Dark Web-meldingen stellen u ervan op de hoogte dat uw informatie is blootgesteld aan en beschikbaar is voor cybercriminelen. We houden toezicht op het gebruik van uw persoonlijke informatie op deze moeilijk toegankelijke sites en fora op het dark web en sturen u een melding wanneer we deze detecteren.
Cybercriminelen kunnen uw informatie gebruiken om accounts te hacken en frauduleuze activiteiten uit te voeren. Hier vindt u verschillende stappen die u kunt ondernemen om uw persoonlijke informatie te helpen beschermen, evenals aanvullende informatie over het dark web.
Het surface web bestaat uit websites die zijn geïndexeerd (of gecatagoriseerd) door zoekmachines. Het dark web is een verborgen, ontoegankelijk deel van het internet dat niet is geïndexeerd door zoekmachines. Voor de toegang is speciale software nodig. Criminelen maken graag gebruik van het dark web omdat ze anoniem kunnen blijven en hun communicatie niet kan worden gevolgd.
Het dark web is een enorme marktplaats, waarop hackers en dieven informatie, goederen en services uitwisselen. Gelekte informatie en informatie die bij gegevensinbreuken en hackersactiviteiten is blootgesteld, kunnen op het dark web als 'lijsten' worden gekocht en verkocht door identiteitsdieven. Informatie die op het dark web wordt verhandeld, kan oud zijn of zelfs enkele maanden of jaren na de blootstelling van uw persoonlijke informatie opnieuw opduiken. Het dark web is een klein deel van het deep web.
Als onderdeel van uw service scannen we het surface web, het deep web en het dark web op blootgestelde informatie. Wanneer u zich registreert, voeren we een eenmalige historische scan van het dark web uit. Hierbij kijken we terug tot 2008 om te bepalen of de informatie die u ons heeft verstrekt al eens is blootgesteld. Als we blootgestelde informatie vinden, sturen we u een melding. We voeren voortdurend scans uit en zoeken naar blootgestelde informatie. Als uw informatie is blootgesteld, kunt u proactief verschillende maatregelen treffen om uzelf te helpen beschermen. U kunt:
Op het dark web wordt gestolen informatie, zoals bankrekeningnummers en creditcardnummers, verkocht. De verkochte of verhandelde informatie kan de vorm hebben van 'lijsten'. Deze lijsten kunnen oud zijn en zelfs enkele maanden of jaren na blootstelling van de informatie opnieuw opduiken.
Elke keer dat de informatie weer op het dark web verschijnt of opduikt, ontvangt u waarschijnlijk weer een melding. Als uw informatie is blootgesteld, betekent dat niet automatisch dat uw account(s) is (zijn) gehackt. Aangezien de lijsten oud kunnen zijn, is het goed mogelijk dat uw aanmeldingsgegevens die aan de betreffende website/service zijn gekoppeld, niet meer actueel zijn.
Misschien heeft u in de tussentijd een wachtwoord gewijzigd, uw account gedeactiveerd of zich afgemeld van de website of service. Geschonden sites deactiveren soms ook de blootgestelde accounts. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te weten of te achterhalen of een account van u is.
Als uw informatie is blootgesteld, betekent dat niet automatisch dat uw account(s) is (zijn) gehackt. U kunt proactief verschillende maatregelen treffen om uzelf te helpen beschermen. Wijzig uw wachtwoord voor de site/service die in de melding wordt genoemd. Als u hetzelfde wachtwoord voor meerdere online accounts gebruikt, moet u deze wachtwoorden ook wijzigen.
Schakel tweeledige authenticatie altijd in wanneer dit door een site of service wordt aangeboden. Raadpleeg ons Ondersteuningsartikel over Dark Web Monitoring voor een volledige lijst met nuttige tips en advies.
In uw Dark Web Monitoring-melding staan twee soorten blootgestelde informatie. Wanneer u zich registreert, verstrekt u ons informatie. Wij houden actief toezicht op deze informatie. Als we deze informatie op het Dark Web detecteren, wordt deze weergegeven in de sectie Blootgestelde informatie van de Dark Web Monitoring-melding. Als we andere blootgestelde informatie detecteren die mogelijk betrekking heeft op u, brengen we u hier ook van op de hoogte. Zelfs wanneer u ons niet de specifieke informatie heeft doorgegeven, is het mogelijk de door u verstrekte informatie te gebruiken om andere informatie te helpen detecteren die mogelijk is blootgesteld. Maar aangezien we deze informatie niet van u hebben verzameld, kunnen we u alleen informeren dat deze is blootgesteld. We kunnen u geen verdere details geven.
Bijvoorbeeld in het geval van een inbreuk in de database van een zorgverlener: als u de gegevens van uw verzekeringsaccount en verzekeringsaanbieder heeft opgegeven voor toezicht, kunnen we u mogelijk ook een melding sturen over aanvullende gegevens die eventueel zijn blootgesteld, zoals bloedgroep, voorgeschreven medicijnen, diagnoses en gerelateerde details. Dit type informatie wordt weergegeven in de sectie Aanvullende blootgestelde informatie van de Dark Web Monitoring-melding.