Optimering

Datalagerpladsen på en disk er opdelt i diskrete enheder. Disse enheder kaldes for klynger. Når der skrives filer til disken, opdeles filerne i dele med klyngestørrelse. Når alle en fils dele er placeret i klynger, der ligger tæt på hinanden eller hænger sammen, kan der hurtigt opnås adgang til filen.

Computerens harddisk rummer alle dine filer, programmer og Windows-styresystemet. De informationsstumper, som filerne består af, bliver efterhånden spredt ud over disken. Denne proces kaldes for fragmentering. Jo mere du bruger computeren, desto mere fragmenterer bliver harddisken.

Når der opnås adgang til en fragmenteret fil, bliver diskens ydeevne langsommere. Disken bliver langsommere, fordi drevhovedet finder, indlæser, gemmer og holder styr på alle filens fragmenter. Hvis den ledige plads også er fragmenteret, skal drevhovedet eventuelt også finde tilstrækkelig ledig plads for at kunne gemme midlertidige filer eller nytilføjede filer.

Optimeringen omarrangerer filfragmenterne i nærtliggende eller sammenhængende klynger. Når drevhovedet får adgang til alle fildataene på ét sted, indlæses filen hurtigere i hukommelsen. Optimeringen maksimerer også den anvendelige ledige plads på en disk ved at gruppere de oftest anvendte filer og sjældnest anvendte filer. Optimeringen samler den ledige plads for at undgå fragmentering af nytilføjede filer. Den tilføjer ekstra plads efter vigtige datastrukturer, så de kan vokse, uden at de straks bliver fragmenterede igen.

Du kan optimere startdiskenheden manuelt via funktionen Optimer i vinduet Grafer.

Du kan også konfigurere Norton til at defragmentere startdiskenheden, når computeren ikke er i brug. Norton planlægger automatisk optimeringen, når det registrerer, at der bliver installeret et program på computeren. Optimeringsprocessen starter næste gang, computeren er inaktiv.

Du kan bruge Optimering ved inaktivitet i vinduet Administratorindstillinger til at optimere startdiskenheden, når computeren er inaktiv.

Hjalp disse oplysninger?

DOCID: v23920582_ns_retail_da_dk
Operativsystem Windows
Sidst ændret: 13/09/2016