Likejacking

Likejacking er en form for bedrag, der bruges af online svindlere, der benytter sig af funktionen til social deling og godkendelse i Facebook til at øge rækkevidden af deres svindel betydeligt. Brugere får ofte tilbud som f.eks. chancen for at vinde en præmie. Når brugere klikker på et link til præmien, klikker de ubevidst på Synes godt om for et opslag på deres sociale netværksprofil.

Hvad er et "Synes godt om"?

Brugere af Facebook kan Synes godt om opslag på andre Facebook-sider og selv historier på andre websteder, hvor der er mulighed for deling via Facebook. For eksempel har mange af os set websteder og blogindslag med tommel op-tegnet eller andre Synes godt om -knapper, hvormed brugerne kan vise deres anerkendelse af indholdet. Andre sociale netværk har lignende funktioner, men med andre navne.

Figur 1 : Facebooks Synes godt om-widget, der viser antallet af Synes godt om

Ved opslag, som mange brugere synes godt om, kan man ofte se det antal Synes godt om, de har fået. Jo højere antal, jo mere populært ser opslaget ud til at være. Høje antal giver et skær af legitimitet, fordi når mange mennesker synes godt om noget, så må det være godt, og så bliver andre fristet til også at se det.

Lad os forestille os et eksempel med en bruger, som vi kalder Frederik, og han synes godt om en artikel, han har læst på et websted. Facebook viser Fredederiks netværk af venner, at Frederik synes godt om artiklen. Frederik har en ven, som vi kalder Bjarne, og efter at have læst artiklen synes Bjarne også godt om den. Artiklen gives derefter videre til Bjarnes venner osv. Som et resultat af denne række af hændelser bliver udbredelsen af det oprindelige indhold mangedoblet.

Sådan fungerer denne form for svindel

Denne form for svindel omfatter typisk et tilbud om at få vist en sensationel video om en aktuel nyhed eller en skandalehistorie om kendte personer (det kan være virkelighed eller fantasi). Brugeren bliver ofte narret med et falsk billede af en videoafspiller, et link til noget indhold på et andet websted eller et tilbud om at vinde en præmie.

Figur 2 : Et typisk falsk tilbud, der fører til en likejacking-side

Hvis brugerne går i fælden, kan de utilsigtet ende med at synes godt om noget indhold, som en svindler har anbragt på siden. Det skyldes, at svindleren har anbragt et usynligt lag oven på indholdet, som brugerne tror, de klikker på.

Figur 3 : Diagram med funktionsprincippet bag likejacking

Som et resultat af svindel som denne kan brugerne ende med at synes godt om indhold, som de faktisk ikke kan lide, eller som de ikke ønsker at blive sat i forbindelse med, som f.eks. visse medicinske produkter. Disse uønskede Synes godt om kan ses af brugerens venner og muligvis skabe forargelse.

Figur 4 : Et utilsigtet Synes godt om vises på en brugers statusside

Yderligere oplysninger

Hvis du vil læse mere om denne svindel eller have tip til, hvordan du kan sikre dig på sociale medier, kan du se følgende ressourcer:

Hjalp disse oplysninger?

DOCID: v96282627_retail_da_dk
Sidst ændret: 23/06/2014