Tietokoneen optimoinnin tiedot

Tietokoneen kiintolevy sisältää kaikki tiedostosi ja ohjelmasi sekä Windows-käyttöjärjestelmän. Jotkin näistä tiedostoista ovat pysyviä ja jotkin väliaikaisia.

Tilapäisiä tiedostoja käytetään ohjelmissa tietojen tallentamiseen ohjelmien käydessä. Nämä tiedostot jäävät tietokoneen kiintolevylle senkin jälkeen, kun niitä käyttäneet ohjelmat on suljettu. Tietokoneen tiedostojärjestelmä ei tee eroa tilapäisten ja pysyvien tiedostojen välillä, joten sen on pidettävä lukua niistä kaikista.

Kun tiedostoja karttuu levylle lisää, tiedostojärjestelmän on yhä hankalampaa löytää tilaa tarpeellisten tiedostojen, kuten musiikki-, kuva- ja asiakirjatiedostojen, tallentamiseen. Siksi tiedostojärjestelmä jakaa tarpeelliset tiedostot osiin ja täyttää näillä osilla kiintolevyn tyhjät alueet. Luvun pitäminen näistä tiedostoista ja pysyvien tiedostojen löytäminen tilapäisten tiedostojen joukosta saattaa hidastaa tietokoneen toimintaa.

Tietokoneen optimointi pitää kiintolevyn järjestyksessä ja tehostaa tietokoneen toimintaa seuraavien toimintojen avulla:

• Levyn optimointi eheyttää palasiin hajonneet tiedostot.

Ajan myötä tiedonsirpaleet, joista tiedostot muodostuvat, leviävät hajalleen pitkin levyä. Tätä kutsutaan pirstoutuneisuudeksi. Mitä enemmän tietokonetta käytetään, sitä pirstoutuneemmaksi levy muuttuu. Pirstoutunut kovalevy käsittelee useita pieniä tiedostoja joka kerta, kun käynnistät selaimen, mediasoittimen, tekstinkäsittelyohjelman tai jonkin muun ohjelman. Mitä pirstoutuneempi kovalevy on, sitä enemmän se hidastaa tietokoneen toimintaa.

• Tiedostojen poistaminen poistaa ei-toivotut tilapäiset tiedostot, mukaan lukien ylimääräiset internet-selaintiedostot, internet-hakusanat ja muut väliaikaiset tiedostot.

Windowsin tilapäisten tiedostojen tyhjennys poistaa ei-toivotut tilapäiset tiedostot ja tarpeettomat Windows-tiedostot. Tarpeettomien tiedostojen poistaminen vapauttaa levytilaa ja parantaa tietokoneen suorituskykyä.

Internet Explorerin tilapäistiedostojen tyhjennys poistaa tarpeettomat kohteet, joita on kertynyt internetin käytön ja latausten myötä. Näihin kohteisiin kuuluvat mm. välimuistitiedostot, internet-hakuhistoria ja muut tilapäiset tiedostot. Näiden tiedostojen poistaminen vapauttaa levytilaa. Jos puhdistustoiminto suoritetaan pikaviestiohjelman tai selaimen ollessa käynnissä, jotkin välimuistitiedostot saattavat jäädä poistamatta.

• Internet Explorer -historian tyhjennys poistaa tarpeettomat internet-historiakohteet, joita on kertynyt levylle internet-istuntojen aikana. Näiden tiedostojen poistaminen takaa, että kiintolevylle ei jää jälkiä selatuista web-sivuista. Jos puhdistustoiminto suoritetaan pikaviestiohjelman tai selaimen ollessa käynnissä, jotkin historiatiedostot saattavat jäädä poistamatta.

• Rekisterin tyhjennys poistaa Windows-rekisteristä virheelliset ja vanhentuneet merkinnät, jotka voivat aiheuttaa virheitä.

Windows-rekisteri saattaa sisältää virheellisiä ActiveX/COM-merkintöjä, tiedostotunnisteita, sovelluspolkuja, fontteja tai VxD-merkintöjä. Lisäksi tiedostoja voi puuttua.

• Diagnostiikkaraportissa on tietoja mm. laitteistoprofiilista, käyttöjärjestelmästä ja järjestelmän palautuspisteistä.

Voit lisäksi tarkastella resurssien käyttöä, käynnistysohjelmia, asennettuja ohjelmia, verkkoyhteyden tarkistusta sekä Norton 360 Online -ohjelmiston tilaa. Sen jälkeen, kun Norton 360 Online on tarkistanut tietokoneen ja kerännyt tietoja, diagnostisessa raportissa esitetään järjestelmän tila, havaitut ongelmat sekä niiden ratkaisut. Voit käyttää tätä raporttia ongelmien korjaamiseen.

• Norton 360 Online -ohjelman Käynnistyksen hallinnan avulla voit hallita tietokoneella olevia ohjelmia, jotka on määritetty käynnistymään tietokoneen käynnistyessä.

Tietyt ohjelmat suoritetaan aina tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. Voit määrittää, etteivät nämä ohjelmat käynnisty tietokoneen käynnistyksen yhteydessä ja että ne suoritetaan myöhemmin.

Voit käyttää seuraavia toimintoja kohdassa Asioita, joita voit tehdä :

Suorita levyn optimointi

Eheyttää kiintolevyn pirstoutuneet osat suorittamalla levyn optimoinnin.

Levyn optimointi voidaan suorittaa ainoastaan silloin, kun levytilasta vähintään 15 % on vapaana.

Suorita tiedostojen poistaminen

Tiedostojen poistaminen poistaa Windowsin ja Internet Explorerin tilapäistiedostot.

Suorita rekisterin tyhjennys

Suorittaa rekisterin puhdistuksen, jotta Windows-rekisterin virheelliset ja vanhentuneet merkinnät poistetaan.

Diagnostisen raportin suoritus

Luo diagnostisen raportin tietokoneen ongelmista.

Suorita Käynnistyksen hallinta

Suorittaa käynnistyksen hallinnan, jotta voit hallita käynnistysohjelmia ja vähentää tietokoneen käynnistysaikaa.

Internet Explorer -historian tyhjennys voidaan suorittaa Tehtävien ajoitus -kohdasta Asetukset -ikkunassa tai Mukautettu tehtävä -kohdasta Tarkistukset -ikkunassa.

Jos Norton 360 Online löytää tietokoneelta ongelmia, voit korjata ne valitsemalla Korjaa nyt.

Muiden Norton 360 Online -ohjelman toimintojen tapaan tietokoneen optimointi suoritetaan automaattisesti. Tietokoneen optimointia ei tarvitse suorittaa manuaalisesti joka kerta. Voit halutessasi ajastaa tietokoneen optimointitoiminnot Asetukset-ikkunan Tehtävien ajoitus -kohdasta.

Rekisterin puhdistuksen suorittaminen

Diagnostisen raportin suorittaminen

Pysyvien levyjen optimointi manuaalisesti

Tarkistuksen suorittaminen tarpeettomien tiedostojen poistamiseksi

Tietoja levyjen ja tiedostojen pirstoutuneisuudesta

Tietoja tietokoneen optimoinnista

Selaa ratkaisuja tai ota yhteyttä.

DOCID: v5311210_N360_N360SOS_6_fi_fi
Käyttöjärjestelmä: Windows 7,Windows Vista,Windows XP
Muokattu viimeksi: 18/10/2011