Falsk tilbud

Et svindelnummer med et falsk tilbud spreder sig via opslag i sociale medier, hvor det påstås, at brugeren kan vinde præmier. Svindlerne lever imidlertid ikke op til dette løfte, og i stedet føres brugeren til et spørgeskema eller et skadeligt websted, hvor de bliver lokket til at sprede tilbuddet yderligere eller indsende deres personlige oplysninger.

Hvad er opslag?

Mange sociale netværk har en "væg" eller en status- eller hjemmeside, hvor brugernes seneste aktiviteter kan ses af venner eller kontaktpersoner. Når der kommer et nyt opslag på en brugers statusside, får brugerens venner normalt en meddelelse om nyheden. Det er en af de metoder, der bruges på sociale netværk til kommunikation mellem mange mennesker, og det er det, der gør dem yderst effektive som kommunikationskanal.

Svindlere kan udnytte denne funktion til at sprede skadelige opslag til godtroende brugere. De bruger ofte inficerede konti på sociale medier, spamkonti på sociale medier eller konti, der ser ud til at komme fra et legitimt varemærke, for at gøre svindelen endnu mere troværdig.

Hvordan fungerer denne svindel?

Svindleren spreder opslag på det sociale medie med påstande om mulighed for at vinde store præmier som f.eks. ferier, flybilletter, attraktive gadgets, gavekort eller andre luksusprodukter. De sender ofte kommentaren til en bruger, der har talt om et bestemt varemærke, eller de bruger en fængende overskrift for at tiltrække opmærksomhed til opslaget.

Figur 1. En svindler forsøger at snyde en Twitter-bruger med et falsk tilbud

Når en bruger klikker på linket, bliver vedkommende sendt til et andet websted, som er under svindlerens kontrol. På webstedet kan brugeren blive bedt om at indtaste sine personlige oplysninger, som kan bruges til at tilmelde offeret en dyr abonnementstjeneste eller sende spam til offeret. Linket kan også føre brugere til et spørgeskema, hvor svindleren tjener penge, hver gang nogen udfylder spørgeskemaet.

I nogle af svindelnumrene bliver brugeren bedt om at slå meddelelsen op for at blive berettiget til at vinde præmien. Dette spreder svindelen yderligere.

Variationer af denne form for svindel

Svindlere kan også bruge svindel med falske tilbud for at få flere følgere og for at få penge af brugeren. Svindleren kan love at sende brugeren en præmie eller penge, hvis brugeren følger kontoen på det sociale medie og angiver sine kontaktoplysninger. De kan derefter bede offeret om at indbetale et mindre gebyr til dækning af portoudgifter. Offeret vil imidlertid aldrig modtage præmien.

Efter at have fået et stort antal følgere kan svindleren sælge kontoen til en anden, som kan tilpasse kontoen til sine egne formål.

Figur 2. Instagram-svindlere bruger virkelige lotterivinderes identiteter og påstår at tilbyde kontantpræmier til følgere

Yderligere oplysninger

Hjalp disse oplysninger?

DOCID: v99844639_retail_da_dk
Sidst ændret: 21/08/2014