Facebook-botter

En Facebook-bot er et softwareprogram, der opretter falske brugerprofiler for at sende chatmeddelelser og dele opslag med skadelige links. En bot spredes ved at sende venneanmodninger til Facebook-brugere.

Hvad er en bot?

En bot er et automatisk program, der udfører en automatisk opgave. Der findes botter, der er oprettet til legitime formål, men der er også mange, der er skadelige. Ondsindede botter på sociale netværk kaldes også "sociale bots". Disse typer af botter sender chatmeddelelser, laver opslag med opdateringer og deler opslag med reklamer og skadelige links.

Sådan fungerer denne svindel

Facebook-botter opretter falske profiler ved at indsamle tilfældige billeder og oplysninger på internettet. Når en konto er oprettet, begynder botten at sende venneanmodninger. Facebook-botter benytter sig af menneskers ønske om at være populære. Vi vil alle gerne have så mange venner som muligt, og mange Facebook-brugere vil acceptere en venneanmodning, selv om de ikke kender den person, der sendte den. Det er den mekanisme, botten bruger til at sprede sig.

Figur 1. Eksempel på en falsk brugerprofil

Når botten har fået nogle venner, begynder den at sende chatmeddelelser og dele opslag med reklamer og skadelige links. Bot'en vil bruge lokkende overskrifter for at friste brugere til at klikke på linkene.

De skadelige links kan forårsage, at der bliver downloadet malware på offerets computer, eller de kan føre brugeren til spørgeskemaer eller andre tilknyttede websteder, som giver indtjening til de personer, der oprettede botten. Afhængigt af brugerens indstillinger til beskyttelse af personlige oplysninger kan vedkommendes profiloplysninger også bringes i fare.

Det bedste er at undgå at klikke på mistænkelige links i chatmeddelelser og opslag, og da Facebook-botter skal skaffe sig venner for at kunne spredes, er det bedste råd at undlade at acceptere venneanmodninger fra personer, man ikke kender.

Yderligere oplysninger

Hjalp disse oplysninger?

DOCID: v99844654_retail_da_dk
Sidst ændret: 21/08/2014