Cyber-svindel, og hvordan du undgår det

Internetsvindel er forskellige metoder til bedrageri, som fremmes af cyberkriminelle på internettet. Svindel kan ske på mange forskellige måder – via phishing-mails, sociale medier, sms-beskeder på din mobiltelefon, falske opkald til teknisk support, scareware og meget mere. Hovedformålet med disse typer svindel kan være tyveri af kreditkort, brugerlogin- og adgangskodeoplysninger og endda identitetstyveri.

Her er nogle af de mest almindelige cybersvindelnumre

Mail-svindelnumre

Mails og sms'er, der udgiver sig for at være fra Norton, forsøger ofte at skabe en følelse af, at det haster ved at true med at opkræve penge fra dit kreditkort, hvis du ikke reagerer. De kan også indeholde advarsler om udløbne antivirusindstillinger eller en infektion på din computer. De fleste indeholder en presserende anmodning om at kontakte nogen og beder læseren om at logge ind på et falsk websted, åbne en vedhæftet fil, ringe til et 800-nummer eller svare med personlige oplysninger eller kontooplysninger.

Klik aldrig på et link i mistænkelige mails. Videresend sådanne mistænkelige mails som en vedhæftet fil til spam@norton.com.

Se Bekræft, at en mail, du modtager fra Norton, er ægte for at se listen over ægte domæner.

Eksempel på en mail:

Sample email

Undertiden sender svindlere mails, der ser ud, som om de er afsendt fra legitime, kendte virksomheder (f.eks. PayPal eller Microsoft). En sådan mail indeholder typisk en meddelelse om, at dit Norton-abonnement skal fornys, samt en vedhæftet faktura og et telefonnummer, som du kan ringe til for at annullere en afventende kreditkortstransaktion.

For at undgå at blive offer for den slags svindel skal du overveje, om tilbuddet virker for godt til at være sandt, samt holde øje med slåfejl eller grammatiske fejl i teksten.

Sample alt text

Teknisk support-scam

Virksomheder, der udgiver sig for at være softwaresupportudbydere, hævder at tilbyde softwaresupporttjenester på vegne af store teknologivirksomheder for at få adgang til og udnytte dine personlige oplysninger. Svindlerne vinder ofte din tillid ved at hævde, at de repræsenterer kendte firmaer, og de udnytter din frygt for infektion af virus og malware. Mange bruger store beløb på ubrugelig software og falske supporttjenester, hvilket ofte resulterer i, at de ubevidst downloader farlig software, som åbner deres computere for svindlere. Du kan få flere oplysninger i artiklen Tech Support Scams.

Svindel på sociale medier

Svindel på sociale medier er en række opslag, som du vil se i dine nyheder – alt sammen for at få dig til at klikke på et link, der potentielt kunne være vært for malware. Hvis du vil vide mere om de forskellige typer svindel på sociale medier, kan du læse artiklen Læs mere om svindel med sociale medier.

Svindel med mobilapps og SMS/TXT

Svindel via en mobiltelefon kan have mange former, men de mest almindelige er phishing-apps og falske sms'er- De er skabt til at ligne den ægte vare, ligesom phishing-mails. Det er den samme forudsætning, men i stedet for mails sendes malware via en falsk app eller en SMS/TXT.

Tip og bedste praksis til at undgå cybersvindel

• Du må ikke åbne mails, klikke på links og/eller downloade vedhæftede filer fra tvivlsomme kilder.
  • Du skal ikke tro på fristende tilbud. Hvis du synes, at et tilbud er for godt til at være sandt, er det sandsynligvis også tilfældet.
  • Brug totrinsbekræftelse. Sammen med stærke, unikke adgangskoder kan det aldrig skade at tilføje et ekstra sikkerhedslag til dine onlinekonti.
  • Sørg for, at du bruger opdateret antivirus-software. Hold dig orienteret om nye typer malware, der er i omløb.
  • Du må ikke svare på anmodninger om personlige oplysninger eller adgangskoder.
  • Afvis alle uopfordrede råd eller hjælp. Scammere beder enten om din hjælp med oplysninger eller tilbyder at hjælpe dig, ofte ved at udgive sig for at være teknisk support.

Næste skridt, hvis du allerede er blevet snydt

1. Skift dine adgangskoder: til din computer, til pengeinstitutter, til din Norton-konto og til alle andre adgangskodebeskyttede websteder, som du besøger.
  2. Kør en komplet scanning for virus på din computer.
  3. Brug Norton Power Eraser, som bruger en mere intensiv metode til at scanne din computer for at opdage mere komplekse trusler, som et traditionelt antivirusprogram ikke kan opdage.
  4. Kontakt den virksomhed, der opkrævede beløbet, og anmod om tilbagebetaling. Hvis du ikke kan få pengene tilbage direkte fra virksomheden, skal du kontakte din bank for at indberette problemet.
  5. Indgiv en klage til den relevante instans:

Competition & Consumer Protection Authorities Worldwide.

Se efter løsninger, eller kontakt os.

DOCID: v105274822
Operativsystem Android;Mac;Windows;iOS
Sidst ændret: 21/12/2023