FAQ: Det mørke internet

Det mørke internet er et skjult lag af internettet, der ikke er tilgængeligt via søgemaskiner og kræver særlig software for at få adgang til. Det mørke internet er populært blandt kriminelle, fordi det giver dem mulighed for at kunne kommunikere anonymt og i det skjulte. Cyberkriminelle, der hacker sig ind på konti og stjæler personlige oplysninger, venter ofte måneder eller endda år med at bruge dem. De kan møde andre cyberkriminelle anonymt på skjulte mørke websteder eller private fora for at sælge personlige oplysninger, der kan bruges til at begå identitetstyveri eller andre forbrydelser.

Hvordan adskiller det mørke internet sig fra det dybe internet og det almene internet?

Det almene internet består af websteder, der er indekserede (eller katalogiserede) af søgemaskiner.
Det mørke internet er et skjult lag af internettet, der ikke er tilgængeligt eller indekseret af søgemaskiner og kræver særlig software for at få adgang til. Det er populært blandt kriminelle, fordi det giver dem mulighed for at kunne kommunikere anonymt og i det skjulte. Det mørke internet er et enormt marked for hackere og tyve, hvor de udveksler oplysninger, varer og tjenester. Information opnået via databrud, hacking eller lækkede oplysninger kan blive købt og solgt på det mørke internet på såkaldte \"lister\" af identitetstyve. Oplysninger, der cirkulerer på det mørke internet, kan være gamle eller endda vises igen flere måneder eller år, efter at de er blevet kompromitteret. Det mørke internet udgør en lille del af det dybe internet.

Hvordan får man adgang til det mørke internet?

Det mørke internet er kun tilgængeligt, hvis du downloader særlig open source-browsersoftware. Sådan software bruger typisk krypteringsteknologi til at sikre brugernes anonymitet online. Anonymiteten opnås også ved at dirigere trafikken gennem forskellige servere rundt om i verden, hvilket gør det meget sværere at spore trafikken.

Jeg har aldrig været på det mørke internet. Hvordan er mine oplysninger havnet på det mørke internet?

Du behøver ikke at være en bruger af det mørke internet, for at dine oplysninger havner der. Oplysninger, som er blevet stjålet eller udsat for brud på datasikkerheden eller hacking-hændelser, eller lækkede oplysninger kan købes og sælges af identitetstyve på det mørke internet som "lister". Disse oplysninger kan være gamle eller endda vises igen flere måneder eller år, efter at de er blevet kompromitteret.

Hvad betyder det at få mine oplysninger kompromitteret på det mørke internet? Er mine konti blevet hacket?

"Kompromitterede" oplysninger betyder ikke nødvendigvis, at dine konti er blevet hacket. Du kan være proaktiv og tage flere forholdsregler for at beskytte dig selv. Skift adgangskoden til det websted/den tjeneste, der er nævnt i meddelelsen. Hvis du bruger den samme adgangskode til flere konti, skal du også skifte adgangskoden til de relevante konti. Aktivér totrinsbekræftelse, når den tilbydes af et websted eller en tjeneste. En komplet liste med flere nyttige tips og gode råd findes i vores supportartikel om Dark Web Monitoring.

Kan mine personlige oplysninger blive kompromitteret, hvis jeg har afmeldt abonnementet på et websted eller deaktiveret min konto?

Selvom du muligvis har afmeldt et websted eller måske har deaktiveret din konto, kan dine data stadig være til stede i deres datasystemer og kan blive kompromitteret under en datalæk, hacking eller en anden type sikkerhedshændelse.

§For Norton-tilbud, der sælges af tjenesteudbydere eller via kanaler uden for USA, kan LifeLock-tjenesten til beskyttelse mod identitetstyveri og dækningsabonnementets navne og funktionalitet afvige fra de tjenester, der tilbydes direkte af NortonLifeLock. Kontakt din tjenesteudbyder for at få flere oplysninger om deres tilbud på Norton-abonnement.

Se efter løsninger, eller kontakt os.

DOCID: v133629658
Operativsystem Android;Mac;Windows;iOS
Sidst ændret: 18/12/2023