Oplysninger om Norton-programmer og Blackshades-truslen

Denne artikel indeholder flere oplysninger om Blackshades-truslen, og hvordan Norton-programmer beskytter mod denne type angreb. Du har muligvis modtaget en mail fra Norton om denne trussel.

Den 19. maj 2014 kom Blackshades i overskrifterne, da FBI og Europol meddelte, at de har arresteret flere mistænkte cyberkriminelle, som mistænkes for at stå bag denne malware. Norton-programmer har længe været i stand til at opdage Blackshades og forhindre angreb på din computer. Find yderligere oplysninger i meddelelsen fra FBI.

Hvad er Blackshades?

• Blackshades er en tavs, men farlig virus, hvilket desværre betyder, at hvis din computer er inficeret, så opdager du det først, når det er for sent. Dette populære og avancerede, skadelige program er kendt som "remote access tool" (også kendt som forkortelsen RAT). Den bruges af mange typer cyberkriminelle, hvoraf mange kun har sparsom teknisk viden, til at angribe dine computere og bruge dem til ulovligheder. Hvis man ved, hvor man skal lede på nettet, kan man købe det for kun USD$40.

Hvad gør Blackshades?

• Når Blackshades er installeret på computeren, får angriberen fuld kontrol over din computer, men uden at du har mulighed for at opdage det. I modsætning til andre typer virus eller malware med åbenlyse bivirkninger er Blackshades designet til at forblive skjult så længe som muligt. På den måde har angriberen god tid til at bruge peg og klik-værktøjet til at:

• Stjæle data fra computeren ved f.eks. at indsamle brugernavne og adgangskoder, mens du surfer og køber varer på nettet og bruger netbank.

• Søge efter og stjæle filerne på computeren

• Tage screenshots af det, der vises på computeren.

• Overtage videokameraet på computeren og bruge det til at optage med.

• Få adgang til dine chatprogrammer og sociale netværk. Det spreder typisk sig selv ved hjælp af disse netværk. Det kan f.eks. sende et link til dine venner på sociale netværk ved hjælp af din konto, så dine venner narres til at klikke på linket. Find yderligere oplysninger i Svindelnumre og spam du bør undgå på Facebook.

Jo længere det forbliver skjult på din computer, jo større skade kan angriberen udrette.

Hvordan inficerer Blackshades din computer?

• En angriber kan få adgang til din computer på mange måder. Mange af dem narrer dig til at klikke på et link i en mail eller et indlæg på en social netværksside. Andre metoder udnytter oversete fejl (såkaldte sårbarheder) i programmerne på din computer. De mest almindelige sårbare programmer er din browser og de tilhørende ekstramoduler, f.eks. dem der bruges til at afspille musik eller se film med. Fejlene kommer utilsigtet til at virke som åbne døre, når du søger på nettet, så angribere får adgang til din computer, når du klikker på et kompromitteret websted (kaldes også for et internetangreb).

Hvordan beskytter Norton min computer?

• Alle Norton-sikkerhedsprogrammer (deriblandt Norton AntiVirus, Norton Internet Security, Norton 360, Norton Security, Norton Security med backup) benytter flere forsvarslag mod skadelige programmer såsom Blackshades. Norton har tilbudt beskyttelse mod de tidligste versioner af Blackshade fra den 22. februar 2011 ved hjælp af vores antivirus-teknologier. Siden da har Blackshades ligesom andre typer skadelig kode udviklet sig, og det samme har Nortons sikkerhedsprogrammer. I dag beskytter disse programmer dig mod Blackshades ved hjælp af flere forsvarslag, deriblandt:

• System til beskyttelse mod indtrængen

Et avanceret System til beskyttelse mod indtrængen (IPS), der beskytter computere mod stadig flere typer sårbarheder (en stigning på op til 23 % i 2013 i forhold til det forrige år). Sårbarheder i programmer (eller programfejl) er et typisk svagt punkt, som skadelige programmer bruger til at få adgang til din computer. Find yderligere oplysninger om System til beskyttelse mod indtrængen.

• Norton Insight

En række avancerede omdømmeteknologier (Norton Insight), der ved hjælp af vores globale efterretningsnetværk indsamler data om filer, websteder og IP-adresser, så vi hurtigt kan skelne mellem "sikre" og "farlige" programmer på vores brugeres vegne. Find yderligere oplysninger Omdømmebaseret beskyttelse.

• SONAR

En række proaktive forsvarsteknologier (SONAR), der overvåger programmers adfærd i realtid ved at opdage de første tegn på skadelig aktivitet, som almindelig antivirus kan overse. Find yderligere oplysninger om Omdømmebaseret beskyttelse.

• Norton Safe Web

En Norton Safe Web-browserværktøjslinje, der sørger for, at de websteder, du besøger, er sikre og ikke medfører en risiko for angreb. Læs mere om Norton Safe Web.

Hvis du ikke er Norton-kunde, kan du overveje en prøvekørsel af Norton. Når Norton-programmet er installeret, scanner programmet efter trusler som f.eks. Blackshades på computeren og fjerner dem. Den overvåger også din computer løbende, når du surfer på nettet, og beskytter dig mod angreb som f.eks. Blackshades.

Hvis din computer allerede er inficeret, så Norton-programmet ikke kan installeres, skal du først rense computeren med Norton Power Eraser, før du installerer Norton-programmet.

Hjalp disse oplysninger?

DOCID: v99390394_EndUserProfile_da_dk
Operativsystem Windows
Sidst ændret: 11/11/2015