistajalta.

Jos tietokone toimii näiden vaiheiden jälkeenkin hitaasti, valitse tilanteeseen sopiva vaihtoehto:

Ihmetteletkö, miksi tietokoneesi toimii hitaasti? Norton Computer Tune Up -palvelun asiantuntijat auttavat optimoimaan tietokoneesi asetukset, jotta tietokoneen käynnistys nopeutuu ja suorituskyky palautuu uuden veroiseksi.

Lisätietoja